Великотърновци пазят къщите си по селата с онлайн видеокамери  

05 декември, 2008

Кризата доведе до бум в продажбите на оръжия
Ръст в продажбите на охранителна техника и различни системи за безопасност отчитат в последните месеци търговците във Велико Търново, показа проучване на “Фактор”. Най-новата мода е хората да пазят извънградските си имоти с помощта на видеокамери, свързани с интернет. Селските къщи, които семействата посещават рядко, непрекъснато са обект на кражби. Нерядко имотите стават жертва на палежи ­ заради небрежността на скитници, нощували в близост, или пък заради умишлен акт на конкуренти. Поради това все повече собственици избират този дистанционен метод за охрана на отдалечените си недвижимости. Освен че извършителите на всяко посегателство биват записани и могат да бъдат разпознати от полицията, често собствениците дори успяват да предотвратят престъплението. Обикновено камерите са снабдени с ups устройства заради честото спиране на тока по селата.
Сензорите за автоматично задействане на осветлението, които се монтират в земята, не са никаква новост, но също са сред най-търсените напоследък стоки. През последните месеци значително са се увеличили и продажбите на портални и ролетни врати с дистанционно управление, както и различните заключващи системи.
Обитателите на все повече жилищни блокове започват интензивно да се интересуват от ключалки, които се отварят с карти и през домофонна уредба, обясняват търговци. Бариери, недопускащи автомобили в даден периметър, започнали да се търсят напоследък.
Продажбата на оръжия в област В. Търново също се е увеличила през последните няколко месеца. 18 са магазините, притежаващи разрешение за търговия с оръжия и боеприпаси на наша територия, показва полицейския регистър. Увеличение на издадените разрешителни за боравене с бойно огнестрелно оръжие личи и от справка на МВР за В. Търново. Общо 11 092 оръжия се водят в момента на отчет. Те са притежание на 436 фирми и на 7806 физически лица. През 2007 година представителите на фирми с право да носят оръжие са били 424-ма, а неюридическите лица, доказали пред полицията нуждата си от такова средство за самозащита, са били 7661. От началото на годината до края на септември са издадени нови 2908 разрешения за дейности с оръжия и боеприпаси. На 16 човека от региона полицаите са отказали да издадат разрешително. 69 пистолета пък са били иззети от притежателите ми по различни законови съображения през деветте месеца на 2008 г. Редовно по време на операции и арести антимафиоти и криминалисти изземат цели незаконни арсенали.
Най-масово в специализираните оръжейни магазини обаче се търсят въздушните пушки и газови пистолети. Те се продават свободно само срещу лична карта. Единственото условие, за да се сдобиете с газов пистолет, е да сте навършили 18 години, казва законът. Нека припомним, че неотдавна такова оръжие бе използвано посред бял ден в центъра на старата столица, когато мъж стреля по свой длъжник. Газовите пистолети са най-достъпното огнестрелно оръжие.
В региона цените им започват от 38­40 лв., колкото струват пушкалата турско производство. Хубавите пистолети стигат до над 300 лв. ­ например за немски “Валтер”-и.
Първото място по продажби в региона обаче държат ловните пушки и карабини, обобщават търговците. Това основно се обяснява с факта, че през отиващата си 2007 година са проведени множество курсове за ловци, тъй като се очаква цените след 1 януари да скочат драстично.
Рязко увеличаване продажбите на оръжия са забелязани и в други български градове, съобщават напоследък информационните агенции. За да ограничи последиците от тревожната тенденция народът да се въоръжава, Общинският съвет в Бургас дори издаде забрана да се влиза с пистолети в питейни заведения. Такава забрана обаче си съществува отдавна в Закона за придобиване, съхраняване, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси. В раздела с изискванията към хората, получили разрешителни, изрично се казва, че те нямат право да влизат въоръжени в увеселителни и питейни заведения и в барове между 22 и 6 ч. Пистолети не бива да се носят и по време на политически, синдикални, културни и спортни мероприятия, освен ако не е необходимо за самото мероприятие, казва още законът. Очевидно обаче това важи за хората, законно притежаващи оръжия.
Хилядите незаконни пистолети са проблем за управата и полицията във всички български градове. Кметът на Кърджали Хасан Азис избра да е още по-радикален от общинарите в Бургас и реши се бори дори и с масовите газови оръжия. Пълна забрана за носене на газови пищови на обществени места поиска той.
Според него у нас е налице “законова празнота за носенето и употребата на газовите пистолети, които са сериозна заплаха за здравето и целостта на гражданите”. Градоначалникът е внесъл проектотекст за наредбата, която при одобрение от общинските съветници ще ограничи въпросните оръжия. “Във всички видове заведения за хранене и развлечения, интернет, електронни и компютърни клубове и игротеки, стадиони, културни и спортни зали, общински пазари, училища, детски и здравни заведения се забранява достъпът на лица, носещи газово оръжие”, гласи предложеният от кмета текст.
Масова продажба на оръжия отчетоха и търговците в САЩ. Оръжията са най-вървежни по време на криза, написа наскоро “Вашингтон поуст”. Финансовата криза предвещава дълга и тежка рецесия, недостиг на средства, липса на ресурси... И все пак има нещо, за което продължават да се отделят много пари, коментира изданието и отговаря на въпроса коя стока се продава най-добре по време на криза? Оръжията ­ категорични са проучвания в сферата на търговията. Оказва се, че именно пушките и пистолетите остават единствената стока, която продължава да се търгува стабилно. Заради кризата през последните месеци е налице логичен отлив на клиенти във всяка една сфера ­ от имоти до храни. Само продажбите на оръжие не намаляват. Дори напротив ­ увеличават се. Статистиката показва, че тяхното търсене е нараснало от 2006 г. насам. Средното годишно увеличение е с 5 %, но за 2008 г. увеличението се е удвоило ­ до цели 10 %. Експертите обясняват това със страховете на американеца, че гражданските му права в най-скоро време ще бъдат допълнително орязани. Вероятно с оръжие в джоба хората се чувстват по-сигурни и защитени.
Продажбите на оръжия в САЩ отбелязаха своя истински скок непосредствено преди избирането за президент на Барак Обама. Защитниците на правото да се носи оръжие се опасяват, че това право, гарантирано от конституцията, може да бъде ограничено, тъй като следващият президент е отявлен противник на огнестрелните оръжия.
ФБР още не разполага с последните статистики, но продажбата на пушки, ръчно и полуавтоматично оръжие са регистрирали незапомнено увеличение още от пролетта с бум през октомври, съобщи АП. Само за месец октомври са били продадени 150 000 единици оръжие при общ брой от 1 183 000. Това са данните на агенция във ФБР, която проверява съдебното минало на купувачите. По време на предизборната кампания Барак Обама обясни, че още като сенатор от Илиноис е подкрепил редица мерки, ограничаващи носенето на оръжие.
Друго обяснение за главоломните продажби на оръжия в Америка даде преди дни Асоциацията по спортна стрелба. Бързото увеличаване на безработицата е сред основните причини, смятат стрелците. В момента средното ниво на безработни е 6,5 процента от американското население, което е най-високото равнище от 14 години насам.
Знае се, че когато безработицата нараства, ловците са по-активни, твърдят от Асоциацията. Авджиите разполагат с повече време, но и освен това ловуват по-интензивно, за да се запасят с месо във фризерите.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.