Свещениците да се въоръжат срещу обири, препоръчва милицията  

18 март, 2008

Милицията в района на Кострома /на 370 км. североизточно от Москва/ където се извършват многобройни обири на ценни икони от църквите, препоръча на свещениците да се въоръжат. Това предизвика остра обществена полемика, съобщава руската преса.
"Ние призоваваме свещениците да си закупят за собствена сметка средства за защита, включително огнестрелни оръжия", заявява през всекидневника "Комерсант" зам. началникът на Дирекцията за борба срещу организираната престъпност в района Лариса Барсукова. Милицията предлага и инсталирането на камери за наблюдение в църквите и около тях, уточнява вестникът.

Свещениците са разделени по този въпрос. Някои защитават тезата, че в историята на християнството монаси са защитавали своите манастири с оръжие в ръка. Други обаче поддържат мнението, че един свещеник не може да носи оръжие, а още по-малко да го използва, тъй като това противоречи на каноните на църквата. Това е и мнението на пресаташето на московската патриаршия Владимир Вигилянски, цитиран от "Комерсант".
АФП, БГНЕС

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.