Бразилците отхвърлиха с референдум забраната за продажба на оръжия  

25 октомври, 2005

Бразилците казаха „не“ на предложението на правителството да забрани свободната продажба на оръжия в страната като мярка за ограничаване на насилието.

Повече от 64% от бразилците гласуваха „против“ срещу едва 36% „за“ на референдум, проведен в неделя в южноамериканската страна.

В гласуването са участвали 122 милиона души на възраст над 16 години, като въпросът, на който е трябвало да дадат отговор е „Трябва ли да се забрани продажбата на оръжия и амуниции в Бразилия?“.

Преди началото на медийната кампания за референдума на 1 октомври, се очакваше 76% от хората да кажат „да“ на новия закон. След това обаче настроенията у гласоподавателите се промениха рязко.

Президентът на страната Луис Игнасио Лула да Силва обяви, че гласува „за“, защото „за повечето хора притежанието на оръжие не е средство за сигурност“, но все пак поясни, че волята на народа е над всичко.

Привържениците на свободната продажба на оръжия смятат, че държавата е не може да гарантира сигурността на гражданите си и притежаването на оръжие е единственият начин обикновените хора да се защитят. Дори тези, които гласуват „за“, признават, че забраната няма да реши проблема с насилието, а трябва да се увеличат и ресурсите на полицията, която да се грижи за безопасността на хората.

През 2003 г. бразилското правителството прие закон за ограничаване на продажбата на оръжия. През 2004 г.беше предложена програма за разоръжаване на населението, при която хората получаваха пари в замяна, при която бяха събрани 440 000 огнестрелни оръжия.

Според официалните данни чрез тази кампания броят на убитите е намалял с 8% за една година. В Бразилия от насилие годишно загиват 36 000 души, като две трети са жертва на огнестрелно оръжие.

dnes.bg
24.10.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.