Мозъкът ще е бойното поле на бъдещето  

18 август, 2008

Куршумите могат да бъдат заместени с "фармакологични противопехотни мини"
Човешкият мозък може да стане бойно поле в бъдещите войни, се казва в доклад, поръчан от Разузнавателното управление (Defence Intelligence Agency, DIA) към Пентагона, съобщи в. "Гардиън".
Изтъкнати американски учени отговарят как задълбоченото разбиране за процесите в мозъка през следващите 20 години може да доведе до създаването на нови лекарства и технологии.
Експертите очертават няколко области, напредъкът в които може да окаже влияние върху оръжията на бъдещето: лекарства, променящи поведението, скенери, които тълкуват човешките мисли, и устройства, усилващи слуха и зрението.
Куршумите на бойното поле могат да бъдат заместени с "фармакологични противопехотни мини". Те ще разпръскват медикаменти, които ще обезвреждат бойците. Скенери и други електронни устройства биха могли да откриват подозрителни лица по тяхната мозъчна активност и биха могли да разстройват способността им да лъжат при разпит. В бъдеще може да се разработи и метод за изтръгване на информация от затворник, който няма да причинява трайни странични ефекти, се казва в доклада.
С помощта на лекарства като модафинил и риталин, сега предписвани срещу нарколепсия и хиперактивност с дефицит на вниманието, в бъдеще може да се подобрява работата на бойците.
Изучаването на мозъчния механизъм може да доведе до създаването на нови устройства, които се свързват директно с мозъка. Става въпрос за безмоторни шпионски самолети, които ще бъдат управлявани от мозъка на операторите.
Могат да се появят и устройства, които да усилват сетивата на бойците. Един ден технологиите ще намерят приложение в борбата срещу тероризма и престъпността.
В доклада се изтъква, че изобразяването на мозъка няма да се подобри толкова през следващите 20 години, че да позволи да се разкриват намеренията на хората от разстояние и да се залавят престъпниците, преди да са нападнали, но ще е достатъчно развито, за да помага да се идентифицират хора на граничен пункт или да се противодейства срещу лица, обхванати от страх или тревожност.
__________(i)__________

Пентагона плаща за четене на мисли
Американски учени работят върху метод за четене на мисли по програма на Пентагона, съобщи АП.
Разработваната от тях технология трябва да помага при общуване с тежко ранени войници, които поради мозъчни увреждания не могат да говорят.
Съобщението споменава мимоходом, че техниката би могла да се използва при разпити на пленници.
Методиката, изпробвана от калифорнийски и мерилендски учени, се състои в записване на мозъчните импулси на доброволци, които са помолени да мислят за определени предмети и понятия. Регистрираната активност на мозъчната кора се свързва със съответната дума.
Изследването се финансира от Пентагона с $ 4 млн.
Според д-р Майкъл д'3мура, шеф на отдела за когнитивни изследвания на калифорнийския университет "Ървайн", до създаването на устройство, което наистина да чете мисли, ще минат може би няколко години.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.