“Време”: В Пловдив на черно на ниски цени са се купували автомати “Калашников” от Македония  

13 април, 2007

Македонското Министерство на отбраната и Генералният щаб на македонската армия са разполагали с информация за контрабандата на оръжие на армията в Македония няколко месеца, преди да избухне скандалът, но не са го предотвратили, нито са предприели мерки преди полицейската акция през декември миналата година, когато македонското МВР залови 4-те български камиона.

Македонският вестник “Време” разполага с документирана информация, служебни бележки, изготвени от военни оперативни работници от военните разузнавателни служби, от които се вижда, че Министерството на отбраната е разполагало с информация, че се подготвя контрабанда на оръжие на македонската армия от Македония в България още през март 2006 г.

През юни същата година оперативните служби са потвърдили информацията и са стигнали до данни за цялата контрабандна мрежа, в която са били замесени лица от България, но също така и командири от македонската армия.

За това съществува документирана бележка, която е получена и заверена от Министерството на отбраната през юни 2006 г. В нея се посочва, че е проверена и потвърдена информацията, че в Пловдив на черно могат на ниски цени да се купят автомати “Калашников” с произход от Македония.

Става дума за оръжие на македонската армия, което е трябвало да бъде унищожено. Оръжието е било получено от трима български граждани, които в присъствието на високопоставен командир от македонската армия са извършили преглед на оръжието, намирало се в скопска казарма.

По данни на оперативните работници първата пратка за България е изпратена на 18 юни 2006 г. Оръжието е било транспортирано с автомобили на българската фирма ЕМСО, пише изданието. Веднага след първата пратка военните оперативни работници са алармирали, че имат информация, че през следващите дни се очаква и втората пратка.

Със служебен документ те са информирали Министерството на отбраната за това и са препоръчали в разследването да бъде включено и МВР. Веднага след избухването на скандала на 17 декември 2006 г. македонският министър на отбраната Лазар Еленовски заяви, че не е разполагал с достатъчно информация.

“Имахме някои обяснения от началника на Генщаба, които мисля, че бяха искрени. Факт е, че някои неща по командна линия не са ставали както трябва, не са били спазвани определени процедури. В договора пише – старо използвано оръжие, което не отговаря на истината”, заяви тогава Еленовски.

Началникът на Генщаба Мирослав Стояновски тогава първо заяви, че сделката е законна и ставало дума за старо оръжие. След това направи ново изявление, че не е запознат с подробности за сделката, защото тя била от компетенциите на Министерството на отбраната, а не на Генщаба.

Изпрати публикацията по електронната поща


10 коментара: to “ “Време”: В Пловдив на черно на ниски цени са се купували автомати “Калашников” от Македония

  • Анонимен
    26 май, 2007 02:10  

    А сдумаите къде се продава оръжието в Пловдив бе? Или това е само една добре обработена димка в очите на обществото от страна на анти-Българските медии в Скопие. От години се опитвам да се сдобия с автомат "Калашников" и не мога да намеря начин, а тези ще ми говорят врели накипели че видиш ли на черният пазар се бил продавал автомат Калашников. А като го казват! защо не казват точно къде е този черен пазар, че и ние да си по напазаруваме автомати от него.

  • Анонимен
    20 юли, 2007 01:39  

    А да имате представа колко струва АК-74 У?

  • Kolinsan
    04 април, 2008 22:07  

    Така и не се разбра каде точно в България има черни пазари за огнестрелно уръжие и има ли изопщо такива или всичко е внесено отвън ако някои от вас знае нещо нека да ни насочи малко поне като ни каже областа в България кадето има някви пазари за оръжие но внимаваите саита може да се наблюдава.

  • vivaBG
    23 април, 2008 16:08  

    Всичко за България
    Добри хора,българи,който може,нека помогне да намеря огнестрелно оръжие;няма да съжалява.Крайно време е патриотите да се въоръжим,за да посрещнем вражеските удари-държавата не го прави,такава всъщност няма.
    Братя,пишете ми на saract@abv.bg

  • Анонимен
    18 февруари, 2010 20:03  

    Колеги и аэ търся огнестрелно оръжие пишете ми maykillo@abv.bg

  • Анонимен
    08 септември, 2012 17:30  

    Здравейте разумни българи! Отдавна търся да си купя огнестрелно оръжие на черно. Пишете ми на: miro5284@googlemail.com

  • Ангел
    24 юни, 2016 21:27  

    Аз също искам да закупя AK 47, който има информация - нека ми пише на мейл на jimtil@mail.bg. Благодаря!

  • Unknown
    15 януари, 2017 20:31  

    Този коментар бе премахнат от автора.

  • Unknown
    15 януари, 2017 20:38  

    Този коментар бе премахнат от автора.

  • Unknown
    15 януари, 2017 20:38  

    някои ако знае нещо за не закони оръжия моля да ми пише на pitbulla25@abv.bg

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.