I'm too sexy for my gun (retro-quatro)  

31 август, 2008


Това са само красиви фотографии, но Pishtov.com предупреждава всички чаровни дами (и приравнените към тях):
дори и да сте захвърлили дрехи и задръжки, спазвайте правилата за безопасност и дръжте пръстчето си на спусковата скоба, а не на спусъка, докато наблюдавате целта.


Изпрати публикацията по електронната поща


България проспива изгодни оръжейни сделки  

30 август, 2008

Руската военна авиокомпания „Миг" ще претърпи загуби, заради отказ на Алжир от сделка за 15 нови самолета „Миг-29". Машините са готови и доставени, но алжирците се отказаха от тях. Привидно подобно събитие с нищо не засяга България. Но реално я засяга по линия на необходимостта да се ползват тези случаи за по-евтина модернизация на армията. Русия положи огромни усилия да не се провали сделката и накрая тя пропадна по най-грубия начин – Алжир спря да плаща. Русия се озова с 15 чисто нови (2006 г.) самолета. И без пари. България има нужда от подобна техника, и в случаи като този, може да си позволи да купува изгодно. „Миг-29" не е най-новото поколение и е под качествата на „Ф-18" например. Но като цена е поне 2-3 пъти по-евтин, а в конкретния случай може да се вземе и на 4 пъти по-ниска цена. Макар и руски, този самолет отговаря на стандартите на НАТО и може да се ползва в мисии на пакта. Българското правителство обаче откровено спи, и вместо да подходи рационално, то води преговори за супер скъпи френски корвети, които трудно се вместват в някакъв вид защита на националната сигурност. С излаз на едно единствено затворено море, за България флотът е второстепенен вид армия. Но авиацията е първостепенен. И когато има шанс, той трябва да се ползва. Истината е, че наливането на пари в оръжие е най-великата глупост измислена от човечеството. Но все още това се налага, и поради тази причина, е добре да се прави по най-оптимизиран начин. Т.е. „онези в МО" сега заслужават един въпрос „какво правят", „къде гледат" и МО структура за отбрана ли е, или е сдружение за търговия с недвижими имоти…

Добри Божилов, Антен Ер
Това, което казва мистър Божилов, за най-великата глупост измислена от човечеството е интересно, но го съветвам да не използва такива дилетантски термини като най-оптимален и най-оптимизиран.
__________(i)__________

Военната авиация остава без пилоти и самолети

Подготвените български летци напускат редиците на армията поради ниското заплащане и липсата на достатъчно летателни часове за всички. В четвъртък командирът на транспортната авиобаза "Враждебна" полк. Иван Денев призна, че само от началото на годината базата са напуснали 13 обучени инженери и летци, които нямат проблем да се реализират в частни фирми, където заплащането е около пет-шест пъти по-високо.

По думите на полк. Денев армията се превръща в безплатен учебен център на гражданската авиация. В частния сектор заплатите са около 4-5 хиляди лева, а пилоти, които летят на Ан-12 в Африка, изкарвали по около 10 000 долара на месец. Той допълни, че на персонала е необходима много сериозна мотивация и макар че е добре да има морални стимули, само те не стигат.

"Не останаха хора, летим няколко души на всички самолети и инструкторите сме само пет-шест", каза полк. Денев.

Напускащи асове има и в другите бази. При това освен задаващата се криза с липсата на подготвени кадри, съществува и реална опасност Военно-въздушните сили (ВВС) да останат без изтребители. Ремонтът на МиГ-29 от руската корпорация "РСК МиГ" се бави години наред, а и след като бъдат ремонтирани всичките 16 изтребители, както е по договор, те ще имат летателен ресурс за още около 5 години. За този Министерството на отбраната (МО) много трудно ще може да купи многоцелеви изтребители.

С обяснението, че не достигат финансови средства (което има нещо общо и с внезапно изплувалия нов приоритет за поръчка на военни кораби), към момента не е ясно дали и кога ще започне процедурата за избор на доставчик на изтребители. Когато все пак процедурата стартира, трябва да бъде избрана фирма-доставчик, а опитът на други страни показва, че за това минават години. След като контрактът бъде подписан, е нужно време, докато бъдат доставени първите изтребители.

Пилотите не могат да свикнат с новия самолет "Спартан"

В четвъртък полк. Денев обясни, че поредицата инциденти с новия военно-транспортен самолет Спартан С27J са свързани с трудностите и "търкането в системата", когато се усвоява нова техника.

Самолетът два пъти се поврежда при кацане при силен вятър. Според Денев грешката е на пилотите, които не се нагаждат към машината, защото "тя няма как да се нагоди към нас". Усвояването на машината е по-бавен процес, като за това на пилотите са нужни 4-5 години (а както се разбра, мнозина от обучените напускат-бел.ред).

"Самолетът е нов за нас, малко по-нехарактерен е като аеродинамика, особено на земята - колесникът му е прибран под тялото, за разлика от изнесените под крилата колесници и по-ниските крила на самолетите в парка на авиобазата. "Спартан" е с високо крило и прибран под него колесник, който е конструиран така, че да може да се сгъва, самолетът да се движи назад за товаро-разтоварни дейности", обясни Денев. Това изисква много фино рулиране и прецизна техника, особено при силен страничен вятър, посочи полк. Иван Денев. По думите му е въпрос на време пилотите да свикнат със самолета и да "изтрият" старите навици, иначе във въздуха самолетът бил перфектен.

След втория инцидент през юли т.г. трябва да се смени витлото на самолета, което при удара в пистата е повредено. "Компанията производител ще смени витлото, но мисля, че не за нейна сметка, каза полк. Денев.

Българските ВВС се сдобиха със самолета Спартан С27J в края на 2007 г. по договор за закупуване на пет такива машини с италианската компания "Аления аеронавтика" за 91 млн. евро. През ноември или декември трябва да пристигне вторият Спартан, а до края на 2011 г. - и последният.

Изтича летателният ресурс на транспортните самолети Ан-26

Командирът на авиобазата посочи, че е добре да има годни за полети Ан-26, за да могат пилотите да поддържат подготовката си и да изпълняват задачи успоредно с усвояването на новия транспортен Спартан. Преди дни е изтекъл ресурсът на единия Ан-26 в базата. Може да лети още пет години, ако се изпрати на ремонт, но според полк. Денев в бюджета няма предвидени такива средства. Другият Ан-26 в базата има ресурс от още три години.

Ако всичко спре и чакаме само на новия самолет Спартан, никой няма да лети и хората се демотивират и отчайват, каза командирът на "Враждебна".

Десантните L-410 в базата също могат да летят още, но трябва да се проверят витлата и двигателите им.

Един от швейцарските самолети Пилатус PC-12 пък не лети от около година, тъй като е необходима проверка на херметизацията на кабината и противопожарната система. За целта самолетът трябва да се изпрати до Швейцария. Това ще струва минимални средства, но също не е планирано в бюджета.
Никола Лалов, mediapool

Изпрати публикацията по електронната поща


Откриха огромно количество боен арсенал  


“Огромно количество оръжие и боприпаси бяха открити и иззети при извършена спецоперация от служетили на III РПУ”, заяви на специална пресконференция вчера директорът на ОДП - Варна, комисар Димитър Димитров. Реализацията била проведена в сряда. Иззети са незаконно притежавани боеприпаси за дългоцевно и късоцевно оръжие. Сред тях са запалки за ръчни гранати, барут в насипно състояние, сигнални ръкети, боеприпаси за ловно оръжие - различен калибър, пълнители и ленти за картечници, гранати за подцевен гранатомет, снаряд за зенитно оръдие. Всичко това било укрито в метални варели, пълни с пшеница. Оръжието и боеприпасите са на 40-годишния Н.В.П. и са намерени във фургон, който се намирал в местност Планова. В него той имал стругарско-шлосерска работилница. На следващия ден в дома на родителите на задържания в село Китка са намерени и иззети 2 тортилови пресовки, 2 капсулдетонатори, ръчна граната и универсална запалка за нея и всичко необходимо за изработване на самоделно взривно устройство.
“Поводът да попаднем на лицето са двата взрива, които бяха станали в обекти на веригата “Пикадили”. Нямаме обаче данни, че задържаният е участвал в осигуряването на взривовете на “Пикадили”, обясни комисар Димитров. По неговите думи, предстои да се установи дали всичко от арсенала е годно. “Бъдете сигурни, че тротиловите пресовки, барутът, капсул-детонаторите и огнеупорният шнур са годни за употреба”, категоричен бе комисар Димитров. Сред бойния арсенал са намерени и дебалансирани куршуми за пистолет, наречени още антихуманни поради жестоките поражения, които нанасят. Те са забранени за употреба.
“Лицето бе задържано за 24 часа. Материалите са докладвани в Районна прокуратура - Варна. Лицето не е криминално проявено и не ни беше известно сред контингента лица, които се занимават със съхраняване или притежаване на взривни вещества и боеприпаси”, каза още комисар Димитров.
“Предстои привличане на лицето в качеството му на обвиняем и преценка относно мярката му за неотклонение”, заяви зам. окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова. Според нея, правилната квалификация на обвинението трябва да е за държане на голямо количество боеприпаси и оръжие. Предвиденото наказание е от 3 до 8 години. Ако е за малки количества, е до 6 години.


При цялото ми уважение към комисар Димитров, ще отбележа, както съм споменавал неведнъж, че аз не вярвам в митологията измислена от журналисти и "специалисти" за дебалансирания куршум.

Изпрати публикацията по електронната поща


Призоваха Русия и Грузия да кажат какви оръжия използват  

29 август, 2008

Русия и Грузия да разкрият информация за типа и количеството на използваните оръжия по време на грузино-осетинския конфликт настоява комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Томас Хамарберг, съобщава „Интерфакс”. „И двете страни трябва да декларират какви боеприпаси, бомби и артилерийски снаряди са използвали и в какво направление са били изстреляни”, заяви Хамарберг.

По оценка на експерти от независимия Център за анализ на стратегиите и технологиите, скъпо и високо точно оръжие е хода на конфликта Русия практически не е използвала. Експертите подчертават, че руската войска е използвала обичайни снаряди и бомби, в това число и такива с изтекъл срок на годност. Командването на Руската Федерация отхвърли обвиненията за използване на касетъчни бомби при обстрела на Грузия.

В същото време е доказано, че грузинската армия е използвала в населени местности системите за едновременен огън „Град”.

Междувременно стана ясно, че на 2 септември в Цхинвали ще бъде подписано споразумение между Русия и Южна Осетия в съответствие с което на територията на републиката ще бъдат разположени военни бази на Руската Федерация. За това съобщава „Интерфакс”, като се позовава на заместник-председателя на южноосетинския парламент Тарзан Кокойта.
...

__________(i)__________

Неговицин: Русия не е бомбардирала Грузия с касетъчни бомби
Руският Генерален щаб на армията отхвърли обвиненията, че при бомбардировките над Грузия са били използвани касетъчни бомби. Това съобщи заместник-началникът на щаба Анатолий Неговицин, цитиран от „Интерфакс”. „Ние не сме използвали касетъчни бомби. Не беше необходимо”, каза той в отговор на информация, публикувана в западните медии и изнесена от правозащитната организация Human Rights Watch.

По данни на правозащитниците, на 12 август руски самолет хвърлил касетъчни бомби RBK-250 над Руиси (град в района Шида Картли, граничещ със зоната на конфликта). В резултат на бомбардировката са загинали трима души, а 5 са били ранени. Пак според Human Rights Watch, аналогичен авиоудар бил нанесен и по центъра на град Гори (град в северната част на Грузия, намиращ се на няколко километра от Цхинвали). Тогава загинали 8 души (в това число и оператор от холандския телевизионен канал RTL), а десетки били ранени. Според правозащитниците, те били направили заключенията си по свидетелства на грузинци и анализ на снимки след бомбардировката.

Касетъчните бомби РБК-250 на първо място са предназначени са нанасяна на удари по „втория ешалон” и летища. Те се състоят от 150 суббоеприпаса с осколочно действие на масата 1,2 килограма всеки. При взривяването се образуват много осколки, които обезпечават ефективност на поражението в радиус от 12 метра. Една авиобомба РБК-250 се способна да покрие площ до 4 800 квадратни метра.

Руската страна твърди, че ако бе използвала такива бомби, то от цитираните градове нямаше да е останало нищо.

Руските военни за заловили в грузинската военна база в Сенаки огромно количество огнестрелно оръжие, съобщава РИА Новости. Според заместник-началника на Генералния щаб на руската армия Анатолий Неговицин, са били иззети 1728 единици оръжие, в това число 764 автомата M-16 (американско производство), 28 картечници M-40 (също американско производство), а също така 754 автомата „Калашников”. Както уточнява Неговицин, това оръжие е било изоставено от персонала на базата още преди пристигането на руската армия там.

Другата истина:
Потресаващото лице на войната! Не мога да мълча.
(оригинал: Подведем итоги грузинской войны)

Изпрати публикацията по електронната поща


Големите колекционери в контраатака  

Месец преди парламентът да се заеме с детайлното разглеждане на законопроекта за културното наследство, приет на първо четене в края на лятната сесия, отпорът срещу предлаганите норми става все по-силен, но и по-гъвкав. Вчера неправителствени организации на нумизмати, колекционери и историци организираха среща, на която подписаха становище срещу проекта и поискаха депутатите да го отхвърлят.
Вчерашната акция беше втората от този характер - още веднага след внасянето на текстовете от председателя на парламентарната комисия по култура Нина Чилова (НДСВ) и нейни колеги от различни парламентарни групи колекционери и експерти организираха среща, на която остро критикуваха авторите. Контрапроявите бяха съпътствани и от критични публикации и изявления на известни колекционери. "Не съм изненадан от това, че има такава структурирана реакция, това е акт на самозащита на собствениците на културни ценности с национално и световно значение", коментира пред "Дневник" Николай Михайлов от ДСБ, който е сред депутатите, работили по законопроекта.

Докато вчера представителите на фондациите и историци поискаха спиране на законопроекта, който обявиха за противоконституционен, собственикът на една от първите частни колекции и председател на фондация "Арете Фол" Димитър Иванов подсказа нов начин за противодействие. Опитвам се да убедя колегите да не се карат с Чилова и с парламента, а кротко и благо да ги накараме да приемат нашите предложения и да преработят закона, обясни Иванов, който до 1990 г. ръководи политическата полиция на Държавна сигурност.

И този път опонентите на проекта изложиха вече добре известни аргументи срещу него. Основният - накърнявала се гарантираната по конституция частна собственост. Текстовете предвиждат частните колекционери да доказват с документи собствеността си за ценности - национално богатство. Ако не могат да представят необходимите доказателства, те ще са само държатели на антиките, т.е. няма да могат да ги продават или оставят в наследство. Друга оспорвана разпоредба е тримесечният срок, в който трябва да бъдат декларирани частните ценности. Опонентите на разпоредбите посочват, че срокът е недостатъчен, както и че има редица частни лица, които са придобили по наследство ценности, но нямат документи за тях. Не е ясно обаче какво се случва с антиките, които не са декларирани.

"По същество се предлага експроприация на частната собственост, неоснователно се забранява движението на културни ценности между колекционерите и гражданите, като се предвижда продажбата да става само след тяхната идентификация, на търг, организиран от акционерно дружество", се казва в подписаното вчера становище. Представителите на неправителствения сектор обявиха, че така ще се стимулира укриването и изнасянето в чужбина на ценни предмети. Те попитаха дали, ако Светият синод не може да докаже собствеността си над църквите "Св. София" или "Св. Георги" например, той ще бъде само държател на обектите.

"Ще представя проблемите по по-популистичен, по-публицистичен начин и ще се опитам да подскажа на медиите някои идеи около законопроекта", обяви на пресконференцията Димитър Иванов. И отбеляза, че въпросът за собствеността над частните колекции никога и никъде не е бил решаван документално, а големи световни музеи, като Лувъра например, са създадени на основата на частни колекции, за които не са били търсени документи за произход. В този законопроект няма държавност, има връщане към понятия отпреди сега действащия закон, приет през 1969 г., той е тоталитарен, култовски прочит на възрожденските традиции по съхранение и опазване на ценностите, заяви още колекционерът. По думите му преди 1989 г. - около 1986-1987 г., политиката на държавата е довела до прекратяване на иманярството, а опазването на историческото наследство е било на много по-високо ниво.

Организаторите на подписката обявиха още, че ако проектът бъде приет в този му вид и забележките им не бъдат взети предвид, ще бъде сезиран Конституционният съд. Сред основните им искания е премахване на фигурата на държателя. Можело да се съгласят на някаква форма за ограничаване на собствеността, като например забрана за продажба на ценностите в чужбина или изнасянето им.

Вносителите на промените не останаха изненадани от вчерашните критики. Допускам, че тези, които не фигурират с имената си в подписката срещу закона, са оказали по-голямо влияние върху производството на подписката, заяви Николай Михайлов. Тук става дума за тежко заинтересувани лица, добави той и попита защо другият известен колекционер Васил Божков не е присъствал на организираната вчера пресконференция, а е пратил ръководителя на фондацията си "Тракия" - Кирил Христосков.

Единствено Конституционният съд може да се произнесе по фигурата на държателя, смята Михайлов. Той не допусна да се направят отстъпки във връзка с режима за ценностите с национално и световно значение, за които няма документи. Възможно е обаче да се вземат предвид критиките на нумизматите за малкото време за описание на сбирките им.

Димитър Иванов: Някой питал ли е Наполеон откъде е взимал ценности

Има много проблеми в законопроекта за културното наследство, но най-скандалното е фигурата на държателя, с която се ограничава правото на собственост върху археологическите ценности, заяви вчера собственикът на частни колекции и председател на фондация "Арете Фол" Димитър Иванов. Защо различни хора може да са собственици на всякакви предприятия, а аз да не мога да си имам колекция, ядосано попита Иванов. И потупа каталога от 270 страници с неговата колекция "Арес". Според предговора на книгата колекцията е "получила юридическа легализация" през 2000 г. чрез регистрацията й по закона за лицата и семейството като фондация "Частен античен музей Арес". В каталога подробно са описани над 150 експоната, но не се споменава откъде са придобити и как. На въпрос защо не е посочено откъде са предметите Иванов първо каза, че това е питане, което би било подходящо за представител на прокуратурата, а не на журналист. След това обясни, че за всеки експонат има паспорт, подписан и подпечатан от компетентните държавни институции. А това, че предприятията са собственост на частни лица на базата на документи, не можело да се прилага за археологическите ценности. Този въпрос никога и никъде не е бил решаван документално, заяви Иванов. И посочи, че големи световни музеи като Лувъра например са създадени на основата на частни колекции, на които не са били търсени документи за произход. Някой питал ли е Наполеон откъде е взимал предметите, които е заграбвал по време на войните, дори първият музей - този на Птоломей, открит през 300 г. пр.н.е., е основан на базата на частна инициатива и частни предмети, заяви още колекционерът.

Николай Михайлов: Отпорът срещу закона е самозащита на ключови фигури - колекционери

За археологическите ценности с национално и световно значение, за които няма документи за собственост, фигурата на държателя е единственият изход, заяви за "Дневник" депутатът от ДСБ Николай Михайлов, който е сред авторите на проекта за културното наследство. Според принципите на правото вещите, върху които имаш фактическа власт, се узаконяват след доказване на произхода им, посочи той. По думите му колекционерите са смятали, че чрез издаване на каталози фактически легализират собствеността си, доколкото я оповестяват пред публиката. Сега обаче всички обявени предмети няма да могат да бъдат скрити и изнесени, а ще трябва да се докаже собствеността върху тях, добави Михайлов. Според него единствено Конституционният съд е компетентен да реши спора доколко гарантираната по конституция частна собственост може да бъде пренебрегната заради друга конституционна норма, според която държавата има право и задължение да се грижи за националното богатство. Отпорът срещу законопроекта е акт на самозащита на ключови фигури - собственици на ценности с национално и световно значение, смята депутатът. Допускам, че тези, които не фигурират с имената си в подписката срещу закона, са оказали по-голямо влияние върху производството на подписката, добави той. Сред "скритите" хора той посочи Васил Божков.

Изпрати публикацията по електронната поща


Бразилското правителство събира незаконното оръжие  

28 август, 2008

Бразилското правителство започва акция по събиране на оръжието от населението.
Кампанията се провежда по подобен начин, както това направиха кметските власти в Чикаго.
За всяко огнестрелно оръжие, което доброволно бъде предадено, гражданинът ще получи компенсация от 100 до 300 реала (между 60 и 185 долара
В рамките на кампанията доброволците, които предадат оръжието си, ще бъдат освободени от углавно преследване.
Правителството счита, че в рамките да кампанията може да се очаква до края на 2008 година да бъдат иззети 300 000 единици огнестрелно оръжие и като следствие сериозно да се намалят случаите на убийства по улиците.
Въпреки този род акции, бразилското правителство възнамерява да увеличи наказанията за незаконно притежаване на оръжие. От януари 2009 година за това престъпление се предвижда до 6 години затвор.
Според оценките на бразилската полиция, към момента в ръцете на населението се намират между 0.5 и 1 милиона огнестрелни оръжия, които са незаконно притежавани.
През 2005 година бразилците обаче отхвърлиха на референдум предложението за пълна забрана на продажбата на оръжие на частни лица.

Изпрати публикацията по електронната поща


Военният потенциал на една Велика сила  

Напоследък Кремъл усилено се въоръжава и увеличава военните си разходи. Какъв е военният потенциал на руснаците?
Русия разполага с над един милион войници, като трябва да се знае, че точни цифри във военната сфера така и няма. Статистиките са сложни и поради това, че не е ясно, какъв точно е съставът на бойните части на армията. Освен редовната армия в Русия има и многобройни полувоенизирани части, които са на подчинение на вътрешното министерство или пък на вътрешното разузнаване ФСБ. Според преценки на Лондонския международен институт за стратегически изследвания, Русия разполага с около
20 милиона граждани, годни за военна наборна служба
Руската армия е наборна, но делът на професионалните военни в нея постоянно с увеличава. На практика задължителна военна служба е отчасти отменена, студентите например се освобождават от войската.

Руската армия се състои структурно от шест военни окръга. Особено в Ленинградския и Северно-Кавказкия военен окръг Русия не желае да намалява числеността на войските, както това е предвидено в договорите за разоръжаване. Само в европейската част на Русия, Москва разполага с над 5000 танка. Освен сухопътни части, ВВС, флот, стратегически ракетни сили и десантни войски, страната разполага и с така наречените "космически военни сили". Те обслужват наличните около 100 военни сателита, както и атомни оръжия и установки за стратегическа ракетна отбрана.

След края на Студената война руската армия беше засегната от сериозен процес на упадък. След края на 90-те години обаче руската държава усилено инвестира за модернизирането и въоръжаването на войската, чиято численост намалява по-бавно, отколкото е предвидено.

По времето на Путин бюджетът за отбраната се увеличи четири пъти
Западни експерти предполагат, че Русия изразходва една трета от целия си бюджет за армията. През 2007 година военният бюджет на страната е бил около 31 милиарда долара. Предвидено е обаче, към 2015 година той да възлиза на 240 милиарда долара. Русия разполага с втория по големина атомен потенциал в света след САЩ. Тя е освен това вторият по големина износител на оръжия.

Форсираното въоръжаване и модернизиране на армията тече на високи обороти. Военноморските сили получават нови атомни подводници и крайцери. Разработват се и нови високо технологични оръжейни системи като например необичайно плоския боен танк Т-95 или силно олекотената атомна ракета за подводници "Булава". Балистичната междуконтинентална ракета "Булава" ще може да пренася до 6 различни програмируеми бойни глави - по подобие на най-новото поколение ракети Топол-М.

Русия разполага общо с 1500 атомни бойни глави. В отговор на разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана в Чехия и Полша, Русия планира да разположи свои стратегически бомбардировачи край границите с НАТО. Русия демонстрира в момента ясни амбиции да си възвърне позицията на Велика сила. Според някои експерти обаче това дрънкане на оръжия по-скоро трябва да прикрие собствената слабост спрямо НАТО и САЩ.
__________(i)__________

Руските конструктори са създали "Танк на бъдещето"
През 2009 година на въоръжение във Руската армия ще постъпи нов боен танк Т-95. По думите на началника на Управление възражение Мини отбрана Николая Макарова, машината вече преминава тест , а по своята характеристика тя значително превъзхожда Т-80 и Т-90. Информацията за новия танк може да се счита сензационна

Новия танк -е нова идеология във въоръжението и водене на бой. И не само въоръжението. Танкистите повече няма да могат да пеят своята любима песен “Три танкиста, три веселых друга - экипаж машины боевой”, възможно във новия танк Т-95 да бъде - само 1 човек.

До това скоро , военните говорили само за новия Т-90 като най перспективния танк в света. Той е въоръжен с 125-милиметрово оръдие, способно да унищожава както бронетехника,така и въздушни цели,посредством канал за управляеми ракети. Бронята на машината е последен ноу-хау - това е многослоен пълнеж, от метал,керамика,и здрави композиции. Двигател - 12-цилиндъра дизел В-92С2 има мощност 1000 к.с., което дава възможност Т-90 да се движи по пресечена местност със скорост 70 км/ч,преодолява водно препятствие с дълбочина 5м,ров със ширина до 3 м,вертикална стена със височина до 1 м.

За новия Т-95 е известно,че се изработва в Нижнем Тагиле на Уралвагонзаводе - единствено действащ завод за танкове в Русия.

-Става дума за принципно нова бойна машина.с абсолютно нова ходова част,системно управление на водене на огън,въоръжение,система за разпознаване на целта -казва генерал Макаров.

- Ако говорим за танк на бъдещето, то преди всичко трябва да бъде нестандартно устроен:с купол без хора,напълно съсредоточено отделно управление -признал пред “Известие” един от конструкторите.

Както смятат експертите, екипажа се съкращава,от трима на един човек.Сам взема всички решения. Всичко останало правят умните машини. Калибъра на оръдието 125 до 140-155 милиметра.
По информация на “Известие”, вече се работи по създаването на нов тип броня- електромагнитната. Конструкторите ще решават,ще бъде ли някакво електромагнитно поле,способно да задържи летящите към него ракети и снаряди(както това се показват на фантастичните филм), или наелектризирана броня. Състава на бронята ще бъде коренно променен.За разлика от дебелата стоманена броя- по тънка лека,но неимоверно здрава.Механическите и хитро техническите връзки,ще се заменят с електрически( аналогови които, прототипи има сега на най скъпите автомобили) Всичко това ще допринесе до намаляване тежестта на машината до 20 -30 тона. Благодарение на което, танковете ще станат още по мобилно средство за водене на огнева поддръжка на сухопътните подразделения. Мобилни до толкова,че да могат успешно да се транспортират със самолети до всяка една точка на света.
__________(i)__________

Русия показва на авиосалоните изтребител СУ-35 последно поколение
Русия представя на 15-м международен авиационно-космически салон ФИДЕ-2008 в Чили образци на изтребителя последно поколение 4++ Су-35, а така също и семейство въртолети Миль и Камов, съобщила в петък РИА Новости.
Изложбата , която се представя на международния айропорт под името на Артуро Мерино Бенитес до Сантяго (Чили) от 31 март до 6 април, се провежда един път на всеки две години.. Организатор ФИДЕ (FIDAE - Feria Internacional del Aire y del Espacio) - чилийски ВВС.
На изложбата участват повече от 700 предприятия на руския военно отбранителен комплекс,който представя повече от 200 образци оръжие и нови военни технологии.
Многофункционалният свръх маневрен изтребител поколение 4++ Су-35 предназначен да завоюва превъзходство във въздуха и нанасянето на удари на надземни и надводни цели независимо от времето и мястото.
__________(i)__________

Нов опит с мобилна руска ракета “Топол”
Русия извърши опит с ракета "Топол - М", способна да пробие система за противоракетна отбрана, съобщиха руските агенции, като се позоваха на източници от стратегическите ядрени сили.
„Стратегическите ядрени сили и военновъздушните сили извършиха в 14,36 часа московско време (13,46 ч българско време) рутинен опит с междуконтинентална балистична ракета "PC-12M Топол" от космодрума в Плисецк", съобщи Александър Вовк, говорител на стратегическите сили.
Ракетите "Топол" са мобилни и имат разделяща се бойна глава, като отделните заряди след разделянето могат да се движат по различни траектории и да маневрират. По тази причина те много трудно могат да бъдат неутрализирани от ПРО.

Изпрати публикацията по електронната поща


Искаме подводници от Германия  

До 2011 година Българската армия ще бъде изцяло въоръжена с нова колесна техника
България би могла да закупи две подводници втора ръка от Германия. Това мнение изрази командващият на българските Военноморски сили (ВМС) вицеадмирал Минко Кавалджиев. Идеята е била обсъдена с генералния инспектор на Бундесвера генерал Волфганг Шнайдерхан при посещението му във Варна. На въпроса дали българската страна би получила добра оферта, той отговори, че може само да предаде искането й. Осигуряването на две подводници втора ръка е залегнало в плана за модернизация на Военноморския флот до 2015 година. След изваждането на подводницата “Надежда” от състава му, единственият подводен плавателен съд, на който може да разчитат ВМС, е “Дръзки”. България получава неоценима помощ от Германия както по отношение на обучението на кадри, така и за модернизацията и въоражаването на Българската армия (БА), заяви от своя страна началникът на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков. До момента 140 български военнослужещи са преминали обучение в различни военни учебни заведения в германската страна, като сред тях вече има такива, които заемат ръководни постове. Във федералната република са се обучавали и седем сержанти. Около 250 вида транспортна, товарна, медицинска и логистична техника с марката “Мерцедес” е получила до момента Българската армия, отчете още ген. Стойков. Той допълни, че до края на годината се очакват още около 130 мерцедеса, а очакванията са до 2011 година БА да бъде изцяло въоръжена с нова колесна техника. Представителят на Бундесвера и ген. Стойков оцениха изключително положително съвместното участие на България и Германия в операции по поддържането на мира. “Започнахме през 2001 г. с операцията в Косово и през 2003 г. се включихме в операцията в Афганистан”, припомни началникът на Генщаба на БА. По време на разговорите е обсъдена и идеята за провеждането на съвместни учения между България и Германия на територията и на двете страни. Ще се опитаме още през следващата година да организираме такива, заяви ген. Стойков. Той не пропусна да коментира и темата за Военноморското училище, като заяви, че докато военният министър Николай Цонев и той заемат постовете си, училището ще бъде запазено. Стана ясно и че германски военнослужещи ще почиват във Варна, а наши военни - в германски почивни бази.

Изпрати публикацията по електронната поща


Скандални промени в Закона за лова нарушават европейското законодателство, демократичните норми и създават условия за корупционни практики  

26 август, 2008

След непрозрачен и скоростен процес на обсъждане в Комисията по земеделие и гори, на 10 септември в Парламента влиза за второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.
Вижте защо готвените промени са скандални и подкрепете подписка срещу тези промени!

(На снимката: Убити защитени световно застрашени червеногуши гъски след удължаване на ловния сезон, Шабла 2008)
Не е изтекъл и месец от доклада на Европейската комисия, където една от основните критики беше около „публично частните партньорства” и управляващите дадоха поредното доказателство, че не са разбрали въобще посланието на ЕК. С приемането на серия от скандални поправки управляващата коалиция бърза да узакони ловните стопанства на своите спонсори, преди правителството да е паднало. Този законопроект бе обсъден в Комисията по земеделие и гори като абсолютен приоритет и също като такъв ще бъде гласуван през септември в Парламента. И мнозинството се интересуваше повече от него отколкото от последния вот на недоверие към кабинета.

Така набързо предложените промени в Закона за лова и опазване на дивеча нарушават европейската Директива за дивите птици и българския Закон за биологичното разнообразие, създават предпоставки за корупционни практики и нарушават демократични норми.

Защо сме толкова категорични срещу предложените промени? Ето някои от най- горещите проблеми!

1. Предлага се удължаване на ловния сезон за водоплаващи птици от 31 януари на 28 февруари (или още един месец).
В края на януари започват формирането на двойките и предбрачните миграции на повечето от водоплаващите птици. Ловуването през този период води до разбиването на двойките, които след това няма как да се образуват, защото птиците вече не са на големи струпвания. Причиненото безпокойство от лова води до значителни енергетични загуби в този много труден за птиците зимен период и намалява шансовете им за оцеляване през не по-малко тежкия период на прелета към местата за гнездене. По тази причина лова в този период е забранен с чл. 7, т. 4 на европейската Директива за дивите птици и с чл. 41, ал. 1, т. 1 на българския Закон за биологичното разнообразие, както и противоречи на Бернската и Бонската конвенции, които България е подписала.

В момента лова на прелетен дивеч е свързан с масови нарушения на ловното и природозащитно законодателство – на много места се използват забранени методи за лов и се отстрелват защитени видове. Всяка година няколкостотин световно застрашени червеногуши гъски стават жертва... Държавата би трябвало първо да реши проблема с бракониерството и тогава да мисли да предлага каквото и да е удължаване на ловния сезон!


2. Председателят на Националното ловно сдружение (НЛС) ще получи изключителни права да определя площите на ловните сдружения, да ги регистрира и представлява в ДАГ. Националното ловно сдружение ще е единствената организация в България, която ще е официален партньор на ДАГ за опазване и управление на дивеча! Това поставя в дискриминационно положение всички ловни и природозащитни организации в полза на една.

В момента ловни сдружения управляват около 85% от ловните територии в България. Част от тях са независими, част от тях са членове на Сдружение «Съюз на ловците и риболовците в България». С приемането на поправките в Закона независимите дружества ще бъдат закрити, а площите им присъединени към съседните ловни сдружения. Ние приветстваме обединяването на ловните сдружения в България, но насилствено наложения монополизъм никога не е водил към добро!

Останалите 15% ловни площи са разделени на 10% като държавни ловни стопанства и 5% като държавни дивечовъдни участъци (управляващи се от държавните горски стопанства).

3. Държавните ловни стопанства, повечето от които са печеливши в момента (тоест нямат нужда от публично частно партньорство), ще сключват договори за съвместни дейности с юридически лица за ловностопански дейности. Определени лица (имащи договори, сключени на неизвестни основания) ще получат правото да сключат договори без търг и ще се окажат привилегировани, което противоречи на основни принципи на ЕС.
Целта е да се узаконят предаването на държавните ловни стопанства в ръцете на група от български олигарси, което „естествено” ще бъде субсидирано (и законно и незаконно) от държавата. Под формата на публично частно партньорство държавата ще продължи да инвестира милиони за заплати на служители и подържане на стопански бази, а „национално отговорния бизнес” (същите лица, които заменят гори на „загуба”) ще инвестира няколко десетки хиляди лева годишно и напълно законно ще получи на тепсия 10% от ловните площи в България за срок от 15 години. Всичко ще бъде напълно законно вече, както напълно законни са и замените на гори (от които държавата също „печели”). С тези „договори за съвместни дейности” практически контрола ще се поеме от юридическите лица (Тодор Батков, Гриша Ганчев и др.) и няма да има кой да осъществява политиката на ДАГ в тези територии. Очакваме да наблюдаваме подобен контрол като при заменките на гори, с които Държавната агенция по горите стана пословична! Да не говорим за това, че всичките тези територии ще бъдат отворени само за определени хора, т.е., още една част от територията на България ще бъде недостъпна за нейните граждани!

Това са само част от проблемите в Закона, които налагат той да не бъде допуснат за второ четене в Парламента!
България има нужда от промени в Закона за лова и опазване на дивеча, но промени направени по прозрачен начин и с участието на всички заинтересовани страни!

Подписката ще бъде събирана до назначаване на заседание за второ четене на Закона за лова и опазване на дивеч, което се очаква да се случи през септември. Моля разпространете за краткото врeме, което имаме, до възможно повече хора!

Изпрати публикацията по електронната поща


Война в интернет  

Война в интернет: по време на войната в Грузия бяха засечени няколко хакерски нападения срещу грузински интернет-сайтове. Един американски експерт по сигурността на мрежата обяснява как функционират тези атаки.
Преди година и половина се стигна до почти цялостен срив на естонския интернет. Сайтове на правителството и на различни фирми бяха подлагани на системни атаки и блокаж и то от страна на една единствена личност в самата Естония - както се разбра по-късно. В началото на август тази година имаше нова атака, този път срещу Грузия.
Сайтове с новини и правителствени информации изчезнаха от световната мрежа
Използваното оръжие беше същото: т. нар. "Ботнет". Хосе Назарио, експерт по сигурността на компютърните системи в "Арбър Нетуъркс" в щата Масачузетс пояснява, какво е това: "Така нареченият "Ботнет" не е нищо друго освен мрежа от компютри, на които хакери са инсталирали вредителски програми. Чрез тези програми, те могат да комуникират със съответните компютри, които се намират изцяло под техен контрол. "Ботнет" означава роботизирана компютърна мрежа, защото компютрите се превръщат в бездушни роботи."
Фирмата "Арбър Нетуъркс" в Масачузетс наблюдава около 70% от интернет-пространството и регистрира по няколкостотин ботнет-атаки на ден в световен мащаб. Грузия се отърва с относително малка атака, при която хакерите караха различни компютри постоянно да търсят определени интернет-сайтове. В резултат на невероятния интерес тези сайтове първоначално стават по-бавни, а после се сриват изцяло. Дистанционно управляваните компютри впрочем не са рядкост. Прецизни данни няма, но се предполага, че може би всеки 10-ти компютър функционира като Ботнет, без притежателят му да подозира за това.
Дали Грузия не беше обект на кибернетично военно нападение от страна на Русия?
"До момента нямаме доказателства за подобно нещо, ние познаваме използваните Ботнет, но не и лицата, които стоят зад тях. Езикът, на който беше програмиран вредителският софтуер, беше руски и някои от използваните сървъри се намираха в Москва. Други обаче бяха в САЩ, трети в Турция. Поради това е трудно да се каже, дали някое правителство е било замесено в цялата работа."
Въпреки това компютърният експерт Хосе Назарио твърди, че блокирането на компютрите на Пентагона или на всички водо- и електропреносни мрежи е невероятен сценарий. Според него
военните разполагат със собствена компютърна мрежа
до която хакерите не могат да се доберат. Военните могат да продължат да комуникират помежду си, както и да гарантират алтернативно водо- и електрозахранване, което да им помогне да оцелеят и след хакерски атаки. Пак според експерта Назарио, атаки като тези срещу Естония или Грузия са възможни поради това, че двете страни имат относително слаба връзка с интернет, както и поради това, че двете държави разполагат със значително по-малко средства за борба срещу хакерски атаки в сравнение със САЩ например. Следователно блокирането на целия интернет в САЩ или Германия е общо взето невъзможно.

„Дойче Веле”, bgnewsroom

Изпрати публикацията по електронната поща


Над 250 души пресъздадоха битката на Шипка преди 131 г.  

23 август, 2008

С възстановка на героичните събития от 1877 година днес бяха отбелязани 131 години от Шипченската епопея. Боевете на старопланинския връх предопределят победния ход на войната, донесла свободата на България след 5-вековното Османско иго.
Руските войни и българското опълчение три дни ожесточено бранят прохода Шипка от нашествието на ордите на Сюлейман паша. След превземането на прохода руските войски изграждат защитни позиции. Въпреки капризите на времето - пек, студ и мъгла, въпреки снежните бури и виелици гордо защитават прохода. "По заповед на командването на император Александър са разпоредили на генерал Радецки да дава информация какво е положението и той изпраща телеграма "На Шипка всичко е спокойно", разказва д-р Веселин Димитров.
Дните на мъжество и стоицизъм бяха пресъздадени с масова възстановка, в която участваха над 250 представители на националното дружество "Традиция". Славното минало оживя и чрез оригиналните костюми и автентичните оръжия, с които участниците пресъздадоха героичните боеве на Шипка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Нова фрегата в Атия – “Горди”  

Днес във военноморската база в белгийския град Зеебрюге тържествено беше издигнат българския флаг над фрегатата “Вестдиеп”, на която със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев вече е присвоено почетното име „Горди”. В края на месец юли част от бъдещия български екипаж на кораба започна обучение в Белгия. Организацията на службата и обучението на екипажа са изцяло по стандартите и процедурите на НАТО. Капитан III ранг Галин Манев и подчинените му, от приемния екипаж, ще поемат на 27 август курс с “Горди” към България. Очаква се на 7 септември тази година новата фрегата да бъде тържествено посрещната във Военноморска база Бургас.

Изпрати публикацията по електронната поща


Отвъд американския щит  

Споразумението за противоракетната отбрана разгневи Русия, макар че тя може и да не влезе в действие
Източноевропейците нямат големи основания да се страхуват от нападение от Иран. Защо тогава с такова желание се присъединяват към американската система за прехващане на ирански ракети? Защото ги е страх от Русия. Дни след руското настъпление в Грузия Полша се съгласи да приеме десет американски ракети прехващачи. Украйна предложи да свърже радарите си за ранно предупреждение и да сътрудничи в космическото разузнаване. Чехия вече се съгласи да приеме радарна станция.

"Пресякохме Рубикон", заяви полският премиер Доналд Туск след финализирането на споразумението. Русия заяви, че всяка страна, която се включва в американските системи за противоракетна отбрана, се превръща в легитимна мишена за ядрено нападение. Американският държавен секретар Кондолиза Райс, която посети Полша през тази седмица, за да подпише споразумението, отвърна остро, че подобен заплашителен тон е неприемлив.

Не могат да парират огромния арсенал на Москва

Системите за противоракетна отбрана не могат да парират огромния арсенал на Русия, но приемащите ги страни застават под американския "чадър", ставайки фактически част от отбраната на САЩ. Американски представители казват, че заради войната в Грузия допълнително забавяне можеше да изглежда като капитулация пред Русия. Туск обаче предложи друга гледна точка - след руското настъпление САЩ най-накрая приеха полските искания за помощ в модернизирането на въоръжените сили на Варшава и разполагане на американска противовъздушна (и противоракетна) батарея "Пейтриът" в Полша.

Иран даде допълнителни аргументи на американците, като през тази седмица се похвали (очевидно без да е истина), че е извършил изпитания на ракета, която може да носи спътник. Преди Иран твърдеше, че негови ракети могат да достигнат цели в Украйна и на Балканите. Но ако някога Техеран успее да постави обекти в орбита, това ще му позволи да изстрелва бойни глави на много по-голямо разстояние.

Има и технологичен риск

Системите за противоракетна отбрана не са само геополитически риск, който може да влоши и без това недобрите отношения на Запада с Русия. При тях има и технологичен риск.

Системата не е изцяло доказана. Прехващачите от две фази, които ще бъдат разположени в Европа, все още не са изградени, и геометричните показатели на употребата на наземни прехващачи срещу бъдеща иранска заплаха все още трябва да бъдат изпробвани.

Независимата служба на Пентагона, която оценява ново оборудване, заяви през миналия месец, че далеч не е в състояние да потвърди "висока вероятност (системата) да работи в оперативно ефективен начин, когато бъде разположена". От службата съобщиха, че точките на прехват на ирански оръжия са "много различни" от предишни изпитания със симулации на севернокорейски ракети над Тихия океан, тъй като по-кратките разстояния изискват по-бърза реакция. Европейската система също така ще трябва да може да се справя с два вида ракети - изстреляни към САЩ междуконтинентални ракети и изстреляни към Европа ракети със среден обсег, които са с различни траектории и скорости.

Директорът на Агенцията за противоракетна отбрана (АПО) ген. Хенри Объринг нарече оценяващите от Пентагона "големи песимисти". Според него системата за прехващане с две фази е опростена версия на варианта с три фази, използван над Тихия океан. Принципите на противоракетната отбрана се различават незначително, независимо от обсега. Въпреки това критици настояват, че САЩ прахосват цяло състояние за невъзможно технологично решение. Вашингтон изхарчи над 110 млрд. долара за противоракетна отбрана, откакто Роналд Рейгън лансира програмата "звездни войни" (Инициативата за стратегическа отбрана) преди 25 години, представяйки неосъществимо амбициозен "щит, който ще ни защитава от ядрени ракети, така както покривът защитава едно семейство от дъжда". Новата система не е толкова амбициозна и е проектирана да отблъсква само малък брой ракети, но все пак ще струва близо 10 млрд. долара годишно.

"Стреляй рано, стреляй често"

АПО разработва близо 16 припокриващи се системи, проектирани да поразяват ракети в различни фази на полета на принципа "стреляй рано, стреляй често". Европейската система ще се опита да прехваща ракети във фазата на междинния курс в Космоса, където бойните глави се отделят. При няколко изпитания АПО показа, че може да "удари куршум с куршум" или дори по думите на ген. Объринг да "удари точка върху куршум". През февруари американски кораб свали шпионски спътник, който излезе извън контрол.

Може ли обаче системата да бъде заблудена чрез контрамерки? Липсата на въздух в космоса означава, че ракетите се придвижват предсказуемо, но и че примамки като балони се движат така. Как да се разпознае примамка, маскирана като бойна глава, или бойна глава, скрита в примамка? Критици като Тиъдър Постъл от Масачузетския технологичен институт казват, че това е непреодолим проблем, независимо колко мощни са радарите и други датчици.

Кийт Ингландър, старши учен в АПО, не мисли така. Дори в Космоса има "остатъчни" влияния, които помагат за идентифициране на бойни глави. Той казва, че системата вече може да различава бойни глави и балони. Тя все още не е пригодена за по-сложни контрамерки, признава той, но те са по-трудни за разполагане, отколкото си представят критиците.

Въпреки това някои критики удариха право в целта. АПО иска да разработи нова система за наблюдение на полета на ракета от "изстрелването до падането", за да може да разпознава бойна глава. А ако тя не може да засича истинската мишена, се разработват прехващачи с множество "поразяващи средства", за да разрушават и примамките. Освен това в критиките има една голяма слабост - ако системите за противоракетна отбрана са просто скъпи боклуци, защо руснаците протестират толкова гръмко?
Сп. "Икономист, class.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Шведски пенсионни фондове увеличават вложенията си в оръжейни компании  

21 август, 2008

Въпреки критиките в шведското общество пенсионните фондове в страната увеличават инвестициите си в компании от Военно промишления комплекс, както и оператори на ядрени централи, съобщи електронното издание thelocаl.se.
Водещият пенсионен фонд Allmänna Pension (AP) е инвестирала в акции на такива компании общо 2 млрд. крони ($330 млн.). Това е в пълен разрез с норвежкия държавен пенсионен фонд, който се отказа от подобни инвестиции преди няколко години, независимо от доходността им.
В момента Allmänna Pension има инвестиции в американските Lockheed Martin, United Technologies, Raytheon, Honeywell International, както и Northrop Grumman. Допълнително от фонда смятат да увеличат дела на тези вложения в портфолиото си.
Фондът Första също притежава пакети в петте компании, придобити през второто полугодие на миналата година. Четири от шведските фондове от пенсионно осигурителната индустрия създадоха свой собствен комитет по етика, което според изданието съвсем не означава, че нещата ще се променят.
"Нашите правила са основани на принципа да следваме международните конвенции, подписани от Швеция. Швеция е страна по договора за неразпространение на ядреното оръжие, но това не означава, че не можем да инвестираме в пределите на разрешеното производство", е заявил пред изданието Карл Розен от фонда Andra, който е и председател на комитета по етика.

Изпрати публикацията по електронната поща


На 5 мили навътре в морето: Взривиха мина с изправен детонатор  

Морска мина с изправен детонатор от Втората световна война бе унищожена вчера. Тя бе взривена чрез два подривни патрона от група от Военноморска база-Варна на 5 мили навътре в морето, източно от нос Галата. Цялата акция по обезвреждането й продължи с часове. Сили на Военноморските сили, Гранична полиция и областната дирекция на полицията отцепиха участъка за нормалното протичане на акцията. Тя се реализира по открит способ, съобразно мерките за физическа и екологическа безопасност.
Мината тип Е бе подготвена за обезвреждане в района, където бе открита - до прабългарското селище “Фанагория”, а с помощта на рейдови миночистач бе докарана до мястото на унищожаването й. Ударната вълна от взрива бе усетена на разстояние от над две мили. Акцията се проведе под ръководството на началника на щаба на варненската Военноморска база кап. I ранг Емил Евтимов. В нея се включи и хидрографски катер, на борда на който беше водолазна група за действие при необходимост.
На мината се натъкнаха рибари в Деня на Варна - 15 август. Тя била силно ръждясала и те помислили, че е взривена. Решили да я дадат за скрап и я дотъркаляли до брега. Мястото, на което тя престоя няколко дни, се намира на 200 метра от складовете на “Приста Ойл” и на около 500 метра от базата за горива на “Петрол”. В петъчната нощ, във “Фанагория” се състоя и приемът на кмета по случай празника на града. Котвената галвано-ударна мина е съдържала 150 килограма взривно вещество. Количеството е близо два пъти повече в сравнение с това във взривената преди време край Галата мина от периода на Първата световна война. Тогава взривяването предизвика над 80 метра воден стълб и остави дупка с диаметър 10 метра в морето. Зарядът в унищожената вчера мина е бил в долната й част, а горната била пълна с въздух.
Подводната бомба имала пробойна в горния си край, което навело специалистите от ВМС на мисълта, че може да е прострелвана. Тя била способна да потопи средно голям кораб. Била особено опасна, защото можело да се взриви и от чужда детонация. Унищоженият боеприпас, който е немско производство, е приет на въоръжение през 1917 г. След 1945 година такива мини са били на въоръжение и в българския флот.

__________(i)__________
За година и половина: Унищожиха четири боеприпаса
Унищожаването на морската мина от Втората световна война е второ за тази година. В началото на юли край нос Галата бе взривен боеприпас, произведен във Франция през 1912 година. Мината се намираше на дъното на морето, на около три метра дълбочина. Тя била поставена край Варна преди години с цел да обезврежда плавателни съдове на врага при преминаването им през Черно море. Две морски мини са били унищожени през миналата година, информираха от Щаба на Военноморските сили. Едната била в района на Калиакра, а другата - на курорта Русалка. Обезвреждането на подобни боеприпаси коства много усилия, време и немалко средства, коментираха представители на флота. Освен това в акциите със свои сили се ангажират няколко институции. Очаква се по време на активното тралене на рапани да бъдат открити много морски котвени мини, заявиха още представители на Военноморските сили.
...остави дупка с диаметър 10 метра в морето... - предполагам на дъното.

Изпрати публикацията по електронната поща


Няколко съвета за стрелба по пернат и водоплаващ дивеч  

20 август, 2008

В събота откриха сезона за лов на малък дивеч. Това означава, че различните месеци на годината и различните годишни сезони са органично свързани със сроковете за ловуване, с размножителния период на дивеча, отглеждането на потомство и свързаните с това грижи за полезния дивеч или използване възможностите за по-масово унищожение на вредния дивеч. В периода 15 август до 31 декември ловците ще могат да отстрелват гълъби и гургулици, както и бекаси и бекасини. До 30 септември е времето на пъдпъдъците. Тук е момента да отбележа, че по водоплаващи може да се стреля чак след 1 септември. Да направиш добър изстрел е едно от най-големите удоволствия при стрелба по водоплаващ дивеч. Наистина, кулминацията е добрият изстрел, всичко останало – разузнаването, изграждането на укритие, използването на звукови примамки – е само част от пътя, който трябва да измине един добър ловец, за да поведе целта и да я отстреля.

И така, как да станете добър стрелец? Как да преобразите Вашите пропуски в попадения?

Добрата стрелба е комплекс от координираност, концентрация и увереност. Добрата стрелба е повече инстинкт, отколкото механично придобити знания. Вроденото умение е също критерий за добър ловец и това си проличава от прекараните на стрелбището часове. Но така или иначе, без тренировки постиженията ни ще бъдат много по-слаби. Ето и няколко съвета, как да станем по-добри стрелци по гъски и патици. Първо трябва да се уверим, че оръжието ни пасва добре. При нужда е хубаво да се консултираме с оръжейник коя пушка подхожда на нашата анатомия. Второ и много важно нещо са тренировките преди сезона за отстрел. Целта на тези тренировки е предварително привикване към оръжието и неговия откат. Мнозина добри стрелци подценяват тези тренировки и остават разочаровани от първите ловни излети. Когато вече сме готови за стрелба е добре да се целим в една птица. Не стреляйте в ятото - когато то приближава, 95 процента от него е въздух. Не бива да позволяваме на емоциите да ни направят алчни за много дивеч с един изстрел. По-вероятно е, прицелвайки се в една птица, покрай нея да падне и друга, отколкото стреляйки в общата маса, да имаме успех. Опитните ловци съветват още да стреляме последната птица от кацащото ято. Когато патиците или гъските се приземяват, повечето ловци се фокусират върху водещата птица, защото изстрелът по нея изглежда по-лесен, но поразявайки последната, когато птиците се вдигнат, ще имаме възможност да стреляте на по-близка дистанция по първите от тях. При далечните изстрели е задължително да изпреварваме целта повече, отколкото смятаме, че е необходимо. В повечето случаи пропуските при далечни изстрели са свързани със стреляне зад птицата. Когато птиците идват фронтално срещу нас, стреляме веднага щом се демаскираме. Ако птиците кацат, стреляме малко под тях. Носенето на подходящата маскираща екипировка, съобразена с растителността наоколо е задължително. Птиците, за разлика от повечето бозайници, виждат цветно. Ето защо е необходимо камуфлажът Ви да е на по-високо ниво, отколкото при лова на космат дивеч. Разбира се има още много фактори които не бива да се пренебрегват ако искаме да гръмнем нещо. Но тези като че ли най-много се пренебрегват. Спазвайки тези съвети дори не чак толкова опитни ловци биха се прибрали с улов, така де - нали това е целта на ловуването. Наслука.

Изпрати публикацията по електронната поща


Бекъм призова младежите да не използват ножове като оръжия  

19 август, 2008

Британската футболна звезда Дейвид Бекъм призова младите си сънародници да не използват ножове, след като напоследък вълна от престъпления, извършени с хладно оръжие, разтревожи страната.
33-годишният футболист отправи този призив заедно с вратаря на националния отбор по футбол Дейвид Джеймс и защитника Рио Фърдинанд. Бекъм разказа как когато е бил на 13 години братът на един от най-добрите му приятели е бил намушкан с нож по време на свада и останал парализиран.
"Никой не иска да усети ужаса, изживян от моя приятел и неговото семейство. Ние трябва да подкрепим тази кампания", заяви играчът на пресконференция в хотел във Уотфорд, северозападно от Лондон, където се намира заедно с английския екип. "Ние имаме глас, който младите слушат. Нещастие е, че престъпленията с хладно оръжие са част от съвременния живот, култура и ето защо ние искаме да се намесим, за да се промени това", заяви още футболистът.

АФП, bgnessport

Изпрати публикацията по електронната поща


40% ръст на приходите регистрират руски оръжейни компании  

Приходите на руските оръжейни компании бележат ръст, съобщава вестник Ведомости. В публикацията, цитирана от агенция БГНЕС се посочва, че броят на руските компании в рейтинга на най-големите отбранителни корпорации в света намаляха от 11 на 9, но приходите им се увеличиха с 40%.
Приходите на деветте руски компании, включени в рейтинга на 100-те най-големи отбранителни корпорации в света на американския вестник „Defense News“, достигнаха през миналата година 9.8 милиарда долара. В сравнение с 2006 г., когато в класацията фигурираха 11 руски предприятия, приходите на националния ВПК са нараснали с 40%.
Най-голямата руска компания е концернът ПВО „Алмаз-Антей“ с приходи от 2.89 милиарда долара, на второ място - „Сухой“ с 1.79 милиарда долара.
„Приходите на всички попаднали в класацията руски компании условно се намират между 9-то и 10-то места, италианската „ Finmeccanica“ с приходи от 10.6 милиарда долара и американската „United Technologies“ с 8.8 милиарда долара. Те са 3.5 пъти по-ниски от продажбите на световния оръжеен лидер – американската „Lockheed Martin“ с 38.5 милиарда долара“, отбелязва директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.
Както и преди значителна част от ръста на продажбите на руските предприятия се падат на износа, заяви Пухов. За конфликти, подобно на този с Грузия, руската армия трябва да купува и модернизира оръжие, което се произвежда от малко участници в класацията, отбеляза членът на обществения съвет към министерството на отбраната Игор Коротченко: на първо място тулското КБП /широка гама от пехотно и малокалибрено оръжие/, „Руски вертолети“ /транспортни и бойни вертолети Ми-8 и Ми-24/ и „Сухой“ /щурмови Су-25/.
Грузинските Су-25, бомбардирали Цхинвали и руската армия, бяха модернизирани с помощта на израелски специалисти и превъзхождаха руската авиация, отбелязва източник от отбранителното министерство. Но конфликтът с Грузия не отразява съвременните тенденции, смята Коротченко, и на първо място в сферата на обикновените въоръжения Русия трябва да укрепи системата за въздушно-космическа отбрана, с която се занимава лидера в класацията - „Алмаз-Антей“.

Изпрати публикацията по електронната поща


Русия обмисля да въоръжи Балтийския си флот с ядрени бойни глави  

18 август, 2008

Русия обмисля да въоръжи Балтийския си флот с ядрени бойни глави за първи път след Студената война, предупреди висш военен източник, съобщава в. "Сънди таймс" в он-лайн изданието си. Мярката е в отговор на американския план за изграждане на противоракетен щит в Европа.
Руснаците може да разположат ядрено оръжие на подводниците, бойните кораби и стратегическите бомбардировачи от Балтийския флот, базиран в Калининград, руски анклав между Полша и Литва. Висш военен в Москва каза, че флотът досега е страдал от липса на достатъчно финансиране, но че вече това ще се промени.
Предупреждението бе отправено 24 часа след като САЩ и Полша подписаха споразумението за разполагане на елементи от американския противоракетен щит на полска територия.
Руските намерения бяха осъдени от Кърт Волкър, посланика на САЩ в НАТО, който каза, че знае за заплахата, допълва вестникът.
Руснаците намекнаха неотдавна, че може да насочат ядрени ракети срещу Западна Европа от базите си в Калининград и Беларус, а също и да възобновят военното си присъствие в Куба, припомня "Сънди таймс".

Изпрати публикацията по електронната поща


Дизайнерски бронирани дрехи са моден хит сред богаташите  

От 3000 до 7000 лири варира цената на новата тенденция
Лондонският магазин “Хародс” вече предлага луксозна линия “балистични дрехи” за богаташи, които се безпокоят за живота си, съобщи в. “Сънди телеграф”.
Идеята е на колумбийския предприемач Мигел Кабалеро. Почитатели на създадената от него модна линия са йорданският крал Абдула, венецуелският президент Уго Чавес, колумбийският президент Алваро Урибе, актьорът Стивън Сегал.
Дрехите издържат на огън от автоматично оръжие, но са достатъчно ненатрапчиви и с тях може да се отиде дори на парти. Според производителите те дават същата защита като бронежилетките на полицаите. Те обаче тежат 4.5 кг, докато луксозните бронирани дрехи са под 2 кг. Предвидени са три нива на защита, а специалните термоматериали, от които са направени, пазят тялото от прегряване. В модната линия има спортна риза, блейзър, спортно сако, яке и шлифер. Дрехите се правят по поръчка. Цената им е от 3300 до 7700 британски лири. От “Хародс” още не ги е купил никой, но магазинът очаква да има добри продажби.

Изпрати публикацията по електронната поща


Грузинските спецсили въоръжени с нелегални немски оръжия  

Грузинските сили със специално назначение, воюващи в Южна Осетия, са били въоръжени с щурмови пушки G36, произведени от компанията Heckler und Koch, нелегално внесени от Германия, съобщава Дойче Веле позовавайки се на съобщение по немския телевизионен канал ARD, в ефира на който снощи в програмата "Report Mainz" са били показани грузински войници с тези пушки на рамо.
Както е било съобщено в програмата, Министерството на икономиката на Германия е заявило, че не е издавало разрешение за експорт на този вид пушки за Грузия.
На свой ред, по информация на британското експертно издание в областта на въоръжението Jane`s Defence Weekly, базираната в областта Баден-Вюртемберг компания Heckler und Koch е направила към правителството на Германия искане за експорт в Грузия на 230 модела G36 (200 в скъсен вариант и 30 в компактно-десантен вариант), но е получила отказ заради въвличането на Грузия във военни действия.
"Ако това оръжие, за чийто експорт не е било издадено разрешение от правителството, е било засечено някъде, то със сигурност може да се твърди, че е било изнесено нелегално”, каза в ефира на ARD ръководителят на управлението по информация в областта на въоръжението във Фрайбург Юрген Греслин.
Съгласно немското законодателство, правителствено разрешение за експорт на всички видове оръжие е задължително. Голяма част от доставките е за страни от НАТО и обикновено правителството безпрепятствено и бързо утвърждава такива договори. Ако става дума за експорт в други страни на света, действат редица ограничения. В частност, Германия се въздържа от доставки на оръжие в зони с териториални конфликти.


Не се учудвам - районът е натъпкан с оръжие от целия свят. Може да се видят трофеи, самоделки, оръжие купено от местни заводи и складове с подкупи, а от чужбина (Щатите, Израел, Украйна, България, Чехия, Румъния и тънъ) доставките текат като река.

Видео от vesti.ru

Изпрати публикацията по електронната поща


Мозъкът ще е бойното поле на бъдещето  

Куршумите могат да бъдат заместени с "фармакологични противопехотни мини"
Човешкият мозък може да стане бойно поле в бъдещите войни, се казва в доклад, поръчан от Разузнавателното управление (Defence Intelligence Agency, DIA) към Пентагона, съобщи в. "Гардиън".
Изтъкнати американски учени отговарят как задълбоченото разбиране за процесите в мозъка през следващите 20 години може да доведе до създаването на нови лекарства и технологии.
Експертите очертават няколко области, напредъкът в които може да окаже влияние върху оръжията на бъдещето: лекарства, променящи поведението, скенери, които тълкуват човешките мисли, и устройства, усилващи слуха и зрението.
Куршумите на бойното поле могат да бъдат заместени с "фармакологични противопехотни мини". Те ще разпръскват медикаменти, които ще обезвреждат бойците. Скенери и други електронни устройства биха могли да откриват подозрителни лица по тяхната мозъчна активност и биха могли да разстройват способността им да лъжат при разпит. В бъдеще може да се разработи и метод за изтръгване на информация от затворник, който няма да причинява трайни странични ефекти, се казва в доклада.
С помощта на лекарства като модафинил и риталин, сега предписвани срещу нарколепсия и хиперактивност с дефицит на вниманието, в бъдеще може да се подобрява работата на бойците.
Изучаването на мозъчния механизъм може да доведе до създаването на нови устройства, които се свързват директно с мозъка. Става въпрос за безмоторни шпионски самолети, които ще бъдат управлявани от мозъка на операторите.
Могат да се появят и устройства, които да усилват сетивата на бойците. Един ден технологиите ще намерят приложение в борбата срещу тероризма и престъпността.
В доклада се изтъква, че изобразяването на мозъка няма да се подобри толкова през следващите 20 години, че да позволи да се разкриват намеренията на хората от разстояние и да се залавят престъпниците, преди да са нападнали, но ще е достатъчно развито, за да помага да се идентифицират хора на граничен пункт или да се противодейства срещу лица, обхванати от страх или тревожност.
__________(i)__________

Пентагона плаща за четене на мисли
Американски учени работят върху метод за четене на мисли по програма на Пентагона, съобщи АП.
Разработваната от тях технология трябва да помага при общуване с тежко ранени войници, които поради мозъчни увреждания не могат да говорят.
Съобщението споменава мимоходом, че техниката би могла да се използва при разпити на пленници.
Методиката, изпробвана от калифорнийски и мерилендски учени, се състои в записване на мозъчните импулси на доброволци, които са помолени да мислят за определени предмети и понятия. Регистрираната активност на мозъчната кора се свързва със съответната дума.
Изследването се финансира от Пентагона с $ 4 млн.
Според д-р Майкъл д'3мура, шеф на отдела за когнитивни изследвания на калифорнийския университет "Ървайн", до създаването на устройство, което наистина да чете мисли, ще минат може би няколко години.

Изпрати публикацията по електронната поща


В Тексас откриват училище, в което преподавателите ще ходят въоръжени  

16 август, 2008

Най-близкият полицейски участък се намира поне на половин час път с кола и при евентуално нападение учители и ученици трябва "да се оправят сами"
От септември в малко градче в щата Тексас ще отвори врати първото училище в САЩ, в което на учителите ще бъде разрешено да идват на работа въоръжени, съобщи Ройтерс.
Според член на училищното настоятелство това се прави заради сигурността на учениците и на учителите. Най-близкият полицейски участък се намира поне на половин час път с кола и при евентуално нападение учители и ученици трябва "да се оправят сами", изтъкнал цитираният от Ройтерс източник.
Преподавателите, които ще влизат в час с пистолети, трябва да са получили разрешение за това според разпоредбите на щата Тексас. Всеки учител трябва да премине курс на обучение за действия в кризисни ситуации и да получи персонално одобрение от училищното настоятелство.
Неотдавна Върховният съд на САЩ отмени приет от Конгреса закон, с който се забранява носенето на оръжие в училище на територията на цялата страна. Според законите на щата Тексас носенето на оръжие в училище се допуска само с разрешение на училищните настоятелства.

Изпрати публикацията по електронната поща


Полицаи броят чашките на ловците  

15 август, 2008

Измислиха катаджии и за ловците. Полицаи с дрегер ще дебнат авджиите по гори и паланки през новия сезон. Униформените ще карат дружинките да надуват апарата и само трезвениците ще отиват да гонят дивеч. Полицейската хайка тръгва в Русенско още в събота. Заедно с регионалната ловна дирекция пазителите на реда ще дебнат за почерпени мъже с пушки. Повод за въвеждането на алкотест за авджиите са зачестилите през последните години инциденти с простреляни от колеги ловци. За да се стегне дисциплината, дружинките ще трябва да пренасят оръжието си разглобено в калъф през новия ловен сезон. Патроните ще се носят отделно. Полицията ще дебне и за преотстъпено на друго лице лично оръжие, както и за задължителните разрешителни за лов.
Докато русенци надуват дрегер по чукарите, над 5000 авджии ще щурмуват Пирин. Дружинките вече са лъснали пушките си и са готови да гонят гургулици и яребици. Около 100 новобранци ще тръгнат на първата си гонка в събота, каза секретарят на ловно-рибарското дружество Сокол 1911 Янко Иванов. Дружинките ще настройват мерника си с птици като репетиция за предстоящото голямо надхитряне с вълците и мечките", обяснява експертът. Рекордът на отстреляните пъдпъдъци по време на ловен излет в Пиринско е 15. В една гонка местните майстори са успели да свалят най-много 10 гълъби и гургулици.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.