Откриха огромно количество боен арсенал  

30 август, 2008


“Огромно количество оръжие и боприпаси бяха открити и иззети при извършена спецоперация от служетили на III РПУ”, заяви на специална пресконференция вчера директорът на ОДП - Варна, комисар Димитър Димитров. Реализацията била проведена в сряда. Иззети са незаконно притежавани боеприпаси за дългоцевно и късоцевно оръжие. Сред тях са запалки за ръчни гранати, барут в насипно състояние, сигнални ръкети, боеприпаси за ловно оръжие - различен калибър, пълнители и ленти за картечници, гранати за подцевен гранатомет, снаряд за зенитно оръдие. Всичко това било укрито в метални варели, пълни с пшеница. Оръжието и боеприпасите са на 40-годишния Н.В.П. и са намерени във фургон, който се намирал в местност Планова. В него той имал стругарско-шлосерска работилница. На следващия ден в дома на родителите на задържания в село Китка са намерени и иззети 2 тортилови пресовки, 2 капсулдетонатори, ръчна граната и универсална запалка за нея и всичко необходимо за изработване на самоделно взривно устройство.
“Поводът да попаднем на лицето са двата взрива, които бяха станали в обекти на веригата “Пикадили”. Нямаме обаче данни, че задържаният е участвал в осигуряването на взривовете на “Пикадили”, обясни комисар Димитров. По неговите думи, предстои да се установи дали всичко от арсенала е годно. “Бъдете сигурни, че тротиловите пресовки, барутът, капсул-детонаторите и огнеупорният шнур са годни за употреба”, категоричен бе комисар Димитров. Сред бойния арсенал са намерени и дебалансирани куршуми за пистолет, наречени още антихуманни поради жестоките поражения, които нанасят. Те са забранени за употреба.
“Лицето бе задържано за 24 часа. Материалите са докладвани в Районна прокуратура - Варна. Лицето не е криминално проявено и не ни беше известно сред контингента лица, които се занимават със съхраняване или притежаване на взривни вещества и боеприпаси”, каза още комисар Димитров.
“Предстои привличане на лицето в качеството му на обвиняем и преценка относно мярката му за неотклонение”, заяви зам. окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова. Според нея, правилната квалификация на обвинението трябва да е за държане на голямо количество боеприпаси и оръжие. Предвиденото наказание е от 3 до 8 години. Ако е за малки количества, е до 6 години.


При цялото ми уважение към комисар Димитров, ще отбележа, както съм споменавал неведнъж, че аз не вярвам в митологията измислена от журналисти и "специалисти" за дебалансирания куршум.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.