През 2008 БГ продадала оръжие за 210 млн.евро  

05 декември, 2008

Българският износ на специална продукция за 2008 г. достигна 210 млн. евро, съобщава вестник "24 часа" като се позовава на източник от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).
По-точни данни се очакват след няколко месеца, когато ще бъде готов годишният доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.
На оръжейното изложение “Хемус” в края на май т.г. Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката, съобщи, че само за първите 5 месеца на годината са издадени разрешителни за експорт на спецпродукция за 120 млн. евро. По принцип разрешителните не се изпълняват на 100%, сочи практиката. Част от тях остават за следваща година, друга пропадат. Така например по данни на МИЕ от разрешени сделки за 365, 7 млн. евро за 2007 г. са реализирани сделки за едва 140 млн. евро.
Всички индикации обаче сочат, че за 2008 г. сме продали оръжие и бойна техника за около 210 млн. евро, повече от 1989 г., последната от т.нар. соцпериод. По Татово време България е изнасяла оръжие за 200-300 млн. долара годишно. Само в отделни случаи на военни кризи експортът е приближавал 1 млрд. долара, твърдят хора от бранша. Боеприпасите са основният сегмент от българския оръжеен износ, много по-малък е делът на оръжията. В момента София изнася най-много за Грузия, Афганистан, Алжир, Йемен, Мали, САЩ и Ирак. Бившата съветска република е пожелала български боеприпаси за 24 млн. евро, бомби и реактивни снаряди за 21 млн. евро и оръжия за 2,7 млн. евро. На Кабул сме продали реактивни снаряди за 22 млн. евро, боеприпаси за 5 млн. евро и оръжия за 5 млн. евро. Разнообразие в листата внасят хеликоптери за 5,7 млн. евро заМали и апаратура за управление на огъня на артилерията за Ирак.

Основната причина за оръжейния бум е запазването на някои традиционни пазари, твърдят хора от бранша. На второ място е съхраняването на част от уникалните специалисти, обучавани в продължение на десетилетия. Тези, които оцеляха, вече започнаха обновление на производствената база в “Арсенал”-Казанлък и “Аркус”-Лясковец. Два цеха за механична обработка на “Арсенал” вече били обзаведени с нови цифрови машини. Сериозна модернизация направи и “Оптикс” - Панагюрище.
БГНЕС

AK-74 Reliablity Test at Blackwater - Free videos are just a click away

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.