Американски експерти прогнозират атентат срещу голям град (Серия комични случки при инсценирана ситуация у нас)  

03 декември, 2008

Вероятността от терористично нападение с оръжия за масово унищожение срещу някой голям град по света е голяма. Това установява изследване на група експерти към Конгреса на САЩ, пише "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс. Проектодокладът на Комисията по предотвратяване на разпространението на оръжия за масово унищожение и тероризъм предупреждава, че се увеличават заплахите от нестабилни държави, от мрежи за контрабанда на ядрени вещества и от разпространение на информация по ядрените въпроси в развиващите се държави.
Експертната група посочва Пакистан като сериозна опасност заради пребиваващите на негова територия терористични групи, нестабилното минало и ядрения потенциал на страната.
Според проектодоклада има голяма вероятност до края на 2013 г. да бъде извършена терористична атака, включително и с биологично оръжие. Комисията препоръчва преразглеждане на международните договори за неразпространение, както и по-строги проверки от страна на Международната агенция за атомна енергия. Освен това експертната група призовава новоизбрания президент Барак Обама да възприеме по-твърд подход към Иран и Северна Корея.

__________(i)__________

МВР си писа пет в "акция" с отвлечен самолет
Въпреки че се разпадна радиовръзката между "терористите" и "преговарящите" с тях органи на реда, бяха "простреляни" хора, а спецчастите не успяха да укрият от престъпниците почти половината от "тайните" си действия по обезвреждането им, МВР оцени като "много добра" работата си по време на инсценирано отвличане на пътнически самолет.

Зам.-директорът на СДВР Николай Василев дори предположи, че в реално ситуация щели да се справят още по-добре, защото сега им било за първи път.

По време на проведената във вторник операция "Сребърна птица 2008", целяща да тества готовността на различните ведомства да се координират при случай на терористичен акт от въздух, беше "отвлечен" пътнически самолет "Боинг 737" на "България Ер", летящ от София за Варна.

Идеята е била ситуацията да се доближава максимално до реалната, но много от изиграните положения предизвикаха истинско недоумение. Едно от тях беше, че на брода имаше 24 пътници, при положение, че пътнически "Боинг" не би правил курс с толкова малко пасажери на борда. Трима от тези 24-ма души се оказват въоръжени с два пистолета и един автомат "Калашников" терористи.

Комисар Василев, ръководител на специално формирания Кризисен щаб, не можа да отговори как при всичките мерки за сигурност на Летище София на борда на самолета има пътници с оръжие и обясни, че предстои следствието да изясни случая.

По време на спасителната операция са възникнали няколко кризисни момента. Първо, връзката между "терористите" и "преговарящите" с тях експерти от Института по психология, осъществявана чрез радиостанции, се разпаднала. Василев обясни, че спецчастите не съобразили, че летището е "окичено" с антени и комуникационни системи. Проблемът обаче бил разрешен бързо.

"Терористите" поискали откуп 40 млн. евро, който да им бъде предоставен до 13.45 ч. От МВР получават парите с разрешение на Министерския съвет, но видели, че няма да се справят в изисквания срок. Комисар Василев каза на журналистите, че преговарящите успели да издействат отсрочка от 15 минути, като обяснили на престъпниците, че имало срив в системата на светофарите.

Друга опасна ситуация възникнала, когато един от полицаите се открил малко преди антитерористите да проникнат в самолета и между тях и престъпниците започнала престрелка. В крайна сметка пътниците, петима от които са простреляни, и екипажът са спасени. Терористите са заловени живи, а всички от спасителните отряди са останали невредими.

"Терористите" бяха изиграни от служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Те сами са определяли как да действат по време на учебната операция, а служителите на МВР, както и на летищната охрана, е трябвало да отреагират адекватно.

На пресконференция след 6-часовата акция, представители на МВР, Летище София и Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта определиха като успешна координацията по спасителните действия и информираността на обществото за терористичния акт.

Не на същото мнение бяха журналисти, на които им беше обещан достъп на 150 метра от "отвлечения" самолет, за да снимат спасителната акция. В последния момент, за изненада на всички, комисар Василев решава да ограничи достъпа на репортери и оператори на около 1 км от сцената на действието, което уби всякакви шансове някой да види нещо от операцията.

Впоследствие комисар Василев обясни, че имало опасност терористите да забележат журналистите и акцията да се провали. По-късно пък каза, че "вражеският отбор" разкрил 50% от действията на антитерористите.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.