България законно е продала оръжие на Грузия  

11 август, 2008

България е продала оръжие на Грузия напълно законно и спазвайки международните правила. Това се казва в специално съобщение до вестник „Класа“, изпратено от Междуведомствената комисия за контрол над износа на военна техника към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).
Повод за информацията стана твърдение на руското издание „Газета“, което съобщи, че „запасите от оръжие в Грузия са впечатляващи“ и че нашата страна е продала на кавказката република „противотанкови реактивни комплекси "Фагот", произведени в България по лицензи още от съветски времена“.
От справката на Междуведомствената комисия става ясно, че МИЕ е издало „разрешение за износ на оръжие на законното правителство на Грузия през 2006 г.“. В съобщение на комисията се твърди, че „Разрешенията са издадени, като най-стриктно са съблюдавани поетите от Република България ангажименти по линия на международните организации и режимът в областта на контрола на трансферите на оръжие“. В докладите за 2005 г. е обявено, че страната ни е продала на Грузия гладкоцевни и автоматични оръжия на стойност 20 925 евро, бойни припаси и взривателни устройства за 21 041 829 евро и реактивни снаряди и ракети за 4 493 078 евро...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.