Американци изпитват "убиец на радари"  

10 август, 2008

Компанията Alliant Techsystems проведе успешно изпитание на новата противорадиолокационна управляема ракета AGM-88E AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile),която е разработена по поръчка на ВМС на САЩ и ВВС на Италия. От прес-съобщение на компанията става ясно, че пускът на „убиеца на радари” е бил изпълнен на полигона „Чайна Лейк” с изтребителя F/A-18D Hornet.
Проведените изпитания са били максимално близки до реална бойна обстановка и са потвърдили високата ефективност на AGM-88E в условията на активно радиоелектронно противодействие. Насочването на ракетите по цел се осъществява с помощта на усъвършенствана система за навигация с функция за блокиране в районите на разположените важни обекти със собствени сили. В края на тази година се очаква решение за малко серийно производство на AGM-88E.
Новата свръхзвукова ракета ще бъде монтирана в самолетите F/A-18 C/D и E/F, EA-18G и Tornado IDS/ECR. Тя е съвместима и за F-35, F-16 и EA-6B.
AGM-88E е предназначена за поражение на наземни и корабни радиолокационни станции на зенитно-ракетни комплекси, а също така радиолокационни станции с ранно откриване и предупреждаване на авиацията. Тя е снабдена с GPS система за навигация и два вида режим (пасивен и активен) за самонасочване с диапазон до няколко милиметра. Двуканалната система за обмен на данни обезпечава възможността за пренасочване на ракетите в полет.
AGM-88E AARGM е бъдещото развитие на AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile), която е на въоръжение във ВВС и ВМС на САЩ от 1983 година. Алтернативен проект се разработва от компанията Raytheon.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.