Военният потенциал на една Велика сила  

28 август, 2008

Напоследък Кремъл усилено се въоръжава и увеличава военните си разходи. Какъв е военният потенциал на руснаците?
Русия разполага с над един милион войници, като трябва да се знае, че точни цифри във военната сфера така и няма. Статистиките са сложни и поради това, че не е ясно, какъв точно е съставът на бойните части на армията. Освен редовната армия в Русия има и многобройни полувоенизирани части, които са на подчинение на вътрешното министерство или пък на вътрешното разузнаване ФСБ. Според преценки на Лондонския международен институт за стратегически изследвания, Русия разполага с около
20 милиона граждани, годни за военна наборна служба
Руската армия е наборна, но делът на професионалните военни в нея постоянно с увеличава. На практика задължителна военна служба е отчасти отменена, студентите например се освобождават от войската.

Руската армия се състои структурно от шест военни окръга. Особено в Ленинградския и Северно-Кавказкия военен окръг Русия не желае да намалява числеността на войските, както това е предвидено в договорите за разоръжаване. Само в европейската част на Русия, Москва разполага с над 5000 танка. Освен сухопътни части, ВВС, флот, стратегически ракетни сили и десантни войски, страната разполага и с така наречените "космически военни сили". Те обслужват наличните около 100 военни сателита, както и атомни оръжия и установки за стратегическа ракетна отбрана.

След края на Студената война руската армия беше засегната от сериозен процес на упадък. След края на 90-те години обаче руската държава усилено инвестира за модернизирането и въоръжаването на войската, чиято численост намалява по-бавно, отколкото е предвидено.

По времето на Путин бюджетът за отбраната се увеличи четири пъти
Западни експерти предполагат, че Русия изразходва една трета от целия си бюджет за армията. През 2007 година военният бюджет на страната е бил около 31 милиарда долара. Предвидено е обаче, към 2015 година той да възлиза на 240 милиарда долара. Русия разполага с втория по големина атомен потенциал в света след САЩ. Тя е освен това вторият по големина износител на оръжия.

Форсираното въоръжаване и модернизиране на армията тече на високи обороти. Военноморските сили получават нови атомни подводници и крайцери. Разработват се и нови високо технологични оръжейни системи като например необичайно плоския боен танк Т-95 или силно олекотената атомна ракета за подводници "Булава". Балистичната междуконтинентална ракета "Булава" ще може да пренася до 6 различни програмируеми бойни глави - по подобие на най-новото поколение ракети Топол-М.

Русия разполага общо с 1500 атомни бойни глави. В отговор на разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана в Чехия и Полша, Русия планира да разположи свои стратегически бомбардировачи край границите с НАТО. Русия демонстрира в момента ясни амбиции да си възвърне позицията на Велика сила. Според някои експерти обаче това дрънкане на оръжия по-скоро трябва да прикрие собствената слабост спрямо НАТО и САЩ.
__________(i)__________

Руските конструктори са създали "Танк на бъдещето"
През 2009 година на въоръжение във Руската армия ще постъпи нов боен танк Т-95. По думите на началника на Управление възражение Мини отбрана Николая Макарова, машината вече преминава тест , а по своята характеристика тя значително превъзхожда Т-80 и Т-90. Информацията за новия танк може да се счита сензационна

Новия танк -е нова идеология във въоръжението и водене на бой. И не само въоръжението. Танкистите повече няма да могат да пеят своята любима песен “Три танкиста, три веселых друга - экипаж машины боевой”, възможно във новия танк Т-95 да бъде - само 1 човек.

До това скоро , военните говорили само за новия Т-90 като най перспективния танк в света. Той е въоръжен с 125-милиметрово оръдие, способно да унищожава както бронетехника,така и въздушни цели,посредством канал за управляеми ракети. Бронята на машината е последен ноу-хау - това е многослоен пълнеж, от метал,керамика,и здрави композиции. Двигател - 12-цилиндъра дизел В-92С2 има мощност 1000 к.с., което дава възможност Т-90 да се движи по пресечена местност със скорост 70 км/ч,преодолява водно препятствие с дълбочина 5м,ров със ширина до 3 м,вертикална стена със височина до 1 м.

За новия Т-95 е известно,че се изработва в Нижнем Тагиле на Уралвагонзаводе - единствено действащ завод за танкове в Русия.

-Става дума за принципно нова бойна машина.с абсолютно нова ходова част,системно управление на водене на огън,въоръжение,система за разпознаване на целта -казва генерал Макаров.

- Ако говорим за танк на бъдещето, то преди всичко трябва да бъде нестандартно устроен:с купол без хора,напълно съсредоточено отделно управление -признал пред “Известие” един от конструкторите.

Както смятат експертите, екипажа се съкращава,от трима на един човек.Сам взема всички решения. Всичко останало правят умните машини. Калибъра на оръдието 125 до 140-155 милиметра.
По информация на “Известие”, вече се работи по създаването на нов тип броня- електромагнитната. Конструкторите ще решават,ще бъде ли някакво електромагнитно поле,способно да задържи летящите към него ракети и снаряди(както това се показват на фантастичните филм), или наелектризирана броня. Състава на бронята ще бъде коренно променен.За разлика от дебелата стоманена броя- по тънка лека,но неимоверно здрава.Механическите и хитро техническите връзки,ще се заменят с електрически( аналогови които, прототипи има сега на най скъпите автомобили) Всичко това ще допринесе до намаляване тежестта на машината до 20 -30 тона. Благодарение на което, танковете ще станат още по мобилно средство за водене на огнева поддръжка на сухопътните подразделения. Мобилни до толкова,че да могат успешно да се транспортират със самолети до всяка една точка на света.
__________(i)__________

Русия показва на авиосалоните изтребител СУ-35 последно поколение
Русия представя на 15-м международен авиационно-космически салон ФИДЕ-2008 в Чили образци на изтребителя последно поколение 4++ Су-35, а така също и семейство въртолети Миль и Камов, съобщила в петък РИА Новости.
Изложбата , която се представя на международния айропорт под името на Артуро Мерино Бенитес до Сантяго (Чили) от 31 март до 6 април, се провежда един път на всеки две години.. Организатор ФИДЕ (FIDAE - Feria Internacional del Aire y del Espacio) - чилийски ВВС.
На изложбата участват повече от 700 предприятия на руския военно отбранителен комплекс,който представя повече от 200 образци оръжие и нови военни технологии.
Многофункционалният свръх маневрен изтребител поколение 4++ Су-35 предназначен да завоюва превъзходство във въздуха и нанасянето на удари на надземни и надводни цели независимо от времето и мястото.
__________(i)__________

Нов опит с мобилна руска ракета “Топол”
Русия извърши опит с ракета "Топол - М", способна да пробие система за противоракетна отбрана, съобщиха руските агенции, като се позоваха на източници от стратегическите ядрени сили.
„Стратегическите ядрени сили и военновъздушните сили извършиха в 14,36 часа московско време (13,46 ч българско време) рутинен опит с междуконтинентална балистична ракета "PC-12M Топол" от космодрума в Плисецк", съобщи Александър Вовк, говорител на стратегическите сили.
Ракетите "Топол" са мобилни и имат разделяща се бойна глава, като отделните заряди след разделянето могат да се движат по различни траектории и да маневрират. По тази причина те много трудно могат да бъдат неутрализирани от ПРО.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.