Румен Петков влезе в открита схватка с шефа на митниците Асен Асенов  

29 октомври, 2005

Вътрешният министър Румен Петков влезе в открита схватка с директора на агенция “Митници” Асен Асенов. В понеделник той изпрати писмо до финансовия министър Пламен Орешарски, че митниците не са си свършили както трябва работата в случая с британския ТИР, превозващ патрони през България. Съдържането на писмото бе разпространено от пресцентъра на МВР.

Инцидентът стана миналата сряда, когато от РДВР-Бургас съобщиха, че при проверка на аварирал камион е установено, че той превозва боеприпаси без нужните за това документи. На следващия ден от агенция “Митници” казаха, че няма проблем, тъй като ТИР-ът имал разрешение за превоз на товара през страните-членки на ЕС.

В писмото си министър Петков обаче посочва, че пред граничните полицаи на ГКПП Дунав-мост шофьорът на камиона казал, че превозва транзитно хартия за Кипър, докато при проверката и оформлението на документите митничарите записали, че става дума за 21 палета с ловни патрони.

В момента товарът е в митнически склад под полицейска охрана, пише още в писмото на Петков до колегата му Орешарски.

Той също така информира, че в служба “Гранична полиция” не е постъпила информация за превоз през страната на горепосочения товар. Според вътрешния министър митническите служители не са изпълнени инструкции за реда и взаимодействието между МВР и агенция “Митници”. Също така е нарушен и Правилникът за прилагане на закона за контрола на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, съгласно който при граничния контрол на транзитния превоз митническите служители са длъжни да изискват разрешенията, издавани от “Контрол на общественоопасните средства” - ДНСП, да попълват и подпечатват контролните талони и уведомяват органите на МВР.

“Моля за Вашето съдействие за своевременно информиране на полицейските служители при констатиране на такива товари”, завършва писмото си до финансовия министър Петков.

Отговорът на директора на митниците Асен Асенов не закъсня. “Ако има пропуск по случая с преминалия с боеприпаси камион през ГКПП - Дунав мост, той ще бъде коригиран”, заяви Асенов пред БТА и обеща, че “ако се налага, ще санкционира служителите си в Русе”.

Според Асенов в момента се извършва проверка по случая. Той посочи обаче, че България е подписала споразумения с няколко страни, според които не се изискват разрешения, издавани от служба КОС към ДНСП във връзка с правилника за прилагане на закона за контрола на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. “Дали обаче Великобритания е в този списък на държави, трябва да се уточни”, добавя Асенов.

От своя страна ресорният зам.-министър на финансите Георги Кадиев разпореди проверка на случая.

Реакцията на вътрешния министър Петков около британския ТИР е поредното потвърждение за съществуващото напрежение между новото ръководство на МВР и старото ръководство на Агенция “Митници”, назначено от кабинета Сакскобургготски и по-специално от финансовия министър Милен Велчев.

Според източници от управляващото мнозинство, БСП имат желание да сменят шефа на митниците, но той се ползва с протекциите на британската частна компания Краун ейджънс, която сключи консултантски договор с предишния кабинет за българските митници.

Не е изключено остро критичният доклад на Европейската комисия за неефективната борба с организираната престъпност в България да бъде използван като претекст и за смени по върховете в Агенция “Митници”.

Признаците за напрежение се потвърдиха и около убийството на Шинка Манова, директор на последващия контрол в митниците, трета по ред в йерархията след Асен Асенов. Румен Петков обяви, че тя е била разработвана от НСБОП за покровителстване на контрабандни канали през митническо бюро Горубляне, на което е била шеф. От думите на министъра се разбра, че или информацията на НСБОП за Манова не е стигнала до митническите началници, или те не са я взели предвид, оставяйки такъв служител на толкова висок пост. Петков направи извода, че връзките между полиция и митници често се късали.

След убийството на Манова вътрешният министър предприе мащабно прочистване в НСБОП, макар публично да отрече да има връзка между двете събития.


Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.