40% ръст на приходите регистрират руски оръжейни компании  

19 август, 2008

Приходите на руските оръжейни компании бележат ръст, съобщава вестник Ведомости. В публикацията, цитирана от агенция БГНЕС се посочва, че броят на руските компании в рейтинга на най-големите отбранителни корпорации в света намаляха от 11 на 9, но приходите им се увеличиха с 40%.
Приходите на деветте руски компании, включени в рейтинга на 100-те най-големи отбранителни корпорации в света на американския вестник „Defense News“, достигнаха през миналата година 9.8 милиарда долара. В сравнение с 2006 г., когато в класацията фигурираха 11 руски предприятия, приходите на националния ВПК са нараснали с 40%.
Най-голямата руска компания е концернът ПВО „Алмаз-Антей“ с приходи от 2.89 милиарда долара, на второ място - „Сухой“ с 1.79 милиарда долара.
„Приходите на всички попаднали в класацията руски компании условно се намират между 9-то и 10-то места, италианската „ Finmeccanica“ с приходи от 10.6 милиарда долара и американската „United Technologies“ с 8.8 милиарда долара. Те са 3.5 пъти по-ниски от продажбите на световния оръжеен лидер – американската „Lockheed Martin“ с 38.5 милиарда долара“, отбелязва директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.
Както и преди значителна част от ръста на продажбите на руските предприятия се падат на износа, заяви Пухов. За конфликти, подобно на този с Грузия, руската армия трябва да купува и модернизира оръжие, което се произвежда от малко участници в класацията, отбеляза членът на обществения съвет към министерството на отбраната Игор Коротченко: на първо място тулското КБП /широка гама от пехотно и малокалибрено оръжие/, „Руски вертолети“ /транспортни и бойни вертолети Ми-8 и Ми-24/ и „Сухой“ /щурмови Су-25/.
Грузинските Су-25, бомбардирали Цхинвали и руската армия, бяха модернизирани с помощта на израелски специалисти и превъзхождаха руската авиация, отбелязва източник от отбранителното министерство. Но конфликтът с Грузия не отразява съвременните тенденции, смята Коротченко, и на първо място в сферата на обикновените въоръжения Русия трябва да укрепи системата за въздушно-космическа отбрана, с която се занимава лидера в класацията - „Алмаз-Антей“.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.