Русия обмисля да въоръжи Балтийския си флот с ядрени бойни глави  

18 август, 2008

Русия обмисля да въоръжи Балтийския си флот с ядрени бойни глави за първи път след Студената война, предупреди висш военен източник, съобщава в. "Сънди таймс" в он-лайн изданието си. Мярката е в отговор на американския план за изграждане на противоракетен щит в Европа.
Руснаците може да разположат ядрено оръжие на подводниците, бойните кораби и стратегическите бомбардировачи от Балтийския флот, базиран в Калининград, руски анклав между Полша и Литва. Висш военен в Москва каза, че флотът досега е страдал от липса на достатъчно финансиране, но че вече това ще се промени.
Предупреждението бе отправено 24 часа след като САЩ и Полша подписаха споразумението за разполагане на елементи от американския противоракетен щит на полска територия.
Руските намерения бяха осъдени от Кърт Волкър, посланика на САЩ в НАТО, който каза, че знае за заплахата, допълва вестникът.
Руснаците намекнаха неотдавна, че може да насочат ядрени ракети срещу Западна Европа от базите си в Калининград и Беларус, а също и да възобновят военното си присъствие в Куба, припомня "Сънди таймс".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.