Защо Бойко Борисов е най-пазеният човек в държавата  

06 август, 2008

Ако някой иска да направи нещо на столичния кмет, Сакскобургготски, Доган, Петков, Велчев и останалите застрашени, то не само НСО, ФБР, ЦРУ, МОСАД, ФСС, БНД, не и Сикрет сървис, но и ангел хранителят им не може да им помогне
"МВР хвърля сериозен ресурс за охраната на г-н Борисов (Бойко Борисов, бивш главен секретар на МВР, настоящ кмет на София и лидер на политическата партия ГЕРБ) от години. Аз лично обаче не съм запознат с неговите притеснения - дали те са свързани с актуалната му работа или с неговото минало". Тази реплика на вътрешния министър Михаил Миков, напоена с много ирония, постави отново на дневен ред въпроса кой от родния политически елит и за какво точно се пази от Националната служба за охрана и МВР. Тя предизвика острата реакция на самия Борисов, но и в същото време
пусна червейчето на съмнението
за това как точно функционира държавната охранителна система.
Стигна се дори до реплики на столичния кмет, от които излезе едва ли не, че управляващото мнозинство иска той да бъде убит, защото "няма Борисов, няма проблеми". Нещо повече. Бившият главен секретар политизира въпроса: "Те подготвят ситуацията - БСП, ДПС, ето тази клика, ако се случи нещо с мен, да го припишат на евентуални конфликти в миналото".
Но Борисов опита да обясни защо НСО и МВР го пазят вече поне шеста година и припомни за сигналите от чужди служби за заплахи, за арестувания и предаден в Холандия сръбски бос Сретен Йосич, задържаните "Наим Пала и Метуш Бейрами и др.", вече осъдения Будимир Куйович, разбитите над 30 печатници за фалшиви кредитни карти и евро по времето, в което е бил главен секретар. И гордо обяви, че докато бил в МВР, при посещенията му в Австрия го пазели по четири екипа на "Кобра", а в Германия тамошните специални служби го охранявали с по две бронирани коли. От разбърканите причини се разбра само, че много по-голяма била заплахата от Йосич, отколкото от Куйович, защото те били като босове в съотношение 100 към 1.
Като оставим настрана обаче иронията, в България няма друг така дълго пазен от държавата човек. Откакто стана главен секретар, Борисов е с охрана - лична, пред домовете му в София и Банкя, в министерството, навсякъде... Това продължи и след като напусна МВР. Заради което често бе атакуван. Лансираха се и доста версии и слухове. Особено за това кои са тези чужди служби, които подават сигналите за застрашения му живот, за някакви завери на добре облечени бизнесмени в България, за закани от Йосич. Нерядко се стига и до атаките - как
собственик на голяма охранителна фирма
не може да се пази сам. И защо столичен кмет трябва да има охрана от НСО и МВР. Дори преди време лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че само постът, който бил поставен пред къщата на майката на жената, с която живее Бойко Борисов, струва 100 000 лева годишно на държавата. Към онзи момент това вече са 450 000 лв., изчисли Костов.
Но вероятно има нещо, за което са се хванали службите, защото столичния кмет е пазен като писано яйце, въпреки че тези структури се контролират от политици, които хич не го долюбват. Най-лошото и в този случай обаче е, че никой не дава обяснения - защо има охрана, кой го заплашва, каква е степента на застрашеност.
Но да беше само Борисов, човек да махне с ръка. А вече и доскорошният вътрешен министър Румен Петков е застрашен. С това се обяснява стабилната му охрана от МВР. За да е всичко точно, дори привикването на знакови фигури в Държавната агенция "Национална сигурност" бе обяснено с постъпили заплахи за живота на Петков.
Е, тук се вкарват и ситуациите, свързани със задържаните по негово време братя Маргини, с арестувания и вече осъден Димитър Желязков-Очите... Факт е обаче, че и тук всичко е
обвито в някаква странна тайнственост
Както и охраняването на Ахмед Доган, който също се пази с доста голям ресурс от страна на НСО и МВР, включително и с жандармерия в Боянския сарай, където живее. Мълвата е, че преди време пред въпросната сграда била намерена кола с отворени врати и в нея пистолет. Това послужило като аргумент за продължаване и засилване на охраната му.
Но и до момента не е ясно от какво се страхува Доган. Докато например при едно от охранителните мероприятия на бившия премиер Симеон Сакскобургготски това бе разкрито - че той бил двойка каро в сайта и списъка на "Ал Кайда" за ликвидиране. Където Тони Блеър бил дама купа, Дик Чейни - асо пика, а Доналд Ръмсфелд - асо каро. После май се оказа, че този сайт е някакъв забавен израз на антиглобалисти.
Че има нещо сбъркано в системата, пък се видя, когато пак преди време и пак по отношение на друг бивш премиер - Иван Костов, не бе дадена охрана. Това стана докато Борисов още бе главен секретар на МВР. На него Костов се оплака, че са му отправени заплахи по интернет. "По-добре е да се вземат превантивни мерки. В България имаме неприятния опит с бивш премиер и не може да подходим несериозно по такъв сигнал, който ни е даден лично от Иван Костов", обяви тогава Борисов. Накрая обаче съвместна комисия между НСО и МВР реши, че нямало данни за повишена степен на застрашеност за Костов. И на него му бе отказана охрана. За разлика от Сакскобургготски.
Точно заради бившия цар обаче се наложи премиерът Сергей Станишев да дава обяснения кой и защо се пази от НСО. Тогава - преди година, застрашените бяха четирима - Ахмед Доган, Петър Стоянов, Бойко Борисов и Сакскобургготски. Останалите са си тези, които се пазят задължително и постоянно по закон - премиер, председател на Народното събрание, президент, вицепрезидент, главен прокурор и на председателите на Конституционния съд, на върховните съдилища.
Сега вън от тях трябва да са само Доган и Борисов
Тогава Станишев обяви и че сега се пазят по-малко хора, независимо че сигналите са повече. Така през 1996 г. сигналите са били 82, а охраняваните лица - 18. През 2007 г. вече са получени 200 сигнала, а пазените хора са били само 10. Пак по онова време беше обещан и закон за НСО - "за да се регламентира кръгът лица, които ще имат право на охрана, видовете охрана и обемът й, статутът и правомощията на служителите". Но такъв и до момента няма. И службата продължава да работи по правилник от 1992 г. По този правилник в момента се осигурява лична, постова и техническа охрана, специализиран транспорт и пропускателен режим по месторабота, местоживеене, пребиваване в страната и в чужбина на президента, председателя на Народното събрание, премиера, вицепрезидента и на чуждестранни гости със същия ранг при посещението им у нас. Лична охрана и специализиран транспорт се осигуряват на председателя на Конституционния съд, на председателя на ВКС, на председателя на ВАС, на главния прокурор и на омбудсмана. При повишена степен на опасност им се дава и друга охрана на основание на решение на комисия. Такава се осигурява и
при застрашеност на депутати
и на зам. главните прокурори, например.
Факт е, че политици и държавници се пазят по цял свят. И то дори много по-здраво, отколкото в България. Едва ли обаче може да се отрече, че ако някой иска да направи нещо на Доган, Борисов, Сакскобургготски, Петков, Костов, Велчев или който и да е друг, нито НСО, нито Сикрет сървис, нито дори ангел хранителят им може да ги спаси. Доказателства в тази посока колкото иска човек - и в България, и по света. Могат да ги спасят от разярени граждани, от замеряне с яйца, от недоволни хора, от камъни и тигани, но едва ли от наистина добре организирана операция. Достатъчно е да се видят случаите с много от големите босове в България, които бяха хладнокръвно убити при в пъти повече физическа охрана.
Няма нищо лошо в това държавата да се грижи за наистина заплашени политици, държавници, магистрати. Но това тя може да прави и по много други и далеч по-малко шумни и показни начини - със СРС, оперативна и превантивна работа, технически средства...
Защото останалото е трошене на държавна пара, намиране на работа и доказване на нуждите от едни или други хора и звена.
Петър Петров, segabg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.