Ген.Колев: Оставаме без противовъздушна отбрана  

31 октомври, 2005

Началникът на Генералния щаб се оплака, че с предвидените пари няма как да се изпълнят ангажиментите ни към НАТО

От следващата година можем да останем без противовъздушна отбрана, защото изтребителите МИГ 29 се нуждаят от ремонт, а няма средства за това. Това съобщи началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев. Той обясни, че противовъздушната ни отбрана засега разчита на тях и те трябва да възстановят летателната си способност. Ако не се намери решение на въпроса, трябва да докладвам, че военновъздушните сили спират своята дейност и трябва да се потърси кой да осигурява противовъздушните сили на страната, посочи ген. Колев.
Началникът на генералния щаб заяви, че следващата година ще е изключително тежка за армията във финансово отношение. Българската армия е поставена в много критично положение по отношение на изпълнението на ангажиментите си към НАТО с предвидените бюджетни средства за войската за следващата година. Това заяви ген. Никола Колев, началник на Генералния щаб на Българската армия (БА) пред БНР в неделя.
Всички разчети за издръжка на армията, за бойната подготовка, за изпълнение на задачите по интеграционните процеси с НАТО са направени в рамките на 2,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е около 1,1 млрд. лв., обясни генералът. По информация от петък в проекта за държавния бюджет 2005 за БА са предвидени под 2,3 на сто от БВП, каза Колев. Това не е достатъчно за армията да изпълни ангажиментите към НАТО, за чието забавяне алиансът дори поиска да преразгледа споразумението си с България в частта за оперативната съвместимост на съюзническите и нашата войски.
Началникът на Генщаба припомни за утвърдените през миналата година 11 приоритетни проекта за модернизацията на Българската армия за изпълнение на изискванията на НАТО. По-късно те бяха редуцирани до пет и накрая се сключиха сделки по три проекта, за които сега обаче не се предоставят държавни гаранции и станаха повод за проблема с преразглеждането на споразумението с НАТО.
Дори тези 11 проекта не решават цялостно процеса за модернизация на армията, аз не знам с нашите възможности дали и след 50 години ще можем изцяло да се превъоръжим и модернизирам, посочи ген. Колев.
chernomore.bg
31.10.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.