САЩ частично вдигнаха оръжейното ембарго на Либия  

01 октомври, 2005

Президентът на САЩ Джордж Буш отмени някои от ограниченията за износ на оръжия за Либия, съобщи Ройтерс. “Вашингтон пост” уточни, че държавният глава е подписал две заповеди. Едната дава разрешение на американски компании да участват в унищожаването на либийския боен химически арсенал, а другата вдига забраната за предаване на Триполи на 8 военнотранспортни самолета “Херкулес С-130". Либия купи машините още през 70-те години и оттогава те се намират в американски складове, припомня АП. След свалянето на ограниченията американските компании дори ще могат да извършват ремонт на херкулесите. От Белия дом уточниха, че все още няма решение къде ще бъдат базирани обновените самолети.

Американският президент е уведомил за решението си държавния секретар Кондолиза Райс чрез меморандум, в който се казва, че снема някои от ограниченията съгласно закона за контрол върху оръжейния износ, защото това е от интерес за националната сигурност на САЩ. Буш отмени забраните, за да позволи на американските компании да участват в унищожаването на запасите от химически оръжия на Либия, заяви говорител на Съвета по национална сигурност. Ограниченията за търгуване с оръжия и оръжейни технологии с Либия бяха наложени, защото Вашингтон доскоро я приемаше за страна, която активно подкрепя международния тероризъм.

Миналата година САЩ отмениха търговското ембарго на Либия като награда за решението й да се откаже от оръжията за масово унищожение. В замяна на това американски петролни компании получиха разрешение както да търгуват, така и да участват в разработването на концесии в джамахирията. Сред най-големите бенефициенти на отмяната на санкциите бяха петролните компании "Амерада Хес" и "КонокоФилипс" от американската група "Оуейзис", които бяха принудени да напуснат Либия буквално с влизането на санкциите в сила. Рестрикциите от американска страна допринесоха за икономическата стагнация в Либия, чиито петролни залежи в голямата си част са неизследвани, пише "Файненшъл таймс".

Последните заповеди на Джордж Буш са поредните стъпки към подобряване на отношенията с Либия. САЩ дори планират да открият посолство в Триполи. В началото на годината Държавният департамент премахна и ограниченията за пътувания на либийски дипломати, предаде Ей Би Си.

През декември 2003 г. Триполи обяви, че се отказва от ядрената си програма и опитите за разработването на химически и биологични оръжия. Освен това Муамар Кадафи се съгласи инспектори на ООН, САЩ и Великобритания да правят инспекции на страната, като преди това пристъпи към унищожаването на 3300 бомби, които могат да бъдат използвани за химически нападения. През 2003 г.Либия се съгласи да изплати и 2.7 млрд. долара компенсации на семействата на загиналите при атентата над шотландското градче Локърби.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс ще посети Либия в средата на ноември, съобщи в. “Ал Хаят”. Посещението ще бъде част от северноафриканската обиколка на ръководителката на американската дипломация. Това ще е първата визита на първи дипломат на САЩ в джамахирията след идването на власт на Муамар Кадафи през 1969 г. САЩ и Либия дори прекъснаха дипломатическите си отношения през 1980 г.

Дневник
29.09.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.