На 5 мили навътре в морето: Взривиха мина с изправен детонатор  

21 август, 2008

Морска мина с изправен детонатор от Втората световна война бе унищожена вчера. Тя бе взривена чрез два подривни патрона от група от Военноморска база-Варна на 5 мили навътре в морето, източно от нос Галата. Цялата акция по обезвреждането й продължи с часове. Сили на Военноморските сили, Гранична полиция и областната дирекция на полицията отцепиха участъка за нормалното протичане на акцията. Тя се реализира по открит способ, съобразно мерките за физическа и екологическа безопасност.
Мината тип Е бе подготвена за обезвреждане в района, където бе открита - до прабългарското селище “Фанагория”, а с помощта на рейдови миночистач бе докарана до мястото на унищожаването й. Ударната вълна от взрива бе усетена на разстояние от над две мили. Акцията се проведе под ръководството на началника на щаба на варненската Военноморска база кап. I ранг Емил Евтимов. В нея се включи и хидрографски катер, на борда на който беше водолазна група за действие при необходимост.
На мината се натъкнаха рибари в Деня на Варна - 15 август. Тя била силно ръждясала и те помислили, че е взривена. Решили да я дадат за скрап и я дотъркаляли до брега. Мястото, на което тя престоя няколко дни, се намира на 200 метра от складовете на “Приста Ойл” и на около 500 метра от базата за горива на “Петрол”. В петъчната нощ, във “Фанагория” се състоя и приемът на кмета по случай празника на града. Котвената галвано-ударна мина е съдържала 150 килограма взривно вещество. Количеството е близо два пъти повече в сравнение с това във взривената преди време край Галата мина от периода на Първата световна война. Тогава взривяването предизвика над 80 метра воден стълб и остави дупка с диаметър 10 метра в морето. Зарядът в унищожената вчера мина е бил в долната й част, а горната била пълна с въздух.
Подводната бомба имала пробойна в горния си край, което навело специалистите от ВМС на мисълта, че може да е прострелвана. Тя била способна да потопи средно голям кораб. Била особено опасна, защото можело да се взриви и от чужда детонация. Унищоженият боеприпас, който е немско производство, е приет на въоръжение през 1917 г. След 1945 година такива мини са били на въоръжение и в българския флот.

__________(i)__________
За година и половина: Унищожиха четири боеприпаса
Унищожаването на морската мина от Втората световна война е второ за тази година. В началото на юли край нос Галата бе взривен боеприпас, произведен във Франция през 1912 година. Мината се намираше на дъното на морето, на около три метра дълбочина. Тя била поставена край Варна преди години с цел да обезврежда плавателни съдове на врага при преминаването им през Черно море. Две морски мини са били унищожени през миналата година, информираха от Щаба на Военноморските сили. Едната била в района на Калиакра, а другата - на курорта Русалка. Обезвреждането на подобни боеприпаси коства много усилия, време и немалко средства, коментираха представители на флота. Освен това в акциите със свои сили се ангажират няколко институции. Очаква се по време на активното тралене на рапани да бъдат открити много морски котвени мини, заявиха още представители на Военноморските сили.
...остави дупка с диаметър 10 метра в морето... - предполагам на дъното.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.