Русия ще модернизира ракетните си войски  

01 декември, 2008

Русия критикува намеренията на САЩ да разположат оръжия в Космоса, тъй като според нея това ще доведе до нова надпревара във въоръжаването, припомнят агенциите. Вашингтон се противопоставя на опитите на Русия и Китай да постигнат споразумение за глобална забрана за разполагане на оръжия в Космоса.
Русия ще усъвършенства междуконтиненталните си балистични ракети в отговор на плановете на САЩ да разположат оръжия в Космоса, съобщи командващият на руските ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Николай Соловцов, цитиран от "Интерфакс".
Целта на модернизацията е руските ракети да бъдат защитени от разположените в Космоса компоненти на американската система за противоракетна отбрана. След подобренията бойните глави на руските ракети ще могат да летят "извън обхвата" на американска система. Соловцов не даде повече подробности, но руски представители неведнъж са говорили за възможността руската армия да разработи нови бойни глави, които да могат да правят резки маневри, за да избегнат вражеските ракети прехващачи.
Предполага се, че Соловцов има предвид, че Русия може да въведе на въоръжение нови ракети "РС-24", снабдени с последни технологии, които им позволяват да преодоляват противоракетния щит на врага, отбелязва АП. Междувременно стана известно, че от нова година Кремъл ще започне производството на нов клас междуконтинентална ракета "Булава" (боздуган на руски). Тя ще замени придобилите популярност "Топол – М". Ракетата, известна с НАТО-ската си класификация – SS-NX-30, е разработка на 80-те години на миналия век, но колапса на Варшавския договор я прати във фризера, откъдето беше извадена по време на президентството на Владимир Путин.
Въпреки бляскавите обещания и дрънкането на военна мощ Кремъл ще бъде принуден да съкрати част от ракетните си войски, предупреди ген. Соловцов. Броят на дивизиите на ракетните войски за стратегическо предназначение, което е ядрото на на стратегическите ядрени сили на Москва, до 2016 г. ще бъдат съкратени на 9 дивизии от сегашните 12. Реформата предвижда дотогава да бъде съкратена още и една армия, три двизии и една трета от аресанала си. Ракетните войски на Русия ще се разделят и с военната си академия и един от четирите си учебни центъра.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.