Най-малкият пистолет на света може да убива  

06 март, 2008

Швейцарци направиха истински пистолет, дълъг само 5,5 см. Най-малкият пистолет на света MiniGun, който е с размерите на ключодържател, стреля с патрони калибър 2,34 мм на разстояние от около 112 метра, а отблизо може и да убие. Цената му е около 4 125 евро, но специалната версия от 18-каратово злато, украсена с диаманти, е и 10 пъти по-скъпа. MiniGun не може да бъде внесен в САЩ, защото предвид размерите си не може да се приеме за спортно оръжие. Пистолетът тежи само 19,8 грама, а патроните за него се произвеждат специално. Досега са продадени 300 такива пистолетчета главно в Близкия и Далечния изток. Годишно се произвеждат само 25 златни и 100 стоманени екземпляра. През септември 2006 г. минипистолетът предизвика истинска тревога в САЩ, когато негова снимка беше публикувана в Интернет. Полицията предупреди, че е толкова малък, че лесно може да бъде сметнат за ключодържател. Собственикът на завода MiniGun Пол Ерард обаче твърди, че пистолетът не е толкова опасен, както някои служители на полицията заявяват. Казва, че е по-слаб от някои въздушни пистолети. Той смята, че в САЩ след 11 септември има истинска параноя. Защо някой престъпник ще си купува от моя пистолет, след като може да си купи Калашников, пита Ерард. Минипистолетът е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

1. Информацията е доста стара.
2. "
Можел да убива" - тинтири-минтири. Преди години пистолетчето (както го наричат по-горе, а то всъщност е револверче) стреляше с боеприпас с дулна енергия от 0.1105 Джаула. Сега боеприпасът е "много по-мощен" - притежава дулна енергия от 0.97 Джаула.
За сравнение: в Германия оръжията до 0.5 Дж по закон попадат в група играчки и могат да бъдат продадени и ползвани от лица над 3 години.
За сведение: пистолет Макаров е с дулна енергия около 300 Дж.

Счита се, че за да убие човек боеприпасът трябва да има енергия поне 80 Дж.


Има едно интересно съвпадение, свързващо две крайности:
Minigun наричат още многоцевната картечница XM214 тип Гатлинг, със 6 въртящи се цеви, външно електрозахранване и висока скорострелност.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.