Спряха сайт за бомбаджии  

02 март, 2008

Ден след като "24 часа" публикува разследване за качена в интернет информация, която би помогнала на всеки да направи мощен експлозив, основният бомбаджийски сайт на адрес www.moonclub.hit.bg спря дейността си. На началната му страница освен обичайните надписи е добавено "Сайтът е затворен за реконструкция". Разследването на "24 часа" установи, че сайтът само привидно се представя за любителско-пиротехнически. Всъщност има подробни указания
как да си направим барут, нитроглицерин,
тротил, динамит, както и откъде да се снабдим с необходимите материали. Линкове на сайта услужливо напътстват към форуми, в които дори са посочени съответните магазини и куриерски фирми, от които бомбаджиите могат да се снабдят с реактиви. Има и видеофайлове, на които е записано как се подготвя и взривява бомба с голяма мощност. Неотдавна при три инцидента с взривни вещества бе установено, че за изработката им са ползвани материали от интернет. 13-годишно момиче в Люлин остана без око след избухване на бурканче със самоделен взрив. Тийнейджър взриви мощна бомба до детска площадка в Монтана. Капак на избухнала шахта отнесе главата на учителка по биология, която изливала взривоопасни вещества на метри от училище. "24 часа" ще продължи да наблюдава дали Сайтът moonclub няма да се активизира отново.

Станимир Въгленов, "24 часа", 28 февруари 2008 , 26 стр.

Искате мощна бомба? Само влезте в интернет
Както коментирах статията от горния линк, взривовете като оръжие не са обект на pishtov.com и на настоящия блог. От журналистическото разследване днес в "Пропаганда" на Мартин Карбовски по Дарик стана ясно, че няма служба в България, която да контролира продажбата на опасни химикали (чиста киселина например), които се използват все по-често напоследък като оръжие за сплашване или отмъщение (Бумът на имотите ще увеличи бомбаджиите). Самите търговци обаче, се създали една по-трудна за преодоляване схема на продажба, за да възпрепятстват попадането на опасни химикали у деца.
И въпреки, че категорично съм против цензурата в Интернет, съм склонен да приема тезата, че подобни сайтове са опасни, не защото ако някой ще се занимава с терористична дейност ще се снабди с материали и инструкции от подобни дилетантски сайтове - има си къде-къде по-тайни и по-надеждни канали.

А защото подобни сайтове, могат да направят от играчката плачка. Ще припомня, че всички които притежават законно оръжие са преминали задължително през курс за безопасно боравене с оръжие и отговарят на ред законови изисквания, за да се сдобият с разрешителното си и ако престанат да отговарят на тези изисквания, разрешителното им им се отнема. Докато "пиротехниците" (или пироманите) безконтролно разпространяват информация, която в ръцете на недобре (теоретически и практически) подготвени ентусиасти може да доведе до обществено опасни последици.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.