Гроздева остана за първи път без отличие  

13 август, 2008

Мария Гроздева за първи път в кариерата си остана без медал от олимпийски игри, тъй като в коронната си дисциплина - стрелбата с пистолет от 25 метра, завърши пета. Двукратната шампионка има отличие при всяко от четирите си предишни участия, но заради слаби резултати в квалификациите на прецизна стрелба изпусна шанс да се бори за шестия си медал. Тя завърши с 29-и резултат в прецизната стрелба, но навакса със силна серия в бързата и влезе във финала с пети резултат. Там обаче направи две слаби серии и две силни, което се оказа средно постижение и не й даде шанс за място в тройката. "Нямах лоши изстрели, само деветки, но в случая деветката е лош изстрел. Много съжалявам, просто не можах да се концентрирам достатъчно и от невнимание изпуснах прецизната стрелба. От друга страна, се радвам, че успях да вляза във финала. Пето място не е като медал, но не е и чак толкова лошо", добави тя.
Трите основни претендентки стреляха много силно - шампионка стана китайката Чън Ин с олимпийски рекорд от 793.4 т. Тя направи и впечатляваща финална серия от 208.4 точки. "Започнах твърде слабо в първите две петици, а след това с корекцията успях да завърша силно", сподели Гроздева, която накрая финишира с резултат 786.6 точки. Тя влезе във финала с 583 т., а след това регистрира 203.6.
Гроздева смята, че азиатският фактор е бил твърде силен в този ден. "Виждате, че около мен бяха само азиатки. Погледнете финала в Атина и този тук - разликата в представителството на континентите е коренно различно. Явно това има значение. Тук те се чувстват като у дома си", сподели Гроздева.
Сребърна медалистка стана монголката Гундегмаа Отряд със 792.2 т., а трета е германката от монголски произход Мункбаяр Борсурен със 789.2. Единствената друга неазиатка във финала беше представителката на Салвадор Луиса Майда.
Гроздева коментира, че след четири години в Лондон ще има по-голям шанс, отколкото когато олимпийските игри се провеждат в Азия. "В Европа ще е по-добре. Все казваме, че сме се аклиматизирали, но няколкото дни, в които ставахме рано, се оказаха истински кошмар. Събуждахме се в шест часа и това ни се отразяваше", добави тя.
Гроздева сподели, че вероятно е изпуснала най-добрия момент за това състезание. Само преди четири-пет дни е стреляла без притеснение 593 т. като симулация на квалификацията. "Нещо объркахме времето", завърши тя.

Не стреляйте по стрелеца - той толкова може. С медал или без медал, нашите шампиони са нашата гордост.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.