Станишев нареди НАТО да оправи руските ни хеликоптери  

09 август, 2008

Премиерът Сергей Станишев нареди на военния министър Николай Цонев да започне преговори с ръководството на НАТО за възстановяване на част от руските ни хеликоптери МИ-24 и МИ-17. Така страната ще може да отговори на очакването на алианса да участваме в мисията в Афганистан с машините на ВВС. Сега обаче те са в окаяно състояние.
НАТО прояви интерес към хеликоптерите МИ-24 на срещата в Люксембург през май. Донорският фонд, който подпомага държавите със стара руска техника, обаче е почти празен, твърдят запознати. Единствено Великобритания е дала 3 млн. лири. Именно на тези средства разчита нашето правителство. Военният завод ТЕРЕМ пък ще търси свои канали, за да ремонтира двигателите в бивши съветски републики, обясниха експерти.
НАТО от години изпитва остра нужда от хеликоптери за мисиите в Афганистан и Ирак. Най-много липсват щурмови машини за борбата с талибаните, но това е и техниката, която местните най-често свалят.
На 1 юни т.г. Генералният щаб свали от въоръжение поредните 6 МИ-17. Така в летателна готовност, но с изтекъл ресурс, остават още шест машини. Родните ВВС имат 12 щурмови хеликоптера МИ-24, които също са с изтекъл срок за експлоатация. Шест са от модификацията МИ-24D и шест от по-новия модел МИ-24В. Всичките те първо трябва да минат основен ремонт, а после да бъдат модернизирани. Те не притежават системата "свой-чужд", задължителна втора радиостанция, GPS приемник, навигационна апаратура и усъвършенстван комплекс за защита срещу ракети.
Страната ни се ангажира пред НАТО да участва в операции на алианса с четири транспортни хеликоптера "Кугар". Преди няколко месеца генерали от ГЩ предложиха две от новите машини да вземат участие в Афганистан. Цивилното ръководство обаче не подкрепи идеята.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.