Арестуваха недосегаемия Виктор Бут  

06 март, 2008

Прочутият руски търговец на оръжие Виктор Бут, обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго на ООН за Африка, беше арестуван в Банкок, съобщи Асошиейтед прес. Виктор Бут е арестуван по заповед на тайландския съд, след искане от страна на САЩ. Говорител на американското посолство поздрави тайландската полиция, но не уточни каква роля са играли по-конкретно американците в ареста. Не се съобщава и какви са обвиненията срещу Бут. Твърди се, че Виктор Бут е внасял оръжия в Централна и Западна Африка в началото на 90-те години. ООН смята, че той разполага с повече от петдесет самолети, а според търговски експерти доходите му идват и от незаконна продажба на диаманти. В доклад на Амнести Интернешънъл от 2005 г. се казва, че Бут е "най-известният чужд бизнесмен", свързан с трафика на оръжие за райони под международно ембарго от държави като България, Словакия, Украйна, Киргизтан и други. Въпреки че Бут е бил разследван от полицията в много държави, никога не е бил съден за търговия с оръжие.
Според асоциацията на разследващите журналисти Виктор Бут е бивш офицер от военното разузнаване - ГРУ на СССР, посещава многократно България - веднъж през 1995 г., 3 пъти през 1996 г. и 4 пъти през 1999 г. За последен път той идва у нас през 1999 г. Във връзка с организирана изложба на специална продукция и делова среща на 22 септември 1996 г. Виктор Бут пристига в "Арсенал"-Казанлък. Той е придружаван от Руси Хубанов, Петър Мирчев и Емил Георгиев, както от граждани на Заир и Белгия. На същата дата те отиват и във ВМЗ-Сопот и на изпитателния полигон край с. Анево присъстват на проведените демонстративни стрелби с боеприпаси, произведени в завода, пише асоциацията. Публично известни са празните полети на самолети на авиокомпанията на Бут "Ер Чес" от Остенде, Белгия, с междинно кацане в Бургас, където товарят оръжие и се отправят основно за Африка и Ангола.

Още за Виктор Бут.


Tърговецът на смърт
България отново влезе в една от новините на първа страница на всички световни медии. За съжаление отново с една от обичайните теми - проститутки, домове за сираци, трафик на наркотици или на оръжие. В случая оръжие.
Новината е, че в Тайланд е бил заловен един от най-големите трафиканти на оръжие, човекът вдъхновил отчасти образа на Никълъс Кейдж в Lord of War - Виктор Бут. Във всички медии се разказва накратко историята му и различните версии около арестуването му.
В нашите медии се съобщава за някакви сведения, които българските спецслужби били предоставили на американските си колеги, като се подчертава, колко полезни са били тези сведения.
В чуждите разбира се не пише за никакви доклади - там се казва, че Бут е продавал оръжие на различни терористични организации и, че това оръжие е идвало предимно от България и още едно две места като Румъния, Киргизстан и Молдова, които са различни в различните медии. Казва се, че от няколко години Американците са му вдигнали мерника, понеже подозират, че продава на любимите им талибани и още по-любимата Ал-Кайда. Споменава се също за някакви над 30 полета на празни самолети от Белгия до летището в Бургас, които после отлитали вече натоварени с оръжие към Африка, към страни, над които тегне жестоко оръжейно ембарго.
В Африка, както знаем, за разлика от Европа, има много страни, чиито лидери трупат милиони и милиарди за сметка на населението, което живее в крайна бедност. Казвам за разлика от Европа, защото в Евопа са само няколко, а в ЕС - само една.
Едната от версиите по арестуването (цитирана от CNN) е, че през последните няколко месеца Бут е водил преговори с представители на колумбийската революционна организация FARC, която между другото може би ще бъде формалната причина за избухването на война в региона. Представителите са били всъщност много умели и ловки агенти под прикритие. Точно преди ареста колегата на Виктор Бут - Ендрю (вероятно Андрей) Смулян - е потвърдил на агентите, че оръжието на стойност еди-колко-си-милиона-долара е готово и ги чака в България.
Любопитен съм за развитието на случая - човекът е бивш майор от КГБ, която също като нашата ДС участва пряко в управлението на страната си. В смисъл - предполагам, че чичковците в Кремъл ще се опитат да си го приберат, но пък и американците няма да го изпуснат просто така, след като са го хванали в свои води.
Освен това Виктор Бут си е жив герой от криминален трилър - наричат го Tърговецът на смърт, казват, че говори перфектно шест езика, че има луксозни къщи в няколко държави, че е пътувал навсякъде всеки път с различни имена и, че е способен да закара ракети, танкове и хеликоптери от почти всяка точка, до почти всяка друга по света.
За нас остава една провалена добра сделка заради тъпите американски агенти. И поредното споменаване на България в световните медии във връзка с проститутки, домове за сираци, трафик на дрога или на оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.