А ние взехме ли поука от трагедията във Вирджиния?  

29 април, 2007

Студентът, който уби 32-ма души във Вирджинския технологичен университет, е изстрелял за 9 минути 170 куршума и е сложил край на живота си с 1 изстрел в главата.

...Започва мащабно разследване за действията на управата на университета във Вирджиния по време на кървавата трагедия в понеделник, когато корейски студент уби 32 души. Щатският губернатор Тим Кейн обяви, че твърденията за неадекватни действия на съответните власти след първата от общо двете стрелби в университета, ще бъдат щателно разгледани...

Ненапразно перкото е стрелял точно в залите на университета - бил е сигурен, че там носенето на оръжие е забранено и няма кой да му се противопостави. Там е слабостта на демократичното общество - един неуравновесен да почувства, че няма кой да му се противопостави, ако реши да престъпи закона. Защо не е извадил пищовите си например в някой тексаски или луизиански бар?
Мартин Карбовски и други овреме отбелязаха, че в нашите училища и университети е много по-възможно да се случи подобна трагедия. Казахме "Пази Боже!" и толкоз.
А по-малко жертви ли ще има, ако подобен луд се развилнее в някоя българска гара, автогара или пазар? Като се има предвид колко боеприпаси се изнасят от армията (преди 3-4 дена пак намериха една торба с патрони и взрив в мазе в център на Варна), колко самоделни оръжия се правят от работниците в оръжейните заводи, колко газови пистолети се преработват в бойни, колко въздушни пушки се правят да стрелят с малокалибрени патрони, бедна ви е фантазията каква кървава фиеста може да спретне един луд, докато бъде неутрализиран (или сам се гръмне).
Защото, докато пестим безхаберно от металотърсачи и занижен контрол, е добре да се знае, че огнестрелно оръжие може да бъде спряно само с огнестрелно оръжие, а не с голи ръце (дори добре натренирани с бойни техники), газови пищови, джобни ножчета и един немощен български закон за неизбежната самоотбрана, при който ако набиеш един циганин, влязал да краде в дома ти, той (подкрепен от ред правозащитни организации) задължително ще те осъди, че си му скъсал новата риза.
А поуката е, че няма поука и наивно оставаме да вярваме, че държавата добре ни пази и такава трагедия у нас не може да с е случи.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.