Военни обсъждат утилизация на стари боеприпаси  

07 август, 2008

Български и американски специалисти в областта на сигурността и отбраната обсъдиха днес в Поморие проблемите, свързани с утилизацията на ненужни боеприпаси. Според министъра на отбраната Николай Цонев до края на годината България може да унищожи половината си стари боеприпаси
Министърът на отбраната Николай Цонев заяви, че до края на 2008 година е възможно унищожаването на половината от излишните боеприпаси на разположение на българската армия. По думите му общото им количество е 46 000 тона. Около хиляда и петстотин тона вече се взривиха в Челопечене.
Министър Цонев припомни, че в средата на юли е стартирала процедурата по набиране на оферти от фирми, които да участват в процеса на унищожение на излишните боеприпаси. По думите на министъра срокът за подаване на офертите е изтекъл на 28 юли, но компаниите, които искат да участват в утилизацията (унищожаването) на мунициите, още могат да подадат своите оферти.
Той обясни, че до този момент оферти са подадени от 18 фирми, 5, от които са чужди. За утилизацията на оръжията са отпуснати общо 30 милиона лева. През следващите няколко години към 46 000 тона излишни боеприпаси ще се прибавят още 30 000 тона. В огромната си част това е конвенционално оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.