Оръжейници се жалват на Станишев от сделките в армията  

28 март, 2008

Българите бесни на МО, че кани в конкурсите само чужди фирми
Представители на български оръжейни фирми са се жалвали на премиера Сергей Станишев от конкурсите, които се провеждат за модернизация на армията ни, научи "Сега".
"Преди месец съм изпратил писмо на Станишев, в което искам единствено да обърна внимание на факта, че при конкурсите за модернизация на армията досега не е отправена покана до нито една българска фирма", съобщи вчера директорът на "Самел-90"-Самоков инж. Петър Георгиев.
Възмущението на инж. Георгиев е свързано с обявения преди няколко месеца конкурс за осигуряване на "Тактическа (полева) комуникационно-информационна система на БА". Както "Сега" писа, 27 фирми от поканените вече са заявили участие.
Това е поредният проект, свързан с модернизацията на войската ни, за който ще бъдат похарчени около 220 млн. евро. Той трябва да се реализира до 2022 г. със средства, които ще се залагат всяка година по бюджета на МО.
В списъка на фирмите, които искат да участват, се забелязват имената на големи световни фирми. Документация ще вземат Bae systems, SAAB, няколко разновидности на "Талес", които в хода на конкурса най-вероятно ще направят консорциум. Запознати твърдят обаче, че големият фаворит е ITT Defense. Централата на фирмата бе посетена лично от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, докато беше на визита във Вашингтон преди месец.
Според мен не е нормално един такъв проект да бъде предоставен в ръцете на чужди фирми, тъй като все пак става въпрос за национална сигурност, поясни инж. Георгиев.
Проектът трябва да осигури ефективна поддръжка на управлението на войските на базата на доставената в реално време максимално точна, подробна и достоверна информация, твърдят специалистите. С новата техника ще се гони и нова оперативна съвместимост със системите на съюзниците, както и надеждна защита на обмена на информация. Очаква се реализирането му да даде възможност при изпълнение на мисиите и задачите българските бойци да притежават съвместими комуникационно-информационни системи, които да осигуряват пренос на глас, данни и видео.
Военният министър Веселин Близнаков вече заяви, че след като бъде избрана фирмата, проектът ще стартира с по-малко средства, защото нямаме в момента финансов ресурс за по-мащабно начало.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.