Уникална изложба за Освобождението в Музея на МВР  

02 март, 2008

Днес министър Румен Петков откри изложба в Музея на МВР, посветена на 130 - годишнината от Руско-турската освободителна война. Това съобщиха за BgNewsroom от пресцентъра на МВР.
“Преди 130 години България се завръща на картата на Европа с цената на много жертви. Освобождението е ярко доказателство на силата на Славянството, за волята на нашия народ да живее свободно. Тази дата е повод за равносметка, но и повод да погледнем напред. Тя е знак за родолюбие, патриотично осъзнаване и чувство на гражданска отговорност към нашето минало и към бъдещето ни” – заяви при откриването вътрешният министър.
Експозицията е съвместно дело на Националния музей на МВР и Национално дружество “Традиция”- клуб София. Тя съдържа редки образци от хладно и огнестрелно оръжие, както и униформи, използвани от руската армия, българското опълчение и от турската армия.
Изложбата включва още фотоси и документи, а също и много книги, посветени на войната, част от които отдавна са станали библиографска рядкост. Експонатите дават добра представа за хода на войната, и за командния състав на руската армия. В изложбата могат да се видят и копия на картини на едни от най-известните руски художници, отделили широко място в творчеството си на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./. Между тях са Верешчагин, Ковалевски, Оренбургски.
Включени са и експонати, които представят периода на създаването на Третата българска държава след края на войната.
Интерес представляват малко известен портрет на княз Батенберг, оригинални снимки на членовете на местните клонове на поборническо-опълченското дружество”Шипка” /1871 и 1901 г./, рядко срещани образци на огнестрелно и хладно оръжие, представляващи колекционерска ценност.


Възстановиха Освобождението на Търговище по повод националния празник
Стотици търговищенци се събраха днес пред Морената в кв. „Варош”, за да станат съпричастни на събитията, свързани с Руско-турската война 1877-1878г. и Освобождението на града. По повод националния празник на България, бяха възстановени паметните дни от зимата на 1878г., довели до така жадуваната свобода.
Спектакълът на открито, пресъздаде живота на българите от това време, на фона на започнащата Руско-турската война, безчинствата на башибозушките орди и Освобождението на Търговище от отряда на руския полковник Карганов. Във възстановката взеха участие над 50 души – членове на Национално дружество „Традиция” – клон Шумен, клон Велико Търново, клон Русе и на новосформирания клон в Търговище. Всички те носеха точни копия на автентични костюми, оръжия и символи от това време. За драматичността на събитията допринесоха запалените огньове, стрелбата с пушки и пищови и гърмежа на черешовото топче. В сцените се включиха и деца от ансамбъл «Търговище»...
По повод националния празник днес е отворена и изложбата “Огнестрелно и хладно оръжие от Възраждането и Руско-турската освободителна война”. Тя се намира в Археологическата експозиция и е съвместно представяне на Регионалния исторически музей – Търговище и Национално дружество “Традиция”- клон Велико Търново.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.