Армията ще запази 160-те танка до 2015 г.  

31 март, 2008

Българската армия ще запази численост от 160 танка. Това се вижда от актуализирания план за модернизацията на войската, който беше обявен в "Държавен вестник". Планът обхваща периода до 2015 г. Според него Сухопътни войски ще запазят и броя на бойните бронирани машини - 378, и артилерийските системи над 100 мм - 192 броя.
За разлика от Сухопътни войски ВВС ще трябва да съкратят бойните си самолети от 32 на 20. В разчетите се казва, че армията ни ще запази и транспортните, и бойните хеликоптери, които от години чакат да бъдат ремонтирани и модернизирани. Щурмовите МИ-24 трябва да останат 12. Войската обаче се отказва от руските транспортни хеликоптери МИ-17, тъй като в новия план 2015 е записано, че тази техника ще бъде 18 броя. Толкова нови транспортни хеликоптери бяха закупени от МО преди 3 г. от "Еврокоптер".
Военният министър Веселин Близнаков обеща преди повече от година, че ще бъде обявен нов конкурс за ремонта на руските хеликоптери, след като израелската "Елбит системс" не успя да изпълни договореностите с МО. До момента обаче няма никакво решение по този въпрос.
В раздела за приноса на армията ни към националната сигурност в мирно време е записано, че ще взима "участие в борбата с организираната престъпност и трафика на наркотици, хора и оръжия".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.