Пентагонът и кибер нападенията срещу американските сателити  

24 март, 2008

Стратегическото командване на САЩ потвърди пред Конгреса, че армията се подготвя за войни в космическото и в кибер пространството.
„Светът се промени. Възможността за война в космическото пространство вече не е само идея от научната фантастика”, казват от Военновъздушните сили на САЩ. Те са водещата военна единица в изработването на стратегиите за новите видове войни: в космоса и в кибер пространството. Америка има близо 300 сателита в орбита, които представляват базата на нейния комуникационнен капацитет. Наскоро Комисията за въоръжените сили в Конгреса изслуша началника на Стратегическото командване на армията на САЩ, генерал Кевин Чилтън. Чилтън изтъкна:
„Враговете на САЩ знаят колко сме зависими от космисческото пространство, ние трябва да сме готови да отговорим на всяка заплаха срещу космическите ни инфраструктури”.
Освен войни в космоса, другото ново бойно поле е кибер пространството
каза на конгресмените Чилтън.
„Преди бяха необходими армии за да се води война, сега е достатъчна връзка с интернета”, заявяват американските военно-въздушни сили на специален сайт посветен на кибервойните.
Срещу кибер пространството на САЩ всеки ден се извършват над 3 милиарда кибератаки
Те се отбиват от специалните кибер части на Пентагона. „Кибер оръжията може би са най-страшните оръжия за масово поразяване”, заявява секретарят по отбраната Робърт Гейтс. Майкъл Вайкърс, помощник секретар по отбраната отговарящ за специални операции, заяви в същото слушане пред конгресната комисия, че нападенията срещу електронната инфраструктура на Америка стават все по-застрашителни. Последиците могат да бъдат катастрофални.
„Мигновен глобален удар” в отговор на кибер нападения срещу американските сателити
И генерал Чилтън, и Вайкърс, настояха пред Конгреса за изграждане на капацитет за т.н. „мигновен глобален удар” – става дума за междуконтинентални балистични ракети или някакъв друг тип система-носач, която да е в състояние да стигне до всяка точка на света за максимум един час. Пентагонът е особено разтревожен от анти-сателитните мощности на Китай и възможността за „заслепяване” на сателити с лазерни системи, или блокиране на честоти. Военните искат иска да притежават оръжието за „мигновен глобален удар” за случаи, когато сателитите на САЩ са подложени на постоянно „заслепяване” или на други форми на нападение.
Соня Каникова, Вашингтон, dw

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.