Над 250 души пресъздадоха битката на Шипка преди 131 г.  

23 август, 2008

С възстановка на героичните събития от 1877 година днес бяха отбелязани 131 години от Шипченската епопея. Боевете на старопланинския връх предопределят победния ход на войната, донесла свободата на България след 5-вековното Османско иго.
Руските войни и българското опълчение три дни ожесточено бранят прохода Шипка от нашествието на ордите на Сюлейман паша. След превземането на прохода руските войски изграждат защитни позиции. Въпреки капризите на времето - пек, студ и мъгла, въпреки снежните бури и виелици гордо защитават прохода. "По заповед на командването на император Александър са разпоредили на генерал Радецки да дава информация какво е положението и той изпраща телеграма "На Шипка всичко е спокойно", разказва д-р Веселин Димитров.
Дните на мъжество и стоицизъм бяха пресъздадени с масова възстановка, в която участваха над 250 представители на националното дружество "Традиция". Славното минало оживя и чрез оригиналните костюми и автентичните оръжия, с които участниците пресъздадоха героичните боеве на Шипка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.