САЩ прекрати договор за търговия на оръжия, доставяни на Афганистан  

27 март, 2008

Американската армия прекрати голям договор с фирма за търговия с оръжие, която доставила на Афганистан остарели боеприпаси от бившия комунистически блок и патрони, произведени в Китай, предаде Дарик, позовавайки се на разследване на вестник "Ню Йорк таймс".
Някои боеприпаси били произведени преди повече от 40 години. Компанията Ей И Уай Инкорпорейтид е управлявана от 22-годишен мъж, а вицепрезидентът й е масажист, се казва в репортажа на вестника. От миналия януари насам тя е основен доставчик на боеприпаси за афганистанската армия и полиция. Компанията работи по договори с Пентагона още от 2004 г. и до днес е сключила договори на обща стойност над 1 млрд. долара. Прекратеният договор е на стойност над 300 млн. долара. Някои от посредниците, с които Ей И Уай е работела са във федералния списък на нелегалните трафиканти на оръжие. Много от боеприпасите компанията придобила от Албания, България, Чехия, Словакия, Унгария, Казахстан, Румъния и Черна гора, посочва агенцията. Част от боеприпасите, с които компанията разполагала, били предназначени за унищожаване от НАТО и Държавния департамент на САЩ заради ненадеждност и изтекъл срок на годност, посочва вестникът.
След бунта на талибаните и Ал Кайда в Афганистан от 2006 г. американците са под натиск да осигурят големи количества боеприпаси на афганистанските сили за сигурност. Министерството на отбраната на САЩ, което има проблеми с доставките за собствените си военни, се обърна към частни фирми за стоки и услуги, добавя ДПА.

Пак ни хванаха в крачка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.