САЩ ни натискат за покупка на US въоръжение  

24 октомври, 2005

Щатите ни давали пари, които страната ни харчела в Европа

От американска страна изразили недоволство от плановете за модернизация на армията ни при посещението на президета Първанов в САЩ.Сделките с военнопромишлените концерни в Европа бил препъни камъка в разговорите между президентите на България Георги Първанов и на САЩ Джордж Буш във Вашингтон миналата седмица, научи "Монитор".
"Битката за българските военни пазари между САЩ и Европа помрачи визитата на българския държавен глава", потвърди пред вестника и дипломат от външно министерство, запознат с обстоятелствата около визитата.
Проблемът на българската армия бил, че извършва модернизацията си единствено от европейски фирми. Покупките на военно транспортните самолети "Спартан" на италианската "Аления", вертолетите "Кугър" на концерна "Юрокоптер" и автомобили "Мерцедес" на "Даймлер-Крайслер" били изцяло в разрез с вижданията на американците. Отлагането и постоянните промени от българска страна в условията за военни бази на САЩ на наша територия допълнили усещането за чисто протоколните разговори между двамата президенти. Замразяването на проекта за покупка на многоцелеви изтребители за българските ВВС поне за две години, в което основни конкуренти са гигантите в самолетостроенето "Боинг" и "Локхид-Мартин", също допринесъл за охлаждане на отношенията между лидерите.
"В Европа по лесно се договарят и получават комисионни", коментира действията на военните началници експерт в министерството. "Не може да вземаме пари от САЩ и да купуваме военно оборудване само от европейските държави", смята и наш дипломат. Той допълни, че САЩ отпускали безвъзмездно за армията по 10-20 милиона долара на година, но парите заминавали в неизвестна посока. Янките напълно оборудвали и нашият контингент в Ирак с автомобилна техника на "Шевролет" и "Хамър", както и подменили радиостанциите на бойците. "Това което изпратихме като оборудване на контингента от България и бе транспортирано до Дивания бе платено с американски пари. След това цялото доставено от България оборудване, което в по-голямата си част е произведено в Европа и в трети страни, беше изхвърлено като неефективно и заменено безвъзмездно с американско от главното командване в Ирак", допълни източник от ГЩ на армията ни.
ИВАН ЦОЛОВ
Монитор
24.10.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.