Всевиждащо око следи за реда в Нюарк  

06 август, 2008

Амбициозен кмет контролира престъпността с видео камери
Когато през 2006 година Кори Буукър стана кмет на град Нюарк в щата Ню Джърси, той си постави като основен приоритет да се пребори с престъпността в района. Членовете на гангстерските организации взеха обещанието му толкова насериозно, че започнаха да кроят планове за неговото убийство точно преди да заеме ръководния пост.
За да покаже своята отдаденост на каузата, Буукър живя в някои от най-опасните квартали на Нюарк, много преди да стане кмет. Дори в момента той продължава да живее в лош квартал, разкрива techcrunch.com.
През 2007 г. трима младежи бяха екзекутирани показно в училищен двор на Нюарк – четвърти човек оцеля, но беше прострелян и наръган с нож в лицето. По това време обаче охранителните камери в учебното заведение не работеха.
Буукър използва инцидента като фрапиращ пример, за да въведе Community Eye - проект, който използва висококачествени охранителни камери и система за проследяване на изстрели, за да наблюдава най-криминалната зона на Нюарк.
Камерите са пригодни за нощно виждане, правят видеозаписи с висока разделителна способност и излъчват образ и картина безжично до близкото полицейско управление, където служителите могат да контролират камерите, да приближават картината в определени зони и т.н.
Системата за разкриване на изстрели може да проследи оръжието след стрелбата и автоматично да премести камерите, за да проследи областта. Така полицията може да реагира моментално.
Community Eye в момента разполага с над 100 камери на едно място, а системата за проследяване на куршумите ще бъде пусната онлайн съвсем скоро.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.