Камери за сигурност "виждат" скрито под дрехите оръжие и наркотици от 25м.  

10 март, 2008

Технологията е базирана на принципа, че всички хора и обекти излъчват слаба електромагнитна радиация. Тези вълни са в терахерцовия спектър и дължината им е между тази на инфрачервените и микровълните. Т-вълните преминават свободно през тухлени стени или мъгла.
Илюстрация от създателите на камерата как тя "вижда"
пояс с експлозиви под костюма на мъж

Британска компания е разработила камера, която "вижда" оръжия, наркотици и експлозиви скрити под дрехите на преносителя от разстояние до 25 метра, съобщава Ройтерс. Новата камера се очаква да предизвика революция в охранителната индустрия.
Камерата Т5000, създадена от ThruVision, използва технология наречена "пасивно заснемане", като засича естествените електромагнитни вълни излъчвани от скритите обекти. Тя може да засича скрити обекти от 25 метра и е ефикасна дори когато обектите се движат. От компанията уверяват, че заснетия по този начин материал не разкрива анатомични детайли и е безвреден.
Технологията, която ще намери приложение във военната и охранителната индустрии, ще се използва също за охрана на летища, търговски центрове и публични пространства. Камерата ще бъде представена на техническо изложение спонсорирано от британското вътрешно министерство на 12-ти март.
"Актовете на тероризъм разтърсили света през последните години водят до нуждата от глобално повишаване на сигурността", каза Клив Бийти, изпълнителен директор на ThruVision. "Способността да виждаме метални и не-метални обекти носени от хора на разстояние 25 метра е ключово за повишаването на ефективността на всяка система за сигурност".
Докато изобретението ще улесни видео наблюдението, появата и засилва опасенията, че Великобритания се превръща във все по-наблюдавано общество, със стотици хиляди камери заснемащи денонощно повечето обществени места на острова.
ThruVision е разработила технологията за T5000 съвместно с Европейската космическа агенция, използвайки данни за електромагнитното лъчение от умиращи звезди.
В зависимост от засечения материал, "подписът на Т-вълната" е различен, така че експлозиви могат да бъдат различени от парче глина, а пакетче кокаин от плик с брашно.
Георги Стоянов, dnevnik

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.