Съветска техника от 60-те свалила невидимия "Стелт"  

29 октомври, 2005

Бивш югославски военен проговаря пред западни медии
Золтан Дани е командвал ракетната батарея, защитавала Белград Тайна технология от 70-те е в основата на новата генерация изстребители

В нощта на събота срещу неделя, 28 март 1999 г. един F-117 излита от италианската база Авиано и взима курс към Белград (тези самолети се използваха в операцията на НАТО още от първия ден). Тогава алиансът започна втората фаза на въздушната операция срещу Сърбия. В нея освен сръбските средства на ПВО, обект на нападения са и частите на югоармията, с акцент на разположените в Косово.
Както обикновено невидимият "Нощен ястреб" лети без прикритие от изтребители, за намаляване на вероятността от визуално или акустично улавяне. F-117 летят винаги по строго определени коридори, грешката във височината на полета не трябва да надвишава 6 м, а във време - 3 секунди. Точно в тази нощ НАТО загуби своя свърхмодерен изтребител-бомбардировач.
Руският зенитно-ракетен комплекс "Куб", с който според тогавашния министър на отбраната на Русия Игор Сергеев е бил свален американския изтребител Ф-117, е надеждно средство за защита на войските и обектите от въздушни нападения.

Полковник Золтан Дани стои зад една от най-зрелищните загуби, преживени някога от американските военовъздушни сили: свалянето през 1999 г. по време на войната срещу бивша Югославия на уж невидимият бомбардировач F-117A Найтхоук, познат повече като технологията "Стелт", разказва "Дейли нюз".
Сега, за първи път след 6 години от тази доста неприятна за самолюбието на САЩ случка, бившият сръбски командващ противосамолетна ракетна батарея се съгласява да проговори пред западни медии за обстоятелствата, свързани с безпрецедентното сваляне на американския самолет.
Успешният удар срещу неуловимия от радарите самолет на 27 март 1999 г., по време на 78-дневната кампания на НАТО, породи съмнения не само за характеристиките на F-117, но и за цялостната концепция на технологията, на която американските ВВС базират най-новата си генерация летателни апарати.
Военни аналитици дебатираха какво поведение ще имат самолетите срещу интелигентен и добре въоръжен военен опонент, след като остарялата и излязла от употреба сръбска военновъздушна отбрана може да го улучи и унищожи.

Въпреки превъзходството си, НАТО не успял да извади от строя нито едно от югославските ПВО

В интервю тази седмица за Асошиейтед прес, цитирано от много американски медии, Золтан Дани заяви, че F-117 е бил открит и свален в една безлунна нощ, точно на третия ден от натовската операция, от ракета земя-въздух съветското производство.

Сръбско дете се радва, стъпило върху сваления F-117 в Буджановци, на 45 км. северозападно от Белград.

"Направихме леко нововъведение, за да модернизираме нашите земя-въздух ракети от 60-те и да ловят "Нощния ястреб", разказва Дани, който отклонява да даде конкретни подробности в какво точно са промените, обяснявайки, че модификацията на направляващата снаряда система продължава да е военна тайна. "Тя включва електромагнитни вълни", е всичко, което разкрива бившият военен, който сега е собственик на малка пекарна в заспало селце на север от Белград.
F-117 бе разработен в дълбока тайна през 70-те години на миналия век. Тя влиза в действие през 1983 г., но не бе извадена на яве официално до 1988 г. За първи път участва в битка по време на американската интервенция в Панама през 1989 г. и след това медийна звезда на първата война в Персийския залив през 1991 г.
"Много преди началото на войната от 1999 г., имах силен интерес към бомбардировача "Стелт" и как може да бъде откриван", казва Дани, който е смятан в Сърбия за герой от войната. "И стигнах до извода, че не може да има невидим летателен апарат, а само трудно видим".
Сваленият в Сърбия F-117 е един от двата свалени самолета на коалицията по време на войната. Другият бе бомбардировач F-16, за който американското ръководство на ВВС призна, че също е бил улучен от ракета земя-въздух-3. Двамата пилоти успяха да катапултират и бяха спасени от хеликоптери на НАТО. Дани твърди, че неговото ракетно поделение, натоварено с противовъздушната отбрана на столица Белград, е това, е свалило и бомбардировача F-16.
Няколко други натовски самолети също са били повредени от удари с ракети, но са успели да се върнат в базите си в съседните на Сърбия Босна, Македония и Хърватия. Поне един от тях, според бившия сръбски военен, е паднал в Адриатическо море при опит да достигне база в Италия.
Въпреки почти тоталното въздушно превъзходство на НАТО, алиансът не успя да извади от строя нито една от батареите на Дани.
Сръбските ракети земя-въздух продължават да са потенциална заплаха по време на целия конфликт, принуждавайки атакуващите системи на алианса да да държат височина от 15,000 feet, където се чувстват в безопасност от ракетите земя-въздух, но разбира се са много по-малко ефективни по време на атаките.
НАТО спечели войната през юни 1999 г., след като президентът Слободан Милошевич реши да изтегли многочислените армейски части от Косово, след разрушаването на голям брой правителствени сгради, мостове и друга инфраструктура в цяла Сърби.

Изтребителят "Найтхоук", познат като "Стелт", е в основата последната генерация военни самолети на САЩ.


Сърбите продължават да мълчат как са осъвременили остарелите установки земя-въздух

"Американците влязоха във войната прекалено самонадеяни, - казва Дани. - Те смятаха, че могат да ни смажат без да окажем истинска съпротива. В същото време действаха като аматьори". И бившият военен изброява различните начини, по които сърбите са успявали да извършват пробиви в защитата на натовските комуникационни системи, включително да подслушват разговорите на пилотите на самолетите за ранно предупреждение "АУАКС".
"Лично аз слушах разговорите на техните пилоти, научавайки по този начин техните маршрути и планове за бомбардировка", казва Дани. Той разказва още, че всеки 27-и март неговото подразделение си прави годишни срещи, на които се сервира торта във формата на F-117.
Монитор
28.10.05
РУМЯНА КОЧАНОВА

Тъй като "Монитор" не дава възможност да се видят снимките, посочени с пряк линк, тук слагам линк към статия с илюстрации от Лента.ру - Охота на невидимку (сербский опыт)(Как сбить F-117 старой советской ракетой)

Изпрати публикацията по електронната поща


4 коментара: to “ Съветска техника от 60-те свалила невидимия "Стелт"

  • Анонимен
    31 октомври, 2005 22:32  

    Abe to hubavo, ama snimkata ne e na iztrebitelja NightHawk F117, ami na bombardirovacha B-2.

    /georgievg

  • Анонимен
    01 ноември, 2005 10:33  

    Ми кака РУМЯНА КОЧАНОВА не прави разлика между B2 и F117, нали е самолет :)

  • Анонимен
    25 ноември, 2005 15:36  

    http://lenta.ru/articles/2005/11/23/f117/
    Воспоминания полковника, командовавшего батареей ПВО, сбившей "стэлс".

  • Lone wolf
    18 юни, 2007 02:15  

    Дани Золтан сбил F-117A, F-16 и подбил B-2, который сел на авиа базу американских ВВС, по-моему в Албании, хотя США не признают факт попадания ракеты в B-2. Но они всегда всё отрицают.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.