Ексшефът на столичната "Чистота" си купи танк  

19 март, 2008

До 28 000 лева достигнаха оферти в днешния търг с тайно наддаване за стари съветски танкове Т-34. Това стана известно след отварянето на документите в Централния военен клуб.
28 000 лева за 85-мм танково оръдие с куполна установка от Т-34 под тръжен номер 215 предлага бившият шеф на "Чистота" и бивш общински съветник Красимир Арсов. Арсов спечели в наддаването и за още няколко куполи с оръдия, за които беше оферирал по 10 000 лева при конкурентна най-висока оферта от 4700 лева - също от частно лице. Останалите кандидати в търга бяха предложили различни цени, вариращи между 1382 и 2410 лева.
Опитвам се да стана частен колекционер, участвам за 10 системи, но ще взема най-много една или две, ако въобще взема, коментира Красимир Арсов, който по думите му сега се занимава с частен бизнес. Системата с начална цена от 7300 лева е не само с купол, но има и тяло и ако евентуално спечеля и него, и един от хубавите куполи, ще се мъча да стане един цял танк Т-34. Има реален пазар на Т-34, от чужбина може да се купи за 30 000 - 40 000 евро. Плановете ми не са да продавам в чужбина, а и в България да има частни колекционери. Другите предлагат сумите като за отпадъчно желязо, което се нарязва и "заминава", аз гледам от друга гледна точка, сподели Арсов. Той вероятно ще се включи и в планирания явен търг за танковете Т-4, придобили популярност като "Майбах". Това е един от най-интересните танкове, каза Арсов.
Хората, които се занимаваха доскоро със събирането на софийския боклук, изглежда си падат по всичко с име "Майбах". Преди време с луксозния си мерцедес "Майбах" нашумя и друг бивш шеф на фирма по чистотата - Румен Гайтански-Вълка.
За днешния търг са били купени 860 тръжни книжа. 656 депозита са били платени за Т-34, а 69 - за елементите от танкове тип "Майбах", но тъй като те бяха извадени от търга преди дни, тези депозити ще бъдат върнати. Цената на депозита е 10% от началната тръжна цена на съответното изделие. Според правилата, при подадени две еднакви оферти се тегли жребий, ако класираният на първо място за даден тръжен номер не плати до 3 дни, на негово място се поканва вторият, а ако и той не плати, изделието отива на следващ търг. Официалните резултати ще бъдат оповестени утре.
Според експерти стоманата на предлаганите елементи е с високо качество, като най-ценна е оръдейната стомана. В частите на танка има и труднопробиваема въглеродна стомана с много високо качество.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.