Христо Калчев: Божков, Маджо, Маргините ще развият параноя  

29 октомври, 2005

- Г-н Калчев, какво става в държавата ни, вие може би знаете най-добре?
- Ами какво става... От 1993 г. държавата е във война - едни падат, други ги заместват. Чувам всякакви коментари, че гангстерската мафия има за цел да осуети влизането ни в ЕС, което е пълна глупост. Чак такъв сатанински план не може да се зароди в двупръстовите им мозъци, но всеки е поръчан на всеки - просто въпрос на ред. Както знаете, бях предсказал убийството на Георги Илиев още във втората част на моята поредица вулгарни романи. Той успя тогава да прескочи трапа и живя още 5-6 г. Но в крайна сметка си дочака реда. Няма неуязвими хора в света, дори Кенеди, Ануар Садат и други убиха...
Мутрите все повече огладняват, Илия Павлов го убиха и империята му се разпадна като вода в пясъка. Същото сега ще стане с ДЗИ - Росексим. Колко руски капитали има там, не се знае точно, но руски интереси абсолютно задължително има. Така че трябва да се разнищи една такава следа. Такова показно убийство ще развие силна параноя у други мастити бизнесмени като Васил Божков, Маджо - ако оживее, Маргините, братя Пехливанови и други, които, общо взето, са върхът на каймака в този свят. Войната продължава до естествения й край.
- Смятате, че това са техни колеги, по-гладни вълчета, които искат да заемат местата им?
- Естествено, нещата идват отдолу. 90% от старите бандити са на 2 метра под земята. Но отдолу напират истински млади вълци.
- Каква е връзката между убийството на банкера Кюлев и покушението над Маджо?
- Може да се търси единен поръчков център. Естествено, стрелците са различни. Но поръчката си е поръчка. Вижте, при такъв анализ и прогноза рискувам да объркам реда. Но поръчковите персони са поне десетина души, а дори и незапознат с обстановката човек по охраните може да прецени на кого му наближава редът. По един начин се пази нормален бизнесмен, по друг - Васил Божков.
Така се пазеше и Кюлев, но както видяхме, не свърши работа. На Рилопиринския Предел той беше направил един замък, който се охраняваше по-добре от Уиндзорския дворец, но убийците не го намериха там, а другаде.
- Смяната във властта и ръководството на МВР не е ли благоприятна среда за поръчковите убийства?
- Естествено, това е най-удобният момент. Шефовете на НСБОП си подадоха оставките, новите още не са влезли в час. Бойко Борисов слезе от коня и докато ръководството на МВР се занимава с кадровите въпроси, на гангстерите ръцете са им развързани. Това се вижда. Волята на новия министър Румен Петков е да скърши гръбнака на подземния свят. Той изглежда куражлия между другото, но ще му е нужно време. Ако той се опита да прекъсне чешмата на мутрите - те ще се избият. А единственият начин да се ликвидират е да им се отнеме мощта - абсолютна конфискация на ужасяващите капитали, придобити по бандитски път.
- А защо досега това не беше направено?
- Отговорите са два - или държавата има интерес, този и онзи депутат лобират за разни бандити, което е истина, или - това е вторият отговор: всички държави си имат мафия, само нашата мафия си има държава.
- Обратим ли е този процес?
- Само с наши средства - не. При намеса на Европол, Интерпол и ДЕА - американската служба за борба срещу наркотиците и пласирането им, вече може да стане. Тогава вътрешният подбор на самите кадри ще се подчинява на друга логика. А сега - днес си ченге, утре отиваш в бандата, защото ти друго не можеш да правиш, освен да носиш оръжие и да репресираш беззащитния персонаж. Така че всички, които имат достатъчно кураж и са достатъчно високо в ъндърграунда, с достатъчно смелост да се пресегнат към 500 млн. личен капитал и възможностите на ДЗИ и Росексимбанк, ще го направят. Аз вече ги изброих.
- Чувствате ли се лош пророк?
- Определено не се забавлявам да броя труповете, да регистрирам или още по-лошо - да предсказвам събитията. Това е, защото имам очи върху нещата в държавата. Това са следващите, които изброих по-горе, макар че мога да пообъркам малко реда. Нашите гангстери, като всички останали, имитират Коза ностра и колкото по-високо са в йерархията, толкова повече се откъсват от средата си и се приближават към куршума. Едно е да се заобиколиш с мутри, които са готови да разкъсат всекиго до теб, друго е да се омесиш с така наречения хайлайф, да ходиш на коктейли и дефилета - тогава са много по-близки до куршума.
- А защо се изкушават според вас?
- Първо, заради смешния снобизъм, второ - заради семействата си. Никой гангстер не иска да направи децата си като него. Той иска да ги извади на светло и да ги превърне във високоценени граждани. За тази цел са необходими нови условия. Това улеснява и скъсява пътя към тяхната смърт. Къде убиха Димата Руснака - на входа на кръчма на "Витоша". Къде убиха Клюна - на "Солунска", където потокът е огромен... Съвсем друго е онзи снайперист, който простреля Илия Павлов, Георги Илиев и др. Тогава вече се работи с 22-калибровите патрони, разкъсват вътрешностите и дори да не стреляш точно - смъртта е сигурна.
- А защо никой не посегна на политици, за които се знае, че са чадър над мафиотите?
- Защото не им е дошло времето. В момента, в който посегнат към големите пари, този момент вече ще настъпи. Тогава вече излизат под прожекторите и остават на течение. А течението не носи нищо друго освен куршум.

Новинар
2005-10-27
Интервю на Ваня Овчарова

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.