Шведски пенсионни фондове увеличават вложенията си в оръжейни компании  

21 август, 2008

Въпреки критиките в шведското общество пенсионните фондове в страната увеличават инвестициите си в компании от Военно промишления комплекс, както и оператори на ядрени централи, съобщи електронното издание thelocаl.se.
Водещият пенсионен фонд Allmänna Pension (AP) е инвестирала в акции на такива компании общо 2 млрд. крони ($330 млн.). Това е в пълен разрез с норвежкия държавен пенсионен фонд, който се отказа от подобни инвестиции преди няколко години, независимо от доходността им.
В момента Allmänna Pension има инвестиции в американските Lockheed Martin, United Technologies, Raytheon, Honeywell International, както и Northrop Grumman. Допълнително от фонда смятат да увеличат дела на тези вложения в портфолиото си.
Фондът Första също притежава пакети в петте компании, придобити през второто полугодие на миналата година. Четири от шведските фондове от пенсионно осигурителната индустрия създадоха свой собствен комитет по етика, което според изданието съвсем не означава, че нещата ще се променят.
"Нашите правила са основани на принципа да следваме международните конвенции, подписани от Швеция. Швеция е страна по договора за неразпространение на ядреното оръжие, но това не означава, че не можем да инвестираме в пределите на разрешеното производство", е заявил пред изданието Карл Розен от фонда Andra, който е и председател на комитета по етика.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.