Призоваха Русия и Грузия да кажат какви оръжия използват  

29 август, 2008

Русия и Грузия да разкрият информация за типа и количеството на използваните оръжия по време на грузино-осетинския конфликт настоява комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Томас Хамарберг, съобщава „Интерфакс”. „И двете страни трябва да декларират какви боеприпаси, бомби и артилерийски снаряди са използвали и в какво направление са били изстреляни”, заяви Хамарберг.

По оценка на експерти от независимия Център за анализ на стратегиите и технологиите, скъпо и високо точно оръжие е хода на конфликта Русия практически не е използвала. Експертите подчертават, че руската войска е използвала обичайни снаряди и бомби, в това число и такива с изтекъл срок на годност. Командването на Руската Федерация отхвърли обвиненията за използване на касетъчни бомби при обстрела на Грузия.

В същото време е доказано, че грузинската армия е използвала в населени местности системите за едновременен огън „Град”.

Междувременно стана ясно, че на 2 септември в Цхинвали ще бъде подписано споразумение между Русия и Южна Осетия в съответствие с което на територията на републиката ще бъдат разположени военни бази на Руската Федерация. За това съобщава „Интерфакс”, като се позовава на заместник-председателя на южноосетинския парламент Тарзан Кокойта.
...

__________(i)__________

Неговицин: Русия не е бомбардирала Грузия с касетъчни бомби
Руският Генерален щаб на армията отхвърли обвиненията, че при бомбардировките над Грузия са били използвани касетъчни бомби. Това съобщи заместник-началникът на щаба Анатолий Неговицин, цитиран от „Интерфакс”. „Ние не сме използвали касетъчни бомби. Не беше необходимо”, каза той в отговор на информация, публикувана в западните медии и изнесена от правозащитната организация Human Rights Watch.

По данни на правозащитниците, на 12 август руски самолет хвърлил касетъчни бомби RBK-250 над Руиси (град в района Шида Картли, граничещ със зоната на конфликта). В резултат на бомбардировката са загинали трима души, а 5 са били ранени. Пак според Human Rights Watch, аналогичен авиоудар бил нанесен и по центъра на град Гори (град в северната част на Грузия, намиращ се на няколко километра от Цхинвали). Тогава загинали 8 души (в това число и оператор от холандския телевизионен канал RTL), а десетки били ранени. Според правозащитниците, те били направили заключенията си по свидетелства на грузинци и анализ на снимки след бомбардировката.

Касетъчните бомби РБК-250 на първо място са предназначени са нанасяна на удари по „втория ешалон” и летища. Те се състоят от 150 суббоеприпаса с осколочно действие на масата 1,2 килограма всеки. При взривяването се образуват много осколки, които обезпечават ефективност на поражението в радиус от 12 метра. Една авиобомба РБК-250 се способна да покрие площ до 4 800 квадратни метра.

Руската страна твърди, че ако бе използвала такива бомби, то от цитираните градове нямаше да е останало нищо.

Руските военни за заловили в грузинската военна база в Сенаки огромно количество огнестрелно оръжие, съобщава РИА Новости. Според заместник-началника на Генералния щаб на руската армия Анатолий Неговицин, са били иззети 1728 единици оръжие, в това число 764 автомата M-16 (американско производство), 28 картечници M-40 (също американско производство), а също така 754 автомата „Калашников”. Както уточнява Неговицин, това оръжие е било изоставено от персонала на базата още преди пристигането на руската армия там.

Другата истина:
Потресаващото лице на войната! Не мога да мълча.
(оригинал: Подведем итоги грузинской войны)

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.