Незадължителен празничен поздрав  

31 декември, 2008

Поздравявам всеки, който смята, че с подобни пожелателни кампании може да се реши проблема с незаконната употреба на оръжие, с парчето "Бясно карай на червено" в изпълнение на Максим Стависки, рекламно лице на кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив".

...МВР ще прибере пищовите за Нова година. Службите КОС в цялата страна от седмица пращат писма на нашенците с разрешително за оръжие да си го предадат в полицията, ако на празниците не са вкъщи. Мярката е пожелателна, а не задължителна, уточниха от полицията. Целта е да се ограничи максимално използването на оръжие по време на празниците. Не е тайна, че когато хората пийнат, решават да изстрелят някой друг патрон през прозореца. Историята обаче помни трагични резултати от този вид празнуване, обясниха още от МВР. Всеки желаещ да остави пистолета или пушката си по празниците може да го направи в служба КОС, откъдето е получил разрешителното си.

Без оръжие обаче ще остават купонджиите, които си позволят да стрелят през балкона на Нова година. Същото ще важи и за гърмежи от ресторант или на открито. Разрешителното за оръжие ще се отнема незабавно, предупредиха още от МВР. Това са част от мерките, които полицията ще предприеме за предстоящите празници.

За срок от 1 до 5 години ще се взема тапията за притежание и използване на оръжие, ако заловеният в нарушението е бил трезвен по време на стрелбата. При употреба на алкохол обаче собственикът на оръжието ще трябва да забрави за него за цели 10 години. Наказанието е регламентирано в чл. 25 от Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Пистолетите и пушките могат да се ползват само по предназначение, а късото оръжие само в стрелбища, напомниха от полицията. От МВР предлагат да има и затвор за собственици, които позволяват от жилищата им да се стреля. Наказанието може да стигне до две години зад решетките. Тези хора са толкова отговорни, колкото и самите стрелци. Ако някой бъде убит или ранен, те също трябва да носят отговорност, обясниха униформените от КОС.

Причината е, че разрешението за стрелба от собственото жилище е хулиганство и виновните трябва да си понесат последствията. Въпреки забраната обаче, погълнати от празничната еуфория по Нова година, въоръжените нашенци масово гърмят от прозорците и терасите на жилищните сгради, рискувайки живота на околните. От някои апартаменти дори се чуват откоси и от автоматично оръжие. Освен взимането на разрешителното от МВР ще налагат и парични глоби. От 500 до 2 хиляди лева ще трябва да плаща всеки, който дръзне да гръмне с личното си оръжие в дискотека. Буквата на закона забранява то да се носи от 22 до 6 ч сутринта в питейно заведение или на обществено място...

Първия Български Бутон за споделяне


Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.