Английски заводи за атомни бомби продадени тайно на американска фирма  

20 декември, 2008

Великобритания вече не разполага с независими ядрени сили, след като производството на ядрени бойни глави е било продадено тайно на американска компания. Кабинетът на Гардън Браун е продал останалата една трета от дяловете си в Заводите за атомни оръжия в Олдермастън на американска компания от Калифорния зад гърба на парламента. Това означава, че американци вече ще произвеждат и ще поддържат независимите ядрени сили на Великобритания.
Новината идва точно в момент, когато парламентът приключи работата си в навечерието на коледните празници. Опозиционните парламентаристи изразиха опасения, че една от причините за тайната сделка може да е дължи на това, че тя е осъществена под пазарната цена на акциите. Те обвиниха правителството в опит да скрие продажбата на държавния дял в AWE Management Limited , за да постави парламента пред свършен факт.
Опозицията е бясна, че по този начин Великобритания повече няма да контролира мястото, където се произвеждат британските независими ядрени бойни глави. Единственото официално съобщение за продажбата се мъдри на сайта на държавната ядрена фирма BNFL, където в няколко изречения се казва само, че държавният дял от една трета в Atomic Weapons Establishment е бил продаден на калифорнийската компания Jacobs Engineering Group, която в момента също работи на Острова с дял във военните заводи в Беркшир.
Министерството на отбраната вчера заяви, че притежава "златна акция" в AWE, която му позволява да се намеси и дори да уволнява служители в заводите Олдърмастън, ако това се наложи. Говорител на министерството обяви, че министерството ще продължи да гарантира ядрената независимост на Великобритания и ще остане гарант за защитата ядрените интереси на страната. От 1993 г. министерството на отбраната притежаваше ядрените заводи и цялото оборудване в Олдермастън, а различни фирми работеха там по договори.
Заводите AWE, базирани в Олдермастън и Бургфилд, графство Беркшир, осигуряват работа на 4500 души и на близо 2000 предприемачи и фирми с временни поръчки. Тук се разработват, монтират, поддържат и демонтират ядрени бойни глави. Но по-важното е, че Олдермастън е известен център за научни изследвания в областта на ядрените оръжия, който разполага с екипи от отлично подготвени физици, химици и компютърни експерти. Основният контрагент на заводите в момента е джойнт-венчър между BNFL, американският военен гигант Lockheed Martin и бизнес-групата Serco, които имат договор за концесия до 2025.
Фирмата Jacobs е с пазарна капитализация от $11 млрд. и със сериозни бизнес интереси в широк диапазон - от аерокосмическата индустрия до добив на петрол и газ. Миналата година компанията не успя да спечели търга да управление на 10 ядрени електростанции Magnox във Великобритания.
Опозицията заплаши, че ще предизвика сериозен скандал. Министърът на отбраната в сянка Джералд Хауърд заяви: Заводите в Олдермастън са от критично значение за сдържащата ядрена мощ на Великобритания и ние намираме за необясним факт, как е възможно увеличаването на американския дял в британска компания да не бъде огласен в парламента". Ричърд Бейкър, член на Комисията за обществени финанси каза, че сделката трябва спешна да се преразгледа. "Ние ще поставим този въпрос пред Националната служба за одит. Разбира се, че трябва да защитаваме икономическите си интереси. Но съществуват и интереси на националната сигурност, които също са изключително важни".
Говорителят на Либерално-демократическата партия Ник Харви коментира: "Най-потресаващото е, че правителството може да извърши нещо с такова огромно стратегическо значение зад гърба на парламента". "Великобритания е длъжна да разполага с независими ядрени сили според клаузите на Договора за неразпространение на ядрено оръжия, тъй като той забранява ядрените държави да си споделят технологии в тази област. Ето защо е недопустимо американска компания да притежават мажоритарния дял от британска компания за производство на ядрени бойни глави. Това е огромен скандал, тъй като правителството е скрило нещо толкова важно за Великобритания и света от парламента. Ако сега компанията, осъществила сделката, се качи на фондовата борса, представяте ли си какво ще стане тогава" - заяви Харви.
От управляващата Лейбъристка партия скандалът засега се осмели да коментира само депутатът от Айлингтън Норт Джереми Корбин: "Почти е невероятно че нещо толкова важно като производството на ядрени бойни глави може да бъде приватизирано от американска компания". Председателката на Кампанията за ядрено разоръжаване Кейт Хъдзън също реагира остро: "Възмутително е как т.н. "независими ядрени сили" на Великобритания могат да се предоставят на американски корпорации".
Говорител на министерството на отбраната се опита да успокои духовете: "Продажбата няма да засегне сигурността в работата на AWE. Защитата на независимите ядрени интереси на Великобритания е гарантирана, също както е независимостта на британските сдържащи ядрени сили".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.