Дойче Веле: Преди ареста Бут е доставил в България оръжие за милиони  

15 март, 2008

Руският оръжеен търговец Виктор Бут е доставил в България оръжие за няколко милиона долара точно преди да бъде арестуван в Тайланд, твърди Дойче Веле в материал „България разследва връзките на управляващите с комунистическите тайни служби”.
Според Брюксел връзките на високопоставени български политици с КГБ представляват потенциален риск за сигурността, особено когато се разглеждат въпроси, свързани с НАТО и ЕС. Старите връзки отново станаха актуални тази седмица заради руския търговец Виктор Бут, за когото се предполага, че е имал отлични контакти със съветските и по-късно с руските тайни служби, коментира екип на агенцията като информира подробно за резултатите от разследването на комисията за досиетата.
БГНЕС припомня, че след ареста на „търговеца на смърт” на 6 март световните агенции съобщиха, че той търгува с оръжие, произведено в заводи в Украйна, Молдова и България. Беше цитиран и неговият помощник Смулян, според който оръжие за $5 млн. за Колумбия се намира в България. В бившия източен блок българската разузнавателна служба беше една от тези, които работеха най-тясно с КГБ, коментира немският журалист и криминален експерт Юрген Рот.

"Изнесъл" ли, "доставил" ли!? Да видим накрая "компютри ли ще е, или компоти...". Така или иначе обаче, на големите братушки отсам и оттатък океана не им се нрави нашето участие в подялбата на баницата.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.