Кощуница: Решението за въоръжаване на Косово е погрешна стъпка на САЩ  

20 март, 2008

Премиерът на Сърбия Воислав Кощуница заяви, че решението на Джордж Буш да въоръжава Косово представлява нова, дълбоко погрешна стъпка на САЩ.
"В Косово има вече прекалено много оръжие и вместо да се въоръжават допълнително албанците, беше необходимо Америка да се върне към спазването на международното право и устава на ООН. На Косово не му е необходимо ново оръжие, а нови преговори.
Защото е сигурно, че повторното установяване на международното право на Балканите, а не изпращането на оръжие, представлява единственият път, който гарантира запазването на мира и стабилността", казва той.
В интервю за в. "Вечерне новости", което ще бъде публикувано утре и част от което агенция ТАНЮГ разпространи днес, Кощуница казва, че решението за изпращане на американско оръжие "само потвърждава, че става въпрос за опасен план за създаване на първата НАТО-държава в света".
"Затова решението на американския президент предизвиква най-голяма тревога и може да представлява само ново задълбочаване на проблемите, предизвикани от нарушение на резолюция 1244 и одобрението на Вашингтон в Прищина да бъде провъзгладена противоправно едностранна независимост", казва лидерът на Демократическата партия на Сърбия.
Президентът на САЩ Джордж Буш разреши днес на Косово да бъде оказана американска военна помощ. В меморандум, изпратен до Държавния департамент и оповестен от пресслужбата на Белия дом, президентът посочва, че Косово може да получава материали с военно приложение и услуги в сферата на сигурността и в съответствие с американските закони.
Според текста на меморандума спрямо американската военна помощ за Косово ще се прилагат и ограниченията, предвидени от плана "Ахтисаари". В меморандума Джордж Буш подчертава, че доставката на Косово на оборудване с военно предназначение и на военни услуги "ще повиши сигурността на САЩ и ще бъде от полза за международния мир".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.