Руски военни помогнали на Иран да създаде ракети с голям обсег  

17 октомври, 2005

Новата мощна “Шахаб” можела да достигне градове в Западна Европа

Технологията била закупена тайно от Северна Корея

Руски военни в оставка са помогнали тайно на Иран да се сдобие с технология за разработването на ракети, способни да достигнат много от европейските столици, сред които Рим и Берлин. Това съобщи вчера британският в. "Сънди телеграф", позовавайки се на източници от западни разузнавания.
Според вестника руснаците са действали като посредници в сделка между Иран и Северна Корея през 2003 година. Сделката осигурила на Техеран свръхсекретни ракетни технологии, които били доставени през руска територия. С тези технологии Иран би могъл да се сдобие с ракета с обсег на действие 2200 километра, способна да носи заряд с тегло 1,2 тона. Това означава, че тя ще може да достигне точки в голяма част от територията на Европа и да носи ядрена бойна глава. В момента Иран разполага с ракетата "Шахаб-3" с обсег 800 километра. Тя може да достигне Израел, но не и Европа.
Статията в "Сънди телеграф" излиза само един ден след посещението на американския държавен секретар Кондълиза Райс в Русия, където руският външен министър Сергей Лавров отхвърли искането на САЩ иранската ядрена програма да бъде обсъждана в Съвета за сигурност на ООН.
Според автора на статията в "Сънди телеграф" Иран използвал програмата си за развитие на ядрената енергетика, за да прикрива работата по създаване на нови оръжия. Американски представител, цитиран от вестника, твърди, че иранците очевидно много точно са се съобразили с теглото на ядрения заряд. "Мисля, че Владимир Путин знае какво правят иранците", казал същият източник.
Междувременно вчера Иран потвърди, че няма намерение да спира ядрената си програма и изрази увереност, че проблемът няма да стигне до Съвета за сигурност, тъй като няма правни основания за това.
Монитор
17.10.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.