Идва краят на сезона за улов на диви гъски  

18 декември, 2008

Интересна статия за голямата белочела гъска от pozvanete.bg изкопирана безцеремонно от forum.sotisbg.com (авторът е неизвестен, засега):

...Старите майстори казват, че по гъска не се стреля, ако не й се виждат ясно краката.
Това е възможно до 50 метра дистанция и важи за нормалните двуцевки 12 калибър. С новите 12/76 магнум гладкоцевни пушки обаче може да се стреля и отвъд 45-50 дори до 70-80 метра. Особено подходящи за диви гъски и патици са ловните полуавтомати със сменяеми шокови втулки. Като се сложат най-силният шок и фабрични патрони магнум - работата е точно на-гласена.
Ясно е, че тези големи и жилави на изстрел птици се бият с повече мощ заради изстреляйте дистанции. Ловните полуавтомати имат предимството да дадат по целта повече от двата изстрела на чифтетата. Недостатък е трудното задържане на целта на мушката заради откатите при стрелбата в темпо.
В България за диви гъски се стреля най-често с патрони №0 или №2/0 в полет. За първата цев се слагат и патрони №1 и №2. Според много майстори обаче това са патроните за лов в мъгла, когато птиците не летят много, а и не се вдигат високо. По изключение, при много наплашени птици, в ясно време може да се опита патрон 4/0. Има много изследвания, които показват, че при употреба на патрони от № 2/0 нагоре, броят на ранените птици рязко нараства и много от поразените птици не падат веднага, а отлитат надалеч, където умират, но ги губим...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.