Първанов иска нов закон за лова  

10 август, 2008

„Още в първите дни на септемврийската сесия да бъде приет нов закон, който да регламентира по един модерен начин развитието на ловната организация и ползването на ловните полета за утвърждаване на демократичния характер на нашето движение", призова в словото си при откриване на 11-ия национален ловен събор президентът Георги Първанов. Той припомни за периодите в ловното законодателство, когато чрез законови мерки са правени опити за посегателство върху ловната организация. „Изразявам своята благодарност на всички български ловци и риболовци за това, че много активно се включихте в кампанията „Хубава си, моя горо" в резултат, на която само на първия етап са залесени 440 000 дръвчета. Вярвам, че през есента нашите усилия ще се удвоят, за да можем да имаме нови хиляди декара млада българска гора, която няма след време да бъде харизана по така нар. заменки на този или онзи", каза още Първанов.
Президентът е почетен гост и патрон на събитието и дойде на празника придружен от съпругата си Зорка Първанова. За събора пристигнаха още Жилберт де Тюркхайм, президент на Европейската федерация на ловните организации на страните членки на ЕС, депутати, представители на ловните съюзи от Русия, Сърбия, Македония, Румъния, Германия, областни управители, кметове и др.
След приветствията на официалните гости Великотърновският митрополит Григорий освети знамената на 150-те ловно-рибарски сдружения. По-късно президентът Георги Първанов пусна на свобода бухал, излюпен и отгледан в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани". Върнати в природата бяха и шест керекенеза. След това официалните лица засадиха шест смърча.
В 12 часа започна петчасов концерт. Около 20 000 души се събраха в местността Узана на традиционния ловен събор, който тази година е посветен на 110-тата годишнина от основаването на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България".

__________(i)__________
Пъдпъдъкът е любимец на авджиите
В началото на октомври започват да се организират хайки за едрия дивеч
Ловният сезон се открива с лова на пъдпъдъци, който тази година започва на 16 август. През почивните дни се очакват засилени първи гърмежи из всички краища на страната. Досега единствените пернати, по които ловците можеха да гърмят бяха враната и свраката, понеже те спадат към вредния дивеч. По тях обаче у нас традиционно не се стреля. В редки случаи някои го правят за кеф или по невнимание. От средата на август обаче ще се гърми по пъдпъдък и гургулица. Разрешени вече за отстрел са и горският бекас, обикновената бекасина, гривяка и скореца. Те се считат за масовка при сериозен лов.
Безспорният любимец на ловците е пъдпъдъкът. За него организираните дружинки излизат в ранни зори, когато росата още не се е вдигнала. Надяват се да го изненадат, а и тогава кучетата долавят миризмите най-добре. Ако времето е подходящо, ловът продължава до 10.30 - 11.00 ч. След това дружинката се събира около тежка софра, където следва голямото ядене и пиене. Втората част на ловният ден е от 18.30 до 20.00 часа, но в нея се включват само "оцелелите" от софрата ловджии. Авджиите обаче чакат с нетърпение сезонът на патките. Както си пише в книгите - той е през октомври. Тогава патките са тлъсти и готови за предстоящия хлад. Голяма част от тях обаче не го дочакват и стават част от менюто на трапезата на ловеца. Пак от месец октомври майсторите ще могат да стрелят и по фазани, ако ги намерят, разбира се. По същото време ще може да се ловува и за планински кеклик. Той се среща доста рядко в Европа, като в някои страни дори е защитен. Но у нас и той не е.
В началото на октомври започва сезонът за лов и на едрия дивеч. Става въпрос за диви прасета, елени, сърни и кошути. Тяхното гонене обаче си е майсторлък и много труд, освен в случаите на отстрел в затворени ловни стопанства с ясна бройка на единиците в тях. От СЛРБ обаче са оптимисти - те отчитат популацията на дивата свиня като много добра. При последното преброяване в страната има около 63 000 хил. глигани. Засега е нормален броя на зайците и сърните. За разлика от тях, броят на елените е критично намалял през последните няколко години. Началото на новия ловен сезон в България очакват 120 000 души, които са членове на Съюзът на ловците и риболовците в България.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.