ООН критикува България, че крие оръжейни сделки  

28 юни, 2006

В черния списък са още Иран, Израел и Северна Корея. От икономическото ни министерство твърдят, че нямат тайни от световната организация

България, Иран, Израел и Северна Корея са страните с най-малка прозрачност в търговията с леко стрелково оръжие. Това пише в годишния доклад на Института за международни изследвания в Женева, Швейцария, съобщи Асошиейтед прес. Той бе огласен вчера на конференция на ООН в Ню Йорк, на която бе обсъдена програмата за ограничаване на разпространението на леко стрелковите оръжия.

"България заедно с Израел, Иран и Северна Корея като "значителен износител на оръжие" е избрала да не предоставя никаква информация", заяви Кийт Краузе, директор на програмата към швейцарския институт. Като отличници са посочени САЩ и Германия.
Според информация на ООН институтът е независима организация, която се използва като международен източник за публична информация по всички аспекти на лекострелковите оръжия и като ресурсен център за правителства, политици и изследователи по тези проблеми. От 2001 г. той представя ежегодно доклади по тази тема.
"Правителствата трябва да направят повече, за да опазят продукцията си от крадци и трафиканти", каза при откриването на конференцията генералният секретар на ООН Кофи Анан. Годишно от глобалната търговия с лекострелково оръжие се печелят 4 милиарда долара. Смята се, че 1 милиард от тях идва от незаконни сделки.
У нас основните производители са завод "Арсенал" в Казанлък и ВМЗ-Сопот. Производството и сделките с оръжие се контролират от междуведомствена комисия и Министерството на икономиката. Вчера от министерството заявиха, че изнесеното в доклада не отговаря на истината. "България редовно дава информация за състоянието на търговията с леко оръжие и това се отразява в официалния регистър на ООН", коментира Евелина Бахчеванова, директор на Дирекция "Международен контрол на търговията и сигурността".
Проблемът вероятно идва от факта, че швейцарският институт работи с официални доклади на отделните страни. По закон от 2002 г. българското правителство е задължено да внася годишен доклад в парламента за производството и търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, но досега това не се е случвало. Този факт бе използван като повод през 2004 г. да бъде уволнен секретарят на междуведомствената комисия по търговията с оръжие.


Миналата седмица британската неправителствена организация "Оксфам" също посочи България сред страните, които не предоставят достатъчно информация за търговията с оръжие. Иран, Северна Корея и Израел също бяха в списъка, в който фигурираха още Китай, Египет, Бразилия и Румъния. "Оксфам" прави собствени разследвания.
Конференцията в Ню Йорк няма да приеме документ със задължителен характер. Привържениците на по-големия контрол обаче ще настояват правителствата да гарантират, че оръжията не се използват за погазване на човешките права. Те трябва да поемат отговорност за всички оръжия, които продават, дори и след сключването на сделките. В момента това се прилага към оръжията за масово унищожаване, но не и към лекострелковите.

--------Съвпадение--------
Междувременно вчера в Сингапур Колин Мак Ю Луун се призна за виновен пред съда, че се е опитал да достави 20 000 автомата от България на сирийски търговец, съобщи БТА.
Трийсетгодишният сингапурец призна, че е заговорничил с 45-годишния Чаандраран за прехвърляне на автомати АКМС, модификация на АК-47, на стойност 3.4 млн. долара от България в Сирия. Сингапурецът бил административен директор на швейцарска софтуерна фирма. Мак помогнал за уреждането на сделката между българския продавач и сирийския купувач, прикривайки операцията с фалшиви документи. Насочени от информатори, митнически служители намерили в компютъра на Мак уличаваща го кореспонденция, водена между май и септември 2005 г. Освен това установили, че той е действал като посредник за прекарване на стоката, без да има митническа регистрация. Не се съобщава кой е българският търговец.
---------------

Изпрати публикацията по електронната поща


Михаил Калашников - оръжейният гений  

27 юни, 2006

Работничка от свръхсекретния съветски завод за части за самовари се пенсионира и колежките я питат:
- Какво искаш да ти подарим, бабо Паша?
- Ами, един самовар, баби.
- Как, в завод за самовари работиш, толкова ли не успя да си откраднеш части и да си сглобиш един самовар?
- Откраднах, баби, но като ги сглобя, все автомати се получават.

Едно от най-лесните за сглобяване автоматични оръжия в света е АК-47. Навремето в часовете по "начално военно обучение" дори ученичките със завидна лекота постигаха норматива: разглобяване и сглобяване на АК- 47 - под 2 минути. При това със завързани очи.
Безотказен, сигурен, непретенциозен - автоматът "Калашников" е най-успешното автоматично оръжие в света. За автоматите "Калашников" се счита, че се повреждат много рядко, ако въобще се повредят някога. Те могат да стрелят при всякакви условия - извадени от водата (стига първо да я изсипете от дулото) или в пясъчна буря. Единствената слабост на това оръжие е, че не е много точно. Това обаче се компенсира от останалите му качества. Около 100 млн. бройки АК-47 и негови модификации са продадени по света. Автоматът "Калашников" днес е стандартно

въоръжение в армиите на 55 държави

Шест от тях дори са го включили като елемент в гербовете си.
Какво мисли за това конструкторът на гениалното изобретение? "Ще ми се да бях създал нещо по-полезно за човечеството. Например косачката за трева" , споделя през юли 2002 г. генерал Михаил Калашников пред в. "Билд".
Запитан на какво дължи "Калашников" световната си слава, създателят му отговаря - "На това, че има душа." Не на последно място той слага и надеждността. "Можете да го държите няколко дни под вода, след това го вадите и веднага стреляте. Идеалното оръжие". Михаил Калашников припомня, че по време на войната във Виетнам, а също и на интервенцията в Ирак американската армия използва руското оръжие заради неговата способност да работи при всякакви условия. Това всъщност може би не е съвсем вярно. Други източници твърдят, че към края на войната във Виетнам войниците на САЩ са използвали М16, който има по-точна стрелба. Въпреки приказките, че това е автоматът на Третия свят, според самия Калашников до 2050 г. всичкото стрелково оръжие ще се конструира на основата на неговите образци.
Гениалният конструктор на руско стрелково оръжие Михаил Тимофеевич Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. в малко селце в Алтайския край. След като завършил танково училище през 1938 г., през Втората световна война става механик-водач на танк. В армията Калашников прави първата си оръжейна разработка - брояч на изстрелите на танковото оръдие.
През 1941 г. танкът му е уцелен от фашистки снаряд. Калашников е тежко ранен и трябва дълго да лежи в болница. Безделието го убива. В дългите нощи, когато не може да спи от болката от трудно заздравяващите рани, оръжейният гений на обикновена ученическа тетрадка започва да конструира нов вид стрелково оръжие. Нещо, което според думите на самия Калашников е просто, леко, най-важното надеждно,

създадено от "войник за войниците"

С помощта на приятели изработил първия си автоматичен пистолет. Той сам усещал, че оръжието трябва още да се "пипне". Например темпът на стрелбата бил недостатъчен. Въпреки това, когато представил рожбата си на прочутия оръжеен конструктор А. А. Благонравов, Калашников получил похвала. Първите му образци така и не били взети на въоръжение. Едва след края на войната, през 1945 г., Михаил Калашников запретнал ръкави и се заел сериозно за работа. Той взел за основа модел, който създал през 1943 г., като дори сам се учудил на лекотата, с която успял да премахне недостатъците му и да го превърне в почти идеалното оръжие. Новият автомат издържал всички изпитания.
Разбира се, производството на легендарния автомат не започва веднага. Никому неизвестният танкист трябва да се пребори с много трудности. Когато за пръв път показва на най-големия капацитет в оръжейното дело "рожбата си",

Калашников е арестуван

Той носи ръчно направения автомат под палтото си, но само за да го демонстрира. Като разгръща пешовете обаче и странното оръжие се подава, генералът вдига тревога. Следват справки натук и натам. Освобождават Калашников, но оръжието е отхвърлено като "безперспективно". Вместо да се отчае, конструкторът започва по-упорито да работи за усъвършенстване на творението си.
След време простият танкист се явява на конкурс за избор на нов вид стрелково оръжие за съветската армия. При това наред с най-известните конструктори, работещи в големи авторски колективи. В края на краищата комисия отсява три идеи. Едната от тях е на Калашников. Автоматът обаче трябва да се подобри. Той още не е това, което светът по-късно признава за едно от най-гениалните творения в оръжейната промишленост. От конкурса нататък условията за труд на Калашников се подобряват. Той работи почти денонощно, докато през 1947 г. не започва серийното производство на калашниците. Разбира се, с това работата по АК-47 не свършва. Конструкторът веднага замисля първата модификация. От 1949 г. Михаил Калашников вече е назначен на работа в Ижевск като конструктор. За него обаче е забранено да се говори. Дори съгражданите му не подозират с какъв гений имат честта да живеят. Калашников почти по цял ден е в завода.
Все пак въпреки упорития и непрекъснат труд намира време да се ожени и да създаде четири деца - три дъщери и един син - Виктор, който впоследствие тръгва по стъпките на баща си.
От 1979 г. Калашников е главен конструктор на Ижевския оръжеен завод. От 1947 г. насам на базата на АК-47 Калашников успява да създаде над 100 унифицирани образци на автоматично стрелково оръжие: автомати, картечници, пистолети, самозареждащи се карабини. Сред тях дори има и картечница с крив ствол, предназначена за стрелба в траншеи. Моделите АК-101 и АК-102 са с патрони по натовски стандарт.
Михаил Калашников е запален ловец, затова решава да направи

надеждно оръжие за ловджиите

На основата на калашника се появява карабината "Сайга". 86-годишният конструктор продължава да работи над нови модели и разработки. Сред тях обаче няма газови картечни пистолети. Над оръжията за борба с масовите безредици се труди синът му Виктор.
Не може да се каже, че Калашников е спечелил много от астрономическите продажби на творението си. Всички приходи от тях отиват в държавата. Годишно на пазара излизат около 1 милион автомата с тази марка, но едва 12% от тях са оригинални, посочва Владимир Гродецки, генерален директор на руското оръжейно предприятие "Концерн Ижмаш". Навремето Съветският съюз даде лиценз за производство на автоматите на 20-ина приятелски държави, сред които България, Куба, Китай, Северна Корея и Иран, но според Городецки всички тези лицензи са с изтекъл срок.
В много държави АК се продават на доста по-ниски цени от оригиналния калашник. Йорданските автомати например са по 60 долара бройката, което представлява по-малко от една четвърт от цената на нов "Калашников", произведен в завода Ижмаш.
Макар и да не натрупва богатство от гениалната си творба, АК-47 дава на Михаил Калашников световна слава. За него изобретателят на легендарния израелски автомат "Узи", Узи Гал, казваше, че е "ненадминат, най-авторитетният оръжеен конструктор". Името Калашников се е превърнало в търговска марка с неминуем успех. Има водка, наречена на легендарния конструктор, а тази година заводите "Лада" обявиха, че ще правят джип "Калашников".
Славата на Калашников е толкова голяма, че американският философ и оръжеен експерт Едуърд Клинтън Езъл преди десетилетия му изпраща писмо със следния адрес: "СССР, за Михаил Калашников".
Елизабет Радкова
segabg.com



"Калашников" остава най-използваното оръжие в света
Лесната поддръжка, евтините муниции и голямото производство го правят предпочитан

Автомат "Калашников", известен и като АК-47, ще продължи и през следващите двадесетина години да бъде най-използваното оръжие в света при въоръжени конфликти, съобщи АФП. Лесната поддръжка, евтините муниции и липсата на строг лицензен и правителствен контрол при производството му в редица страни по света правят неговото разпространение евтино и лесно, се казва в доклада на коалицията "Контролирайте оръжията". Документът беше публикуван във връзка с международната конференция за борба с незаконната търговия с леки оръжия, която беше открита вчера в централата на ООН в Ню Йорк. Коалицията "Контролирайте оръжията" обединява "Амнести интернешънъл", "Оксфам" и Международната мрежа за действия в сферата на леките оръжия, в която влизат около 600 неправителствени организации, уточнява АФП.

В момента в употреба по света са близо 100 милиона АК-47 и техни вариации. Същевременно автоматите официално са на въоръжение в държавния арсенал на 82 страни, твърди докладът. Оръжието се използва за масови убийства, осакатяване и мъчения, подхранва престъпността в нямащи нищо общо помежду си държави като Афганистан, Великобритания, Конго, Ирак, Мексико, Сиера Леоне, САЩ, Венецуела и Йемен, се казва още в доклада. Произвеждан в най-малко 14 държави на четири континента, АК-47, който може да изстрелва по 600 куршума в минута, може да бъде купен за около 30 долара в някои части на Африка. От използването на леко стрелково оръжие в света дневно загиват около 1000 души. Ежегодно в света се произвеждат около 8 млн. автомата, а само 10% от тях се унищожават. Нелегалната търговия с леко стрелково оръжие заема около 25% от 4 млрд. оборот. Шест процента от самоубийствата и 40% от убийствата се извършват с автоматичното оръжие, отбелязват експерти.

Легендарният конструктор и създател на автомата АК-47 Михаил Калашников призова за стриктен международен контрол над търговията с леко стрелково оръжие. Според него това се налагало, защото "любимата му рожба" е станала предпочитано оръжие по света за терористите, престъпниците и децата-войници. Задължително е да бъдат въведени стриктни санкции срещу тези, които нарушават международните споразумения, настоя Калашников в навечерието на дебата в световната организация за търговията с оръжие. ООН обсъжда от 26 юни до 4 юли възможна ревизия на своя план от 2001 г. срещу нелегалната международна търговия с леко оръжие. Много правителства в света вече постигнаха съгласие, че нелегалните търговци използват вратичките в международното и в националните законодателства, за да продават смъртоносните леки стрелкови оръжейни системи.

Изпрати публикацията по електронната поща


Наръчник по оцеляване  

26 юни, 2006

Обучение в техники за самозащита.

Когато бях на 10 години, ходех на пиано в читалище "Аура". Един ден, докато се качвах по стълбите, отнякъде се появиха три момичета моя възраст. Спряха ме, едната ми взе шнолите от косата, втората ме преджоби. След това ми казаха да си сваля якето, ако не искам да ме "убият в тоалетната". За да са достатъчно убедителни, едната мe зашлеви, а другата ме оскуба. Не издадох нито звук, след минута бях отново сама на стълбите, без яке, шноли и пари. Ако бях извикала, все някой от учителите или децата в читалището щеше да излезе на стълбите. Но не го направих, струваше ми се, че е срамно. Върнах се вкъщи и не разказах на никого, защото ме беше срам, че така са се отнесли с мен. Казах само на мама, че повече не искам да ходя на пиано.

Истински спомен от детството на един относително невинен случай на насилие на фона на далеч по-драстичните примери от пресата и от полицейските бюлетини. Значим само с извода, че децата невинаги споделят с родителите това, което им се случва. И със заключението, че някои съвсем прости техники на поведение може да предотвратят подобни неприятни преживявания. Като например да изкрещиш "помощ" или "пожар". Близко е до ума, но повечето деца не го правят, коментира Албена Димитрова от "Алфа клуб "Да оцелееш". Пред нападателите си те "онемяват". Звучи малко смешно, но в експерименталните курсове по "оцеляване", които се провеждат в няколко столични училища по националната програма "Да оцелееш", учат и на това - да бягат и крещят едновременно, защото според изследванията на психолозите децата на възраст до 7-8 години не могат да правят двете неща едновременно.

"Алфа клуб" е създаден към национална програма "Да оцелееш" от 1996 г. В рамките на тази програма специалисти психолози, служители на МВР и инструктори по бойни изкуства преподават в час на класния ръководител начини за "оцеляване" в критични ситуации. Курсовете имат за цел превенция чрез информация, упражняване на различни критични ситуации, обучване в самообладание и пасивна отбрана с помощта на езика на тялото и гласа. В час по физическо се показват техники на самоотбрана, за които не се изисква толкова физическа сила, колкото бърза реакция, самообладание и технически умения. Теоретичното обучение е в две основни части - превантивно - учи как да не се изпада в подобна ситуация, и практическо - съвети за поведение в моменти на опасност. Тези обучения са особено актуални преди началото на ваканцията, която е критично време за безопасността на децата, коментират от "Алфа клуб". Курсовете са по инициатива на директорите на училищата, които определят и колко часа ще бъдат отделени за обучението. "Алфа клуб" организират и квалификации за учители в департамент за квалификация и преквалификация към СУ (първите обучени учители наскоро получиха сертификати). Учителят като човек, който всекидневно наблюдава детето, често е единственият, който забелязва, че нещо се случва с него, коментират специалистите. Психолозите в училище също често установят проблема преди родителите. Резултатът от обучението сред децата е не само че получават практическа информация как да се държат в случаи на нападение, похищение или друг вид посегателство, но и в придобитото самочувствие, а всеизвестен факт е, че самоувереното поведение плаши нападателите. "Нападателят очаква жертва, ако попадне на някой подготвен, който не се паникьосва, който е готов да вика, посегателят ще се замисли", коментира Албена Димитрова. Научете децата, че търсенето на помощ не значи доносничество и не е срамно. Внушете им също, че преживяването на насилие не означава, че си по-слаб, по-лош или по-неспособен от другите, съветват от "Алфа клуб". Така детето ще е по-склонно да сподели за случилото се.

Обучението за справяне с критични ситуации не е новост за Европа. В Испания и Англия общините в кооперация със съюза на майките са извоювали задължително обучение в техники по самозащита. В Германия екипи на граждански организации правят семинари в началните класове, а също така психолози наблюдават децата за признаци на упражнено върху тях насилие.

Освен курсовете за обучение на ученици и учители по програмата "Да оцелееш" вече са издадени два "Наръчника по оцеляване", които са полезни с информация за родителите - по кои признаци да разберат, че децата им са обект на насилие, съвети съм децата за поведение, препоръки за това, как да бъдат избегнати опасни ситуации. Справочниците се разпространяват безплатно в училищата, в които "Алфа клуб" провежда курсове, и в тренировъчния център на бул. "България" 15. В тях са описани множество реални случаи на отвличане и блудство с деца. Идеята е да се напомни, че това може да се случи на всеки, а повече наблюдателност от страна на родителите и повече информираност на децата биха могли да предотвратят подобни случаи:

Майката на К. имала приятел, който имал навика да идва вкъщи веднъж седмично. Той взимал момичето на коленете си и я опипвал, докато майка й приготвяла вечеря в кухнята. К. се оплакала на майка си, но тя й отговорила да не се притеснява от такива неща. Обяснила й, че той скоро щял да спре да прави това. Но понеже приятелят на майка й не спирал да блудства с нея, К. казала на класната ръководителка в училище. Класната подала сигнал за насилие на социален работник от Отдела за закрила на детето.

През 1999 г. едно седемгодишно момиченце е отвлечено след училище. Престъпникът се представя за полицай. Той разказва на детето, че майка му е претърпяла пътнотранспортно произшествие и е в болница. Момиченцето без съпротива се качва в колата при престъпника. Детето е сексуално малтретирано.

Най-често за помощ към "Алфа клуб" се обръщат именно семейства, пострадали от насилие, казват от организацията. Много по-добре е родителите и децата да не чакат да се появи тревожен повод, съветва психологът Цветанка Величкова, консултант на програмата. Защото всяко дете поне веднъж в живота си става обект на насилие - от по-невинен тип, като например по-голям батко да му вземе куклата или камиончето, до посегателства с криминален характер.

Според психолога едно от важните неща е родителите и учителите да познават признаците, които показват, че детето е обект на насилие: такъв знак е например промяна в поведението му от тихо към агресивно или обратното. Сигнал за тревога е и ако детето лесно започва да плаче, лесно изпада в крайности, има кошмари или нарушения на съня, има болки в стомаха или му е лошо без органична причина, отказва да ходи на училище, връща се със синини, мръсно бельо, липсват му дрехи и предмети, ако разполага със средства, които не сте му давали, ако се задържа дълго в интернет и не иска да сподели с кого общува, ако има нарушения на концентрацията вкъщи или в училище, ако успехът му се влошава.

Потенциални жертви са по-затворени, много тихи, страхливи и несигурни деца, такива с малко приятели, които често са сами, лошо информирани деца, прекалено доверчиви деца, деца без родителски контрол, със семейни проблеми, със силни комплекси.

Един от митовете е, че посегателствата са от чужди хора - практиката показва, че най-често те са от страна на близки и познати, казват от "Алфа клуб".

Един от често обсъжданите въпроси във форумите за родители в интернет е как да научим децата да се защитават при малтретиране от връстници. Дали да ги посъветваме да отговарят на насилието с насилие?

Отговорът на този въпрос е, че самоотбраната е разрешена. По-често обаче е по-полезно да извикаш за помощ и за това също се иска смелост. Викът за помощ или бягството не означава, че си страхливец, това е умно поведение при по-силен противник.

Насилието върху децата не е само физическо, у дома и в училище децата трябва да научат как да реагират, ако някои ги нарича зубър или очиларка например, смятат от "Алфа клуб". Именно емоционалното насилие - непрекъсната критика, засрамване, унижение, порицаване, заплаха, предизвикване на страх и безпокойство, постоянно недоволство от поведението на детето, е най-често срещаният проблем за децата и техните родители. Упражняването на подобно насилие може да снижи самочувствието на малтретираното дете, да го направи по-плахо и по-затворено, да затрудни социалните му контакти и комуникативност за цял живот, казва Величкова.

Един от начините, по които родителите могат да помогнат на децата си да преживеят по-леко случаите на насилие, е да скъсят дистанцията с тях, да засилят емоционалната връзка с него, за да им се доверяват. Успехите в коригиране на поведение след преживяване на насилие са налице именно когато детето е споделило с родителя. Най-важното е да се говори с децата, да им се обяснява, че невинаги ще са свидетели на вежливо отношение, казва психологът. Децата трябва да знаят също, че физическото и вербалното насилие не е оценка за тях като личност. Често жертвите на насилие чувства вина. Ако тази тема е предварително обсъдена, по-вероятно е детето да сподели проблема си.

Интернет е друга голяма тема в курсовете "по оцеляване". Мрежата крие много опасности и причината за това не е само в опцията за анонимност, но и в това, че голяма част от възрастните нямат понятие от това какво точно представлява интернет. Научете децата си никога да не дават лични данни в интернет, да не уговорят срещи с непознати от мрежата, да не отговарят на анонимни електронни писма, обяснете на децата, че хората онлайн може да не са такива, за каквито се представят, съветва наръчникът за оцеляване.



Съветите към родителите от специалистите

- трябва да знаете къде са вашите деца по всяко време. Познавайте приятелите им, местата и домовете, в които ходят. Създайте правилото да съобщават кога пристигат или тръгват за определено място или когато има промяна в плановете

- никога не допускайте транспортирането им в чужд автомобил

- участвайте в дейностите на децата, за да наблюдавате взаимоотношенията им с околните

- установете таен код за сигнализиране за опасност

- винаги осигурявайте достатъчно пари за път до вкъщи

- децата винаги трябва да имат възможност за връзка с родители и близки по спешност

- Слушайте децата си. Обърнете внимание на това, което ви казват, ако не искат да бъдат с някого или да отидат някъде. Това може да е индикация за нещо повече от личен конфликт или липса на интерес към дейността или събитието.

- Реагирайте, ако някой окаже на детето ви голямо внимание или е твърде щедър на подаръци. Говорете с децата си за този човек и разберете защо той действа така.

- Научете децата си, че имат право да казват "не" по отношение на докосване или действия от страна на други хора.

- Подтиквайте ги към открита комуникация и се научете да бъдете добър и активен слушател. Търсете това, което би подсказало какво тревожи децата ви, тъй като те невинаги се чувстват добре, когато трябва да разкрият събития или емоции, които ги тревожат. Причината е, че се безпокоят за вашата реакция. Ако децата ви споделят с вас, опитайте се да останете спокойни, не критични, не осъждащи.

- Проверете внимателно детегледачите, които наемате. След като изберете лицето, направете неочаквана проверка по време на деня.

- Тренирайте с децата си основни умения по безопасност.
Ани Бакалова
Дневник

Изпрати публикацията по електронната поща


Ченгета с качулки и автомати тарашиха морски дискотеки  

23 юни, 2006

Акция на МВР във Варна и Бургас започна с крясъци "На пода всички!"

Летовниците наплашени от проверките на софийски антитерористи

Полицаи с качулки и автомати буквално превзеха миналата нощ откритите плажни заведения и дискотеки на Златни пясъци, Варна и Бургас и шашнаха намиращите се там българи и чужденци. С крясъци за респект "На пода всички!" маскираните нахлули и започнали тараш на посетителите. Всеки от веселящите се трябвало да покаже лична карта, след като бил обискиран за дрога и оръжие.
Влачиха дъщеря ми за косата пред очите ми и така я изведоха от дискотеката, разказа баща, който не иска да бъде цитиран от страх. За пръв път той присъствал на подобна акция и се питаше какъв ли страшен бандит са издирвали ченгетата и защо е трябвало да крещят и дърпат нищо неподозиращи граждани.
Акцията е била разпоредена за всички плажни заведения по Черноморието и курортите. Тя е била проведена от столични спецполицаи, които работят срещу терора, научи "Монитор".
Според наши източници операцията е била по сигнал от чужда служба, но никой официално не потвърди това.
За проверката в кръчмите по крайбрежната алея във Варна е уведомен прокурор във Варненската районна прокуратура. От полицията са му казали за сведение, че ще се проверява, без каквито и да е подробности.
Има такава акция, но не зная нейните параметри, обясни Жени Жейнова от областната дирекция "Полиция". Шефът на областната дирекция "Полиция" Веселин Петров не бе открит за коментар.
Вчера плъзнаха слухове за двама пребити чужденци по време на полицейския екшън. Те били откарани в "Юрохоспитал" във варненския квартал Виница. Не са постъпвали никакви чужденци с поражения от побой, отрекоха слуховете дежурните в болницата.
Илка Катрева
в-к "Монитор"
19 юни 2006г.

ОДП-Варна: Проверката не установи нарушения в действията на варненската полиция при акцията в заведенията

Разпоредената от министъра на вътрешните работи Румен Петков проверка относно нарушения при специализираната полицейска операция на територията на Варна и Бургас, в нощта на 17 срещу 18 юни, е приключила. Това съобщи днес зам.-директорът на Областна дирекция “Полиция”-Варна и началник на РЗ “Полиция” Тодор Иванчев. Не са установени нарушения в действията на варненската полиция, заяви той. Не са постъпвали жалби от граждани срещу действията на полицията, каза и военният прокурор на Варна Владимир Чавдаров в понеделник.

При специализираната полицейска операция във Варна и Бургас са задържани 10 души, съобщиха преди ден от пресцентъра на МВР. Целта на акцията, в която са участвали служители на Областна дирекция “Полиция”-Варна, Областна дирекция “Полиция”-Бургас и Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/ към Генерална дирекция “Полиция”, била противодействие на престъпността и недопускане нарушаване на обществения ред в нощните увеселителни заведения в градовете Варна и Бургас и курортните комплекси около тях. Полицейските служители са извършвали проверки на пропускателния режим в заведенията, за незаконно притежаване на оръжие, общоопасни средства, наркотици, установявали са обявени за общодържавно и местно издирване лица и моторни превозни средства, както и лица, занимаващи се с проституция и малолетни.

На територията на ОДП-Варна са проверени 61 заведения, в които са установени две малолетни и 17 непълнолетни лица без придружител за времето след 22:00. Установени са 13 криминално проявени и са задържани петима. В трима посетители на заведения е открито законно притежавано огнестрелно оръжие. При проверките на територията на ОДП-Бургас са задържани 5 души - единият бил без документи за самоличност, другите четирима се опитали да осуетят и попречат на служителите да изпълняват задълженията си. Те са отведени в РПУ-Несебър и в последствие освободени.

Dnes+

Изпрати публикацията по електронната поща


Словенската армия ще се въоръжи с белгийски автомати  

Сухопътните войски на Словения ще приемат на въоръжение белгийската щурмова пушка F2000.
Щурмовата винтовка F2000 калибър 5,56 милиметра, разработена от компанията Fabrique Nationale Herstal, спечели конкурса на въоръжените сили на Словения, превеждащ се в продължение на година.
Автоматът е направен по схемата "буллпап" (пълнителят е разположен зад спусковият механизъм) и с него може лесно да се стреля както с лявото, така и с дясното рамо. Това става благодарение на патентованата система за фронтално изхвърляне на гилзата.
Оръжието има модулна конструкция. Цевта е сменяема като може да се монтира и цев с вграден лазерен целеуказател или с вградено фенерче. Може да бъде монтиран 40 мм подцевен гранатомет разработка на FN. Възможно е също поставянето на "нелетален" модул XM303 при провеждане на полицейски операции, стрелящи с капсули с боя или балони със сълзотворен газ. Възможно е монтирането и на други модули, разработени според изискванията на купувача.
Вместо щатен оптически прицел, на F2000 може да се поставя система за управление на огъня в състав лазерен далекомер и балистичен изчислител.

Изпрати публикацията по електронната поща


Български Макаров в сериала "Изгубени" (Lost)  

Български "Макаров 9х18" се появявава и във втория сезон на хитовия американски тв сериал "Изгубени" (Lost), който се върти у нас по екшънканала Ей Екс Ен.

Пистолетът, на който в един момент се виждат надписът "Made in Bulgaria" и емблемата на производителите "Арсенал", е на Дезмънд - обитателят на бункера, и се появява отново (долу) във финалния епизод на втория сезон.

В бункера има цял оръжеен арсенал - всякакви пистолети (Глок, Берета, Зигита, дори ТТ...), автоматични пушки, помпи, автомати... Има и автомати Калашников, но не се наемам да твърдя, че са български.


За рекламата от частната фирма "Арсенал" обещаха да ми заплатят, ама друг път.

Изпрати публикацията по електронната поща


Български пистолет щял да прати Мандела на смърт преди 46 години  

Лидерът на АНК заровил на тайно място "Макаров", произведен в България, малко преди да бъде арестуван през август 1962 г.

Български пистолет "Макаров" замалко не изпратил на смърт бившия лидер на Африканския национален конгрес (АНК) Нелсън Мандела.

Оръжието така и не било открито. Мандела го заровил на тайно място малко преди да бъде арестуван през август 1962 г.

45 години по-късно то се издирва, за да заеме мястото си в бъдещия музей на АНК в бившата секретна щаб-квартира на организацията във ферма край Йоханесбург.

Мандела получил пистолета през 1961 г. от етиопски полковник в Адис Абеба, където бил за тайно военно обучение.

Бил извикан обаче обратно за спешни консултации за бъдещето на АНК, която била забранена през 1960 г., и за евентуално създаване на военно крило на организацията.

Скоро след завръщането си той бил арестуван заедно с неколцина други активисти на АНК. Полицията преровила фермата за оръжие, но не открила нищо.

Ако тогава оръжието беше намерено, режимът на апартейда щеше да докаже, че АНК има военно крило и че Мандела е част от него, казва историкът Гарт Бениуърт, цитиран от "Таймс".

Според него това е щяло да накара властите да свържат АНК с комунистическия блок и "комунистическата заплаха", тъй като по онова време България беше в орбитата на Съветския съюз.

Ако бяха открити българският пистолет и етиопската униформа на Мандела, които той заровил заедно с някои важни документи в дупка на около 50 крачки от кухнята на фермата, със сигурност той и други лидери на АНК са щели да бъдат обвинени в предателство, което автоматично щяло да доведе до смъртна присъда, изтъква британският вестник.
"Таймс"
22.06.2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Ново хлъзгаво оръжие  

21 юни, 2006

Рюкзак с распылителем делает носителя системы похожим на героев фильма "Охотники за приведениями" (фото Michael Rubner).

Обогатить арсенал несмертельного оружия решили инженеры из Юго-западного исследовательского института в Техасе (SwRI). Они разработали портативное устройство для контроля над толпой посредством распыления вещества, которое делает землю настолько скользкой, что нарушители просто не могут удерживаться на ногах.

"Это похоже на ходьбу по льду", — поясняет Эррол Бридженс (Errol Brigance), вместе с коллегой Рольфом Глаузером (Rolf Glauser) запатентовавший изобретение в начале этого года.

Вся система весит 34 килограмма. Она представляет собой рюкзак с тремя резервуарами. Один содержит сжатый воздух, другой заполнен 19 литрами воды, а в третьем находится порошок, сделанный из полиакрилата.

Под давлением сжатого воздуха вода и порошок, смешиваясь, "выстреливают" на расстояние до 7,5 метров из двух распылителей вязкую и липкую как мёд субстанцию. По идее, толпа, под ногами которой окажется такая "неприятность", откажется от своих первоначальных намерений.

Однако эксперты предостерегают, что такая система способна нанести больше вреда, чем пользы: падение людей может стать причиной хаоса, и в таком случае говорить о несмертельном оружии не вполне корректно. Особенно, если представить, что в распылённом веществе окажется движущееся на большой скорости транспортное средство.

Как бы там ни было, в настоящее время система проходит две фазы испытаний и может поступить на вооружение к концу следующего года.

membrana.ru

Изпрати публикацията по електронната поща


Калашников призова да бъде ограничена търговията с оръжие  

Михаил Калашников, бащата на прочутите руски автомати, от които са продадени 100 милиона екземпляра по света, призова вчера в интервю за лондонския вестник "Таймс" да бъде ограничена търговията с оръжие, предаде агенция Франс прес. Задължително е да бъдат въведени стриктни санкции срещу тези, които нарушават международните споразумения, казва Калашников в навечерието на дебата в ООН за търговията с оръжие.
Не ме разстройва, когато моите оръжия служат за национално освобождение или за отбрана, казва още в интервюто 86-годишният Калашников. Когато виждам с тези оръжия да бъдат убивани и ранявани мирни хора, се чувствам много нещастен и ядосан, допълва той.

Изпрати публикацията по електронната поща


Оръжията-подаръци на президента Буш  

19 юни, 2006

Первым лицам Америки, как и простым людям, дарят подарки. И среди них нашлось место эксклюзивному огнестрельному и холодному оружию. В частности, президент Джордж Буш за время пребывания на своем посту имел честь получить от короля Иордании Абдуллы II одиннадцать коллекционных пистолетов на общую сумму 12 тысяч долларов, а также снайперскую винтовку от «Dakota Arms» стоимостью 10 тысяч долларов. Подарок президента Пакистана Первеза Мушаррафа также был уникален – дульнозарядное ружье 1800 года выпуска стоимостью 725 доларов США.


Что касается холодного оружия, то от президента африканской страны Габон американский президент получил в подарок мачете, а от короля Бахрейна – эксклюзивный нож. Что касается необычных подарков, то и они имели место. От премьер-министра Венгрии Буш получил... кожаный кнут. Курьез произошел и с подарком президента Франции. Подаренная президенту США книга «Democratie en Amerique» издана на французском языке – а Буш им не владеет.

Не забывают президента США и друзья – техасские ранчмены и нефтепромышленники. В этом году в качестве подарка ему они выбрали гладкоствольное ружье «Beretta 687 Silver Pigeon II» 20 калибра стоимостью 2073 доллара.

Юрий Владимиров
sniper.ru

Изпрати публикацията по електронната поща


В Щатите поръчват Берета денонощно по безплатен телефон  

В США компания «Beretta» начала прием заказов по системе «direct-mail» на весь спектр своей продукции по телефону и на сайте электронной коммерции www.shopberetta.com. Директор компании по продажам Маттео Реканатини (Matteo Recanatini) заявил в пресс-релизе, что «Beretta хочет работать с потребителями на их условиях – когда и как они этого хотят. На сайте в интернете и в каталоге представлен исчерпывающий список продукции, которую можно заказать 24 часа в сутки, семь дней в неделю по бесплатному телефону».

Также он-лайн создан ряд форумов «Beretta Clubhouse», где посетители могут поделиться мнениями, обменяться фотографиями и рассказать о своих охотничьих трофеях. К тому же элитный «Five Centuries Club» дает своим членам специальные скидки и доступ к эсклюзивной продукции «Beretta», приглашения на закрытые мероприятия и многое другое.

Наряду с этим маркетинговый отдел «Beretta» создал семь условных сегментов, в которых ведется аналитическая работа по улучшению качества взаимоотношений с клиентами. Самым крупным стал сегмент «Охота на водоплавающую дичь», за ним идут «Охота на крупных животных» и «Спортивная стрельба».



Изпрати публикацията по електронната поща


Купуваме след 5 г. новите изтребители  

16 юни, 2006

Посланик Джон Байърли участва във въздушен бой срещу наш МиГ-21

“До 2011 г. не можем да купим нови изтребители за армията”, обяви вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков. Според него причината е, че сега вървят плащания по три големи проекта за модернизация на войската.
Става дума за сключени договори за доставка на нови вертолети “Кугар” (360 млн. евро), транспортни самолети “Спартан” (94 млн. евро) и транспортна техника “Мерцедес” (парите се определят всяка година, за тази са 17 млн. лв.). Коя фирма ще спечели конкурса и кой ще е новият многоцелеви изтребител за бойната ни авиация - това ще стане ясно към края на 2008 г. По финансови съображения обаче договорът можело да бъде парафиран най-рано през 2011 г.
Министър Близнаков, шефът на Генщаба ген. Златан Стойков и американският посланик Джон Байърли бяха ВИП гостите на приключилото вчера в авиобазаГраф Игнатиево българо-американско авио учение “Стражеви лъв”. Щатският дипломат дори успя да лети с командира на 173-то авиокрило в щата Орегон полк. Том Шийс на изтребител F-15. Двамата се “сражаваха” във въздушен бой срещу наш изтребител МиГ-21, пилотиран от майор Станислав Пешев и полк. Лингел.
Боряна ДИМИТРОВА
'Труд'

Изпрати публикацията по електронната поща


Венецуела купува руски изтребители  

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви мащабна програма за превъоръжаване на армията си с руска техника. След сделката със 100 000 автомата "Калашников" и руски хеликоптери, петата в света страна- износител на петрол, възнамерява да купи от Москва и 24 изтребителя от модела Су-30. Сделката има опция за закупуване на допълнителни количества дори и на последния модел на компанията "Сухой" - Су-35.

Руските изтребители трябва да заменят намиращите се на въоръжение американски изтребители Ф-16. Чавес поясни, че изборът е бил направен в полза на Су-30, след като САЩ наложиха оръжейно ембарго на Венецуела за доставка на резервни части за латиноамериканската страна. Президентът уточни, че в близките две седмици от Русия ще пристигнат първите два Су-30. Те ще вземат участие в подготвяния парад за националния празник на 5 юли. Останалите изтребители трябва да бъдат доставени до края на 2006 г. За тогава е планирано да започне и изграждането на завод за производство на автомати "Калашник" и муниции за тях в околностите на столицата Каракас.

Държавният глава на Венецуела обяви намеренията си за закупуване на руските изтребители на среща с представители на пет латиноамерикански страни. Те присъстваха на откритата във венецуелската столица Каракас оръжейна изложба "Експо Ехерсито 2006" ("Expo Ejercito 2006"). На нея Кремъл представи над 150 единици въоръжение и техника за сухопътните войски, ВВС и ВМФ. Интерес предизвика и представената самоходна артилерийска установка "Вена" 2С31.

В средата на 2005 г. Венецуела подписа договор за покупка на 15 руски хеликоптера за 200 млн. долара. Шест от тях са Ми-17, осем Ми-35 и един Ми-26. Те трябва да постъпят на въоръжение във венецуелските ВВС, ВМС и Националната гвардия. Първите три машини вече са доставени. Освен това в страната ще бъде създаден най-съвременният и най-големият в Южна Америка център за поддържане и ремонт на хеликоптери.

Превъоръжаването е част от започнатата от Чавес мащабна военна реформа. Амбицията на президента на Венецуела е да превърне страната си в регионален лидер в Латинска Америка в износа на оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


САЩ разработват самолет на бъдещето  

ВВС на САЩ ще започнат летателни изпитания на прототип на самолета на бъдещето, съобщава РИА Новости. Новият самолет е с 30% по-икономичен от предшествениците си, което е особено важно при продължителни полети без възможност за презареждане. Прототипът, наречен "Х-48В", е дълъг седем метра, има триъгълна форма и общо взето представлява едно голямо крило, което се управлява с помощта на 20 променящи положението си плоскости.
Самолетният прототип се разработва съвместно от компанията "Boeing Phantom Works", НАСА и Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ. През април бяха проведени изпитания с "Х-48В" в симулаторна аеродинамична тръба. По данни на НАСА ВВС са заинтересувани от евентуално военно приложение на самолета, тъй като според специалисти от НАСА самолетът има потенциал да изпълнява много задачи от типа на транспортиране на оръжия и гориво, осъществяване на командване и контрол, които са важни за армията.
Теглото на прототипа е само 180 кг. Засега той е оборудван с три турбинни самолетни двигателя и може да се издига на височина до 3100 метра, като максималната му скорост е 222 км/ч.
Макар засега двата конструирани прототипа да не са особено впечатляващи като размери и характеристики, по-късно ще бъдат създадени по-големи модели. Целта на конструкторите за момента е да се отработи маневрирането при ниски скорости и да се покаже, че концепцията сама по себе си действа. Пентагонът пък от своя страна възнамерява да използва новия летателен апарат в качеството на безпилотен разузнавателен самолет.

Изпрати публикацията по електронната поща


Търсят име за F-35 Joint Strike Fighter  

15 юни, 2006

В живота на изтребителят F-35 Joint Strike Fighter настъпва нов важен етап – избират име на изтребителя, съобщава Defensenews.com.
"Кръщенето" на новата машина трябва да се състои в началото на юли. Името на машината ще бъде назовано от началника на щаба на ВВС на САЩ генерал Майкъл Мосли, след консултации с офицерите от корпуса морска пехота и ВМФ.
Предварителният списък с шест имена – финалисти следните названия: Black Mamba, Cyclone, Lightning II, Piasa, Reaper и Spitfire II. Последното име по-рано принадлежеше на британския изтребител от Втората световна война, прославил се в т.ч. и като самолет на флота.
"Новопокръстения" изтребител впоследствие ще стане най-масовият боен самолет на САЩ. ВВС на САЩ, флота и корпуса морска пехота планират да закупят 2445 самолета. Стойността на програмата е 256 милиарда долара.
Болшинството изтребители и ударни самолети на ВВС на САЩ носят имена на хищни птици - F-15 Eagle - "Орел", F-16 Falcon - "Сокол", F-117 Nighthawk - "Нощен ястреб", F-22 Raptor - "Граблива птица", F-111 Raven - "Гарван" и т.н. Тази традиция е установена през 70-те години на миналия век.

Изпрати публикацията по електронната поща


На изложението "Евросатори-2006" Русия ще покаже оръжие за Спецназ-а си  

Безшумна снайперова пушка ВСК-94

Русия ще представи на изложението Евросатори-2006 широка гама оръжия, в това число и специално създадени за антитерористичните подразделения, съобщава прес – службата на "Рособоронэкспорт".
Сред образците стрелковото оръжие ще бъдат крупнокалибрената картечница "Корд", различни варианти на модернизираният автомат Калашников и голямо количество специално оръжие.
Най – голям интерес предизвикват крупнокалибрената снайперска винтовка ОСВ-96, предназначена за поразяване на жива сила, техника и стационарни обекти на противника на големи дистанции и безшумната 9-милиметрова снайперска винтовка ВСК-94 със специален патрон предназначена за скрито унищожаване на важни цели на средна дистанция. Благодарение на безшумната стрелба снайперистът има възможност да повтори стрелбата и незабелязано да напусне позицията си.
Сред образците щурмово оръжие ще бъдат представени пистолет СР-1М "Гюрза" и картечен пистолет СР-2М, притежаващи отлични характеристики, особено по бронепробиваемост – от сто метра те поразяват стоманени и кевларови каски, леки бронежилетки и автомобили. Ще бъде демонстриран и автомат СР-3 "Вихрь" със специален 9-милиметров патрон, характерен с изключително висока мощност при сравнителни малки размери.
На изложението ще бъде представено и въоръжението на бойните плувци – подводен пистолет СПП-1М и подводен автомат АПС, които за сега нямат аналози в света.

Изпрати публикацията по електронната поща


Естонците унищожиха 6000 пистолета  

Във връзка с приемането на въоръжение от естонската армия на новите пистолети USP на немската фирма Heckler&Koch, днес бяха унищожени шест хиляди снети от въоръжение пистолета, предимно от марките „Макаров” ПМ, ТТ и Colt.
Както съобщава РИА Новости, цитирайки прес – службата на главния щаб на Силите за отбрана на прибалтийската република, пистолетите USP съответстват на стандартите на НАТО (патрон 9x19 милиметра). В същото време ПМ, според мнението ма естонските експерти са технически и морално остарели. Освен това, техните патрони (9x18 милиметра) не са стандартни за алианса.
Новите пистолети ще постъпят на въоръжение през тази година. С тях вече са въоръжават участващите в международни миротворчески мисии естонски военнослужещи и военни полицаи.
Процеса на унищожаване на снетите от въоръжение пистолети е бил наблюдаван освен от естонски военни, но и от сътрудници на посолството на Германия и фирмата Heckler&Koch.
Конкурса за доставка на новите пистолети Министерството на отбраната на републиката обяви през миналото лято. След сравнителен технически анализ военните експерти спряха своя избор на пистолетите USP.
Във връзка с клаузите в контракта, след унищожението на старите пистолети Естония е могла да получи съществена отстъпка при покупката на новите оръжия.

Изпрати публикацията по електронната поща


България крие от ООН износа си на боеприпаси  

България е сред страните, където неконтролираната търговия с муниции подхранва конфликтите в света и нарушаването на правата на човека, в това число в Ирак и Афганистан. Това се казва в доклад, наречен "Мунициите: горивото на конфликтите" на британската неправителствена организация "Оксфам", писа Reuters. В документа се цитират собствени разследвания на организацията, които показват, че муниции са лесно достъпни на черния пазар в Багдад. Посочените обяснения за това са две - или са внесени нелегално от съседни страни, или са получени от коалиционните или иракските сили. И в двата случая слабият контрол има като последица загубата на животи по улиците на Багдад, се посочва в доклада.

Експертите твърдят, че за разлика от контрола върху продажбата на леко стрелково оръжие, който става все по-засилен, разпространението на боеприпаси е много често игнорирано от властите. Големите износители на муниции в света, сред които и България, не дават информация за търговията с тях, се казва в доклада. Според представителите на "Оксфам" 76 страни произвеждат муниции в света и всяка година се правят 33 милиарда патрона. Сред големите производители като България са Китай, Египет, Иран, Бразилия, Румъния и Израел.
Всяка година слабият контрол означава, че милиони патрони завършват в зоните на война и попадат в ръцете на лица, отговорни за нарушаването на правата на човека, обвинява британската организация. В документа се посочва, че през последните пет години трафикът на муниции е залял страните, раздирани от конфликти като Сомалия, Сиера Леоне и Либерия.

Неправителствената организация твърди още, че някои от тези муниции са произведени между 1999 и 2004 година и идват от Чехия, Сърбия, Румъния и Русия. Средната цена на патроните за автомат "Калашников АК-47" например е 30 цента. До 14 млрд. патрона се правят всяка година, но няма надеждни данни за начина, по който те са били използвани, се отбелязва още в доклада на организацията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Според СИПРИ светът харчи все повече пари за оръжие  

И през изминалата година се е запазила тенденцията за увеличаване на оръжейните разходи в световен мащаб, се посочва в ежегодния доклад на стокхолмския международен институт по проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от АФП. През миналата година те са нараснали с 3.4% или 33 млрд. долара до рекордните 1.118 трилиона долара. Това представлява 2.5% от обобщения БВП на всички страни по света. Според СИПРИ през изминалата година на глава от населението на света се падат по 173 долара за въоръжаване. САЩ държат около 48% от всички военни разходи, отчитайки ръст от 1% в сравнение с миналата година, което се дължи на продължаващите военни кампании в Афганистан и Ирак.

Вашингтон е следван във военните си разходи от Великобритания, Китай, Франция и Япония, на които се пада средно около 5% от разходите в глобален мащаб за въоръжаване. Растящите цени на петрола пък допълнително са влели свежи финансови средства във военните бюджети на Алжир, Азербайджан, Венецуела, Русия и Саудитска Арабия. Тези приходи са позволили на страните да изхарчат повече от заплануваните суми за въоръжаване.

Грузия е световен лидер за миналата година по ръст на военните разходи, САЩ по отношение на обема, а Русия по обема на оръжеен износ. Москва държи около 30% от пазара, изпреварвайки Великобритания, Германия, САЩ и Франция. Основни търговски партньори на Кремъл са Индия и Китай, докато най-големите клиенти на САЩ са били Великобритания, Гърция, Египет и Израел.

Най-големи износители на оръжие в света, според данните в годишника, си остават Русия, САЩ, Франция, Германия и Великобритания. На тях общо се падат 81% от всички доставки. За периода 2000-2004 г. Русия е изпреварила САЩ. Износът на Кремъл за периода 2000-2004 г. възлизат на 26.9 млрд. долара, на САЩ - 25.9 млрд.долара, на Франция - 6.3 млрд. долара, на Германия - 4.8 млрд. долара и на Великобритания - 4.4 млрд. долара. Съществен ръст на разходите за отбрана се наблюдава в Латинска Америка, където три четвъртите от тях принадлежат на Бразилия, Чили и Колумбия. Европа е единственият континент, където разходите за отбрана отбелязват като цяло спад.

СИПРИ предупреди, че растящият брой на международните омиротворителни мисии също допринася за ръста на военните разходи. Освен това, ако тенденцията на нарастване се запази, международните организации могат да се изправят пред невъзможността да ги осигуряват кадрово и логистично. През миналата година ЕС със своите шест цивилни миротворчески мисии даде сериозна заявка за участие, се посочва в доклада на СИПРИ. От своя страна ООН е продължила да поддържа 58 мисии срещу едва 40 за периода между 1948 и 1989 г. През 2005 г. е имало 17 конфликта. Броят им е най-ниският от края на студената война досега.

Изпрати публикацията по електронната поща


Батман се завръща  

09 юни, 2006

Германската компания ESG разработи готов за серийно производство модел на ново въздушнодесантно оборудване, което може да промени из основи тактиката на провеждане на секретни бойни операции, при които се използват парашутисти. Лекото моно-крило с размах 1.8 м., произведено от въглеродни нишки, ще позволи на десантчика да се носи с до 193 км/ч по въздуха, носейки със себе си до 90 кг екипировка, посочват производителите. Компанията ESG е категорична, че полетът на крилото е "100% безшумен" и е изключително трудно да бъде проследен от радарите, пише "Дейли мейл".
При серийните изпитания на ESG, крилото е показало максимална скорост на хоризонтален полет 200 км/ч. Във вътрешната плоскост на крилото могат да бъдат разположени кислородни бутилки, които да позволят спускането на десантчиците от голяма височина, навигационно оборудване, провизии, оръжие и друга специална екипировка.
Когато са близо до зоната за приземяване, десантчиците ще могат да използват парашут за нормалното си кацане. Единствената трудност е свързана с прикриването на 1.8-метровото крило след кацането, докато традиционният парашут може спокойно да бъде заровен и замаскиран. ESG посочва, че следващата стъпка в развитието на модела, е разработването на "малък турбореактивен двигател", който да увеличи допълнително максималната далечина на полета.
Аеродинамичните свойства на моно-крилото са такива, че ако парашутистът бъде спуснат от височина 10 км, той спокойно може да се приземи на поне 60 км разстояние от точката на скока. Това означава, че при провеждането на секретни операции, десантният самолет може изобщо да не се приближава до територията на противника, пускайки командосите извън зоната на обхват на противниковите радари.

Изпрати публикацията по електронната поща


Първият сериен „Нощен ловец” постъпи в Министерството на отбраната на Русия  

След успешното завършване на заводските изпитания на въоръжените сили на Русия бе предаден първият сериен вертолет Ми-28Н "Ночной охотник", съобщава РИА Новости цитирайки прес – службата на фирмата "Роствертол".
Новият вертолет се присъединява към двете опитни машини, с които в момента се провеждат войскови изпитания. По време на изпитанията се проверява работата на радиоелектронното оборудване, в това число и системата за управление на огъня.
В хода на заводските изпитания вертолета е извършил няколко изпитателни полета, включително и бойни стрелби, и според конструкторите е потвърдил съответствието на своите тактико-технически характеристики с изискванията на военните.
Ми-28Н е специализиран тежък вертолет за огнева поддръжка на войските. Максималната му маса при излитане е 11,5 тона, а максималната скорост - 300 километра в час. Вертолета е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А42 във въртяща се установка в носовата част и е способен да носи до 1605 килограма боен товар.
В състава на въоръжението могат да влизат противотанкови ракети "Вихрь", "Атака-В", "Штурм", неуправляеми реактивни снаряди с калибър 57, 82 или 130 милиметра, авиационни бомби с тегло до 500 килограма, оръдейни контейнери и ракети въздух – въздух.
Машината е снабдена с прицелно – навигационен комплекс, осигуряващ използване при всякакви метеорологични условия. Кабината на екипажа и жизнено важни възли на машината имат броня, способна да издържи обстрел от крупнокалибрени картечници и малокалибрена зенитна артилерия.
През март 2006 година държавната комисия взе решение за възможността за серийно производство на вертолета Ми-28Н. До 2010 година ВВС на Русия трябва да получат не по-малко от 50 такива машини.

Изпрати публикацията по електронната поща


Другите за нас  

Публични интернет дневници
Знаете ли, че водата в някои тоалетни чинии се завърта по часовниковата стрелка, а в други наобратно.

Вероятно не, освен ако не четете личния уеблог (от "уеб" - мрежа, и "лог" - дневник) на Александър Карчински. В интернет дневника "Американската мечта" (http://akartchinski79.blogspot.com/) е обяснено, че любопитният ефект се дължи на силата на Кориолис. Александър е русенец, но живее в малко градче в щата Охайо. Той е един от няколкостотинте българи, поддържащи свои дневници в интернет.

По същество уеблогът е вид сайт, обновяван по-често от обикновеното. Първият български уеблог (http://www.mchell.cult.bg/) е създаден от Георги Варзоновцев в началото на 2002 г. Днес съществуват български интернет дневници, които коментират почти всичко -от кино, секс и кулинария, през политика и литература до оръжия и автомобили. Блоговете имат читателска аудитория, за която някои малки вестници могат само да мечтаят.

Българските блогове все по-сериозно започват да се налагат като независима медия със свой собствен глас. Понякога те изпреварват традиционните печатни и електронни медии, улавяйки първи новината. Така например през февруари т. г. авторите на блогове (известни като "блогьри") подеха кампания против унищожаването на плажа Иракли от строителната компания "Суис пропъртис". По-късно темата премина в големите печатни издания.

Има блогове за всичко. Например http://www.plshtov.blogspot.com/е за оръжейна култура. Авторът му Наско "T.Rex" Христов е търговец на пистолети и твърди, че "оръжието е необходимост и основен обект на интересите му в исторически и технически план". Сред тематичните интернет дневници е и "Бирения блог" (www.underlog.org/beer/), който разказва за биропиенето и свързаните с него преживелици. Много често с авторитета и лексиката на опитен "бираджия" авторът му коментира марките пиво на родния пазар. В "Бирения блог" се прогнозира дори появата на нова марка бира във връзка със Световното. Информацията е почерпена от вътрешен човек в бирения бранш.

Освен за пиене в интернет има и местенца за хапване. Виртуални, разбира се. "Хапвам, следователно съм" е блог с уклон към кулинарията. Авторът му, бургазлията Боби Димитров, е програмист и специалист по хардуерна и софтуерна поддръжка. Освен за кулинария Боби пише за компютри, фотография и музика.

Авторите на блогове улавят нещата в движение. Те пишат бързо и доста често - с грешки. Но не това е най-важното, защото те разполагат със свободата да публикуват неща, неприемливи за една традиционна медия. Например изявления като "Първанов е пълен задник". Карикатура с подобно съдържание циркулира в последните дни из някои родни блогове.
Йордан Тодоров
"168 часа" 9 юни 2006 , 33 стр.
Че пишем бързо и с грешки, това е вярно...
Добре де, ама журналистите като пишат бавно, защо пак грешат...? Едва ли е толкова важно, ама това дето го пише по-горе, че търгувам с оръжие не е вярно - и в сайта ми ясно го пише...

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Мъж се простреля с пистолет тип писалка  

06 юни, 2006

52-годишен казанлъчанин е настанен с огнестрелна рана в болница в Казанлък с опасност за живота. Според първоначалните обяснения на пострадалия неизвестно лице го е простреляло в дома му в местността Казмера. Оказало се, че мъжът се е самопрострелял с незаконно притежавано самоделно огнестрелно оръжие - тип писалка - 12 калибър.


"Писалка" казват... Добър "подпис" би оставил с тази измайсторена "писалка", като се има предвид, че е с дължина около 30 см и стреля с ловни патрони.

Изпрати публикацията по електронната поща


Военните мегасделки: Година назад, година напред  

Изтребители и корвети за близо 2 млрд. евро може да бъдат поръчани по-рано от очакваното
Засега българските ВВС разполагат с изтребители МиГ-29

Кандидатите за доставчици при модернизацията на армията започнаха нова вълна на лобиране пред българските власти през последните две седмици.

Причината според източници, близки до Министерството на отбраната (МО), е очакването, че най-големите сделки - за покупка на нови изтребители и корвети, може да се сключат и по-рано от 2008-2009 г.

Първоначалните намерения на правителството още по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски бяха двете сделки да се сключат през 2007 г. След встъпването си във властта обаче новият кабинет обяви, че средства за покупка на бойни самолети и кораби няма да има през следващите две-три години. Сега неофициалната информация е, че е възможно държавата да даде гаранции за кредити за военните сделки бързо, след като изтече срокът на споразумението между България и МВФ. Сделката за покупка на нови изтребители се оценява на над 1 млрд. евро, а тази за корветите - на близо 800 млн. евро.

Освен чисто финансови евентуалните причини мегасделките да бъдат изтеглени напред във времето биха могли да са и политически: изборът на европейски доставчик за тях може да се окаже стратегически ход на България в последния момент преди да се вземе окончателното решение за членството й в ЕС.

За да подкрепи офертата на френската „Армарис“ за доставка на корвети, на визита в България миналия петък пристигна цяла делегация, водена от зам.-председателя на Комисията по отбрана във френския парламент Шарл Кова. „Тук съм, за да подкрепя стъпките на „Армарис“ в България. От капитала на „Армарис“ 50% е държавна собственост, така че френската държава стои плътно зад офертата на тази компания“, каза Шарл Кова.

Основният конкурент на „Армарис“ за доставката на корветите е германската компания „Люрсен“. Изборът на корабостроител за ВМС стартира преди години, а тръжната комисия класира офертата на „Армарис“ на първо място в средата на 2005 г. До сделка обаче засега не се е стигнало.

Раздвижване през изминалата седмица имаше и по другия мегапроект на армията - за покупка на нови изтребители. Оказа се, че МО вече твърдо е изяснило кои са компаниите, сред които ще избира самолетостроител. Това са американските „Локхийд Мартин“ и „Боинг“ и шведската „Грипен интернешънъл“. Към тези три компании са изпратени запитвания от ведомството на Веселин Близнаков за цената и срока на доставка на изтребителите им. „Локхийд Мартин“ получи запитване и в момента подготвяме отговора си“, съобщи Рене Родригез, директор международно бизнес развитие на щатската компания. Преди седмица от „Грипен“ също обявиха, че са получили такова запитване, а „Боинг“ дори вече е отговорил.

„В писмото, което получихме, не се говори за офсетна програма, но това е тема, която ще бъде обсъждана на по-късен етап“, каза Рене Родригез от „Локхийд Мартин“. В момента българската наредба за офсета е в процедура по промяна. В запитванията към трите компании не е уточнено и за каква бройка бойни самолети става въпрос. Известно е обаче, че поръчката ще е за 20 изтребителя.

Изпрати публикацията по електронната поща


Безпилотни машини ще шпионират по европейските граници  

05 юни, 2006

ЛОНДОН - Английски безпилотни самолети, снабдени с мощни камери, ще пазят европейските граници от терористи, писа вчера в. "Индипендънт".

Европейската комисия се интересува от подобни малки летателни машини с тегло до 195 кг, които да патрулират над Средиземноморието и над Балканите, където нелегални имигранти опитват да проникнат в ЕС, добавя вестникът.

Безпилотни самолети ще летят на около 750 м височина над Ламанша и Средиземноморието в рамките на програма за 1,5 млрд. евро, която ще оборудва европейските полицейски части, митническите служби и граничните патрули с антитерористични високи технологии.

Безпилотните самолети вече са изпробвани от белгийското правителство за проследяване на танкери, които правят контрабанда с петрол в Северно море.

"Гардиън" пише още, че Русия също искала да охранява границите си с такива машини. Британски безпилотен самолет вече е на служба в САЩ и патрулира по границата с Мексико.

Брюксел пуска от догодина специална програма за разработване на подобни високотехнологични летателни апарати, но правозащитни организации и някои евродепутати се противопоставят на идеята. Тя щяла да наруши правата на обикновените граждани в Европа.

От друга страна, представител на Еврокомисията заявил пред "Гардиън", че е много добре военни технологии да се използват за граждански цели.

Изпрати публикацията по електронната поща


Армията започна търга за изтребителите, без да иска  

Военното министерство е стартирало процедурата за избиране на нови изтребители, без официално това да е обявено и въпреки твърденията, че няма 2 млрд. лв. за реализиране на проекта. Това се разбра от съобщение на агенция "Дау Джоунс" от края на миналата седмица. Цитирайки и Министерството на отбраната, агенцията съобщава, че е било отправено запитване за изтребителите на компаниите "Боинг" ("Ф-18 Супер Хорнет"), "Локхийд Мартин" (Ф-16), "Дасо авиасион" ("Мираж-2000"), "Грипен интернешънъл" ("Грипен") и компаниите, произвеждащи европейския "Юрофайтер". Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от източници от министерството.

dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Венецуела получи първите калашници  

Венецуела в събота получи първата партида от 33 000 руски автомати "Калашников", съобщи АФП. Оставащите 67 000 бройки трябва да бъдат доставени до края на годината.В петък президентът на Венецуела Уго Чавес съобщи, че с първите автомати АК-103, които са оборудвани с прибори за нощно виждане, ще бъдат въоръжени елитните подразделения на въоръжените сили на страната. Русия договори доставката на оръжие за латиноамериканската страна, след като Вашингтон забрани преди месец продажбата на оръжие и муниции за ляво ориентираното правителство на Чавес, опасявайки се от връзките му с Куба и Иран, както и от бездействието му спрямо партизаните в съседна Колумбия.

В близките 3-5 години Русия ще построи във Венецуела и завод за производство на автомати "Калашников" и на боеприпаси за тях. Работата по съоръжението ще започне веднага след като двете страни постигнат споразумение за параметрите на сделката и лицензите за производство. Освен това в средата на 2005 г. беше подписан договор за доставката за южноамериканската република на 15 хеликоптера Ми-17 за 200 млн. долара. Първите три машини вече са доставени.

Президентът на Венецуела Юго Чавес започна широкомащабна военно реформа. Нейната цел е модернизация на въоръжението, преструктуриране на армейските подразделения и тяхното преоборудване с високотехнологични системи на логистика и въоръжение. В амбициите на Уго Чавес влизат и планове за превръщането на Венецуела в регионален лидер в Латинска Америка в износа на оръжие.

Износът на оръжие носи годишни проходи на Русия в размер на 6 млрд. долара годишно. Почти половината от този износ е предназначен за Китай, а останалата част е за Индия, Сирия, Иран, Венецуела и Мианмар.

Дневник
04 юни


Лавров: Русия ще продава оръжие на Венецуела въпреки американските възражения

Москва. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че страната му ще продава оръжие на Венецуела, въпреки американското оръжейно ембарго, предаде Асошиейтед прес.

В интервю, което ще бъде излъчено днес по телевизия "Русия", Лавров заяви, че Москва спазва всички свои международно-правни задължения, които не ограничават оръжейните доставки за Венецуела.

На Венецуела не са наложени никакви санкции и ние вече сме развивали военно-техническото си сътрудничество с тази страна, подчерта руският първи дипломат и добави, че това сътрудничество ще продължава чрез форми, които не попадат под никакви ограничения.

Изявленията на Лавров са във връзка с интереса, който Венецуела проявява към покупката на руски изтребители Су-30. Ако се стигне до сделка, тя ще е последната от поредицата споразумение за продажба на руско оръжие на Венецуела.

Латиноамериканската страна вече купи 100 000 автомата Калашников и обяви, че смята да организира производството на този вид автомати по лиценз, отбелязва АП.

Запитан дали на Русия й пречи това, че Вашингтон е недоволен от политиката на президента Уго Чавес, руският външен министър отхвърли американския фактор като "някакво абстрактно понятие". Има международно право, на което ние се стараем да се опираме, каза Лавров.

Миналия месец Вашингтон забрани на американските компании да продават оръжия на Венецуела, която според САЩ не прави достатъчно в борбата с тероризма. Венецуела нарече това решение политическо, а президентът Чавес заяви, че страната му вече не се нуждае от американското оръжие.

Не е тайна, че на световния оръжеен пазар сме конкуренти със САЩ, а сега и с някои европейски страни, подчерта в интервюто си Лавров. Естествено, ако имаме възможност изгодно да продадем наше оръжие, ще го правим и занапред, но като стриктно спазваме всички свои международно-правни задължения, както и собствените си правила за контрол върху износа, които са едни от най-строгите в света, каза външният министър на Русия.
04.06.2006
МИМ

Изпрати публикацията по електронната поща


Турски пушки Escort за новия сезон  

03 юни, 2006

Ако обмисляте да си купите нова пушка, но не ви се харчат много пари, решението на вашия проблем току-що пристигна от Турция. Пушките на турските производители имат собствена физиономия, напомняща традиционния италиански дизайн, но в повечето случаи и механизмите се различават от познатото досега. Escort Magnum се произвеждат от фирма Hatsan Arms и са приятна изненада за експертите, свикнали да разчитат на добро ловно оръжие само от САЩ и Западна Европа. Серията Escort е с рисийвър от лека сплав, използвана в самолетостроенето, цевите са никел-хром-молибденова стомана, която се използва от водещите италиански производители. Предлагат се 2 модела - с дървен приклад и синтетичен приклад, които са добре балансирани. Тези пушки използват презареждане с газово бутало и са много добре конструирани. Конструкцията е подобна на използваната от Remington 1100. Пушката Escort е тествана у нас със 150 патрона на различни производители от специалисти и се е представила достойно - само две неизхвърлени гилзи. Измерен е и интервалът за презареждане между два изстрела - 0,12 сек, което е забележителен резултат, с който може да се похвали само Benelli M1 Super 90. Заключението е, че турската пушка има добро бъдеще и в състезания по бърза стрелба.

Изпрати публикацията по електронната поща


България произвежда уникални оръжия  

Рекорден интерес към изложението за военна техника в Пловдив

България модернизира своята армия и е готова да купува въоръжение и бойна техника от напредналите страни, заяви заместник-министърът на отбраната Симеон Николов при откриването на седмата оръжейна изложба „Хемус 2006" в Пловдивския панаир. Това е причината за рекордния интерес на чуждестранни и български изложители на армейска техника. В палати №3 и №7 на панаирното градче показват продукцията си 155 фирми от 22 държави. Българските изложители показват четири уникални бойни продукта, които засега се произвеждат само в нашата страна, каза заместник-министър Николов. Това са дънната противокорабна мина с покритие от типа Стелт, противоводолазна скачаща граната, устройството за заглушаване на дистанционни взриватели. Четвъртият български уникален продукт все още не може да бъде копиран - дори от китайците, похвали се зам,-министър Николов. Това са радиосмутители, изстрелвани със снаряди на големи бойни участъци. Йордан Радев - директор на Международния панаир в Пловдив, каза, че по своите параметри изложба „Хемус" вече покрива изискванията на международната организация на панаирите ЮФИ. Това ни дава основание да я предложим за самостоятелна акредитация към ЮФИ, заяви Радев.
Михаил Ванчев
ПАРИ


Военната ни продукция предимно за чужбина

Голяма част от продукцията на военнопромишления ни комплекс е предназначена за износ, коментираха представители на компаниите изложители. По този начин въоръжените ни сили остават без много ценни придобивки, а главната причина е липса на средства, допълват специалистите.

За сметка, на това голям интерес към сключване на договори за доставки със силовите ни институции проявяват чужди компании, доставчици на различни видове оборудване. Такива са самолетостроителите Lockheed Martin и Boeing, които са представени на изложението. При разговора си с представители на една от компаниите след реплика, че самолетите се предлагат на много добра цена, министър Близнаков отговори, че в момента „не можем да си ги позволим".

Италианската компания Finmeccanica, произвеждаща средства за комуникация и наблюдение, също изяви желание да засили присъствието си на нашия пазар. Това те очакват да стане с доставки на техника за армията, вътрешното министерство и транспортни проекти. Италианците вече са доставили радарни системи за Ръководството на въздушното движение в София и тактически комуникационни системи за армията.


Подводни и скачащи гранати изложени в Пловдив
Само 0.28% от военния бюджет отива за научни разработки

Потивокорабна мини със СТЕЛТ-покритие и заряд от 120 кг тротил.
Оръжия, боеприпаси и системи без аналог в света показват за първи път български фирми на Международната изложба на отбранителна техника "Хемус 2006". Тя бе открита вчера в панаирното градче в Пловдив.
Някои от тях дават нов шанс на нашата оръжейна промишленост за пробив на световните пазари, заяви зам.-министърът на отбраната Симеон Николов.
Единствената в света граната за брегова защита от леководолази предлага от тази година "Аркус". Тя се изстрелва с подцевни гранатомети от "Калашников" или М-16 на разстояние от 100 до 350 метра. Взривява се на 7-8 метра под водата и поразява намиращите се в района леководолази.
Уникална е и скачащата граната на дружеството от Лясковец. При контакт с земята обратен заряд я изстрелва нагоре и тя се взривява на височина около 1.5 метра. Така пораженията, които нанася, са с 2.5 пъти по-висока ефективност.
През миналата година "Аркус" е изнесъл зад граница военна продукция за 94 милиона лева, обясни изпълнителният директор Банко Банков. Поръчките за пистолети калибър 9х19 не намаляват, като само за САЩ досега са изнесени над 30 000.
След като в Китай не можаха да я изкопират, ще им се наложи да я купуват от нас, представи Николов модулната система за защита от взривни устройства, мини и бомби с дистанционно управление "Комета".
Системата е без аналог в света, допълни пред "Монитор" маркетинговият мениджър на "Електрон Прогрес" Ивайло Бецински.
Системата заглушава радиосигнали от 20 МНz до 2.5 GHz с възможности за разширяване на диапазона. Може да охранява стационарни и мобилни обекти, като осигурява и честоти за вътрешни комуникации. Системата има приложение в армията, за полицейски и цивилни нужди, а цената є е приемлива за пазара, обясниха от фирмата.
На щанда на Института по металознание на БАН може да се видят дънни противокорабни мини със СТЕЛТ-покритие и заряд от 120 или 250 кг тротил. Те са част от предлаганата от института система за изграждане на охранителни съоръжения за пристанища и акватории. Интересът е много голям, призна, но без подробности за държави и цени, шефът на института чл. кор. Стефан Воденичаров.
Сега фирмите от военно-промишления комплекс формират около 1.5 % от брутния вътрешен продукт на страната. Само 0.28% от бюджета на МО се използва за научно-технически изследвания. В армиите на страните от Западна Европа се отделят средно по 3%, а в САЩ ­ 6 на сто. Ако успеем да стигнем 1 процент, ще е добре, коментира зам.-министър Симеон Николов.
Днес в рамките на изложението започва международна военна научна конференция. На полигона до с. Змеево ще има демонстрации на бойна техника и боеприпаси. Всеки ден на летището в с. Чешнигирово пловдивската фирма "Авиотехника" и италианският консорциум "Финмеханика" ще представят възможностите на безпилотни летателни апарати.
НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ
в.Монитор


Симулатор задминава скоростта на звука
Днес безплатно дават по едно кръгче с тренажора на „Боинг" в панаира

Любителите на силни усещания днес могат да се почувстват като герои от филма „Топ Гън" и да покарат изтребител на симулатор в панаира. Тренажорът на „Боинг" се намира в 3-а палата и е абсолютно копие на пилотската кабина на легендарния „F-18 Е/Р Superhornet", каза мениджърът на „Боинг" Теодор Хърман. Днес и утре всеки желаещ може да се пробва да направи виртуални лупинги съвсем безплатно. Освен седалка за пилота, тренажорът на изтребителя има място отзад и за навигатор. Настанените на меките столчета смелчаци ще усетят 1:1 рисковете на истинския полет. Вибрациите и накланянето на симулатора не се различават по нищо от реалните опасни условия във въздуха. Адреналинът вдига и имитирането на максималната бързина на виртуално движение във въздуха. Симулаторът ще изправи косите и на най-големите смелчаци, защото развива скорост, надвишаваща 1,6 пъти тази на звука. Тренажорът е сравнително лесен за управление. Новак пилот само след 10 тренировки може да лети на „F-18 Е/Р Superhornet"". За реални битки и мисии обаче са нужни 60-ина успешни кацания. Свръхзвуковата машина е най-модерният в момента самолет в американския флот. Само симулаторът за изтребителя струва. между 750 000 и 2 млн. долара.
24 часа
ИЛКО ВАСИЛЕВ

Изпрати публикацията по електронната поща


Весела картинка  

02 юни, 2006

Върла фенка на pishtov.com с оръжие в ръка призовава:
"Правете любов, а не война!"
(за подробности питай автора на сайта)

Изпрати публикацията по електронната поща


Наша фирма ще достави бронежилетки за армията  

Българската фирма "Марс модулни системи" е избрана да осигури бронежилетки за армията, обяви вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Договорът е за доставка на 1191 бронежилетки с четвърто ниво на защита. Договорът е за малко повече от 3 млн. лева.

Първите 500 бройки ще бъдат доставени около 20 юни и с тях ще бъдат оборудвани нашите бойци в Афганистан, обяви Близнаков. Той поясни, че образците са издържали успешно всички изпитания и имат максималното ниво на защита както от бронебойни патрони и осколки, така и от хладно оръжие.

В конкурса, спечелен от "Марс модулни системи", на второ място бяха класирани "Бронет Атанасов" и МАКГаброво.

"Бронежилетките са четвърто ниво на защита, всяка тежи по 11 кг, което дава възможност на военнослужещия да се чувства сравнително комфортно в нея", обясни министърът в Пловдив, където откри вчера Седмата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2006".

Преди този договор МО бе сключило сделка с германската фирма "Балистик Протекшън Бургман" за 1750 бронежилетки. С първите 400 бяха екипирани бойците ни в Ирак, но при втората партида бе установено, че жилетките не отговарят на изискванията и тя не е приета от МО. Договорът с германците е прекратен.

segabg.com


За бронежилетките, които ще се използват от Българската армия Агенция “Фокус” разговаря с Коста Сарайдаров – мениджър проекти на фирма “Марс – модулни системи”.

Фокус: Г-н Сарайдаров, фирма “Марс – модулни системи” спечели конкурса за доставка на жилетки за Българската армия. Какви са основните характеристики на изработваните от Вас жилетки.
Коста Сарайдаров: Жилетката притежава комплексна защита срещу куршуми, хладно оръжие и осколки. Без бронеплочите тежи 4 кг, а с тях 10,5 кг. Плочите притежават защита срещу куршуми ниво 3А+. Това означава – срещу всички револверни и пистолетни патрони със стоманена ризница. Разработена е с най-модерните материали от света на балистиката, затова тя съчетава голяма защитна площ с малко тегло.
Изискването на армията беше тя да е колкото се може по-лека. Има допълнителни ленти отпред и отзад, където могат да се слагат чанта за гранатохвъргачка, пистолет, гранати, лопатка и др. Външният калъф е от най-здравия материал в момента – кордура 1000. Старите модели се правеха от плат за ризи и в миналото се случваше плочите да пропадат до слабините. Материята сега е толкова здрава, че превишава няколко пъти изискванията на Министерство на отбраната. В плата има специални добавки за измерване спектралните характеристики, т.е. ако нощно време военнослужещият е осветяван от нощни прибори, жилетката не се вижда. Плочите са производство на френската фирма “Арес Протекшън”. Те издържат 6 бронебойни изстрела на снайпер “Драгунов”. Материалът, от който са изработени, е керамика и полиетилен по оригинална технология на френската фирма.

Фокус: Т.е. сте изпълнили изискванията на Министерство на отбраната?
Коста Сарайдаров: Изискванията на МО бяха много високи. Тази жилетка премина през няколко процедури на изпитване по време на предишното правителство на България. И тогава тя издържа всички тестове, но по-късно процедурата бе прекратена. На този етап обаче процедурата бе направена успешно и прозрачно. Участваха чужди и български фирми, но единствено нашата жилетка издържа изпитанията докрай.

Фокус: Значи да са спокойни тези, които ги носят?
Коста Сарайдаров: Продуктите са разработени с участието на наши специалисти по балистика, дизайн и конструкция на облеклото. Българските войници могат да бъдат спокойни, че носят една много качествена жилетка, направена по стандарти много по-високи от тези във всички натовски армии. Те предлагат комплексна защита на торса, врата и слабините на боеца. На настоящия етап това е максимумът, който би могъл да бъде постигнат.

Изпрати публикацията по електронната поща


Смотаняци (епизод 1773)  

01 юни, 2006

Въоръжен мъж се опита да ограби тото пункт

Крадецът бързо бил заловен, благодарение на двама граждани, които заедно с полицаите преследвали престъпника из града и помогнали за задържането му.
Вчера привечер един мъж влиза в този тото-пункт. Като всеки клиент поискал да попълни фиш. Секунди след това обаче извадил пистолет и го насочил срещу касиерката. Поискал оборота, но жената му отказала. Тогава той влязъл зад гишето и задигнал торба, в която обаче се оказало, че няма пари, а само празни фишове. Без да подозира това, обирджията се измъкнал от последвалата схватка с касиерката и побягнал навън.
Станимир Парашкевов - началник на РПУ-Търговище: “Действията на касиерката са в положителна посока, защото тя е запазила самообладание, да не се стигне до по-тежки крайности при извършване на грабежа”.
Случайни граждани станали свидетели на обира и се втурнали да преследват нападателя. С помощта им, полицай Красимир Пирев и партньорът му успяват да обезвредят крадеца.
Красимир Пирев: “В момента, в който се изравнихме с него и му казахме да легне на земята, същият легна без да оказва съпротива. Оръжието в момента го беше изхвърлил в близост до мястото, където беше задържан”.
Мъжът нападнал тото пункта е от Сливен и досега е осъждан три пъти. Бил е въоръжен с девет милиметров газов пистолет. Оръжието е намерено върху покрива на близка сграда. Срещу нападателят е започнало бързо производство. Двамата полицаи, които са го заловили ще бъдат предложени за награда.
28.05.06
btv.bg


Мъж си простреля средния пръст

61-годишен мъж си простреля средния пръст на лявата ръка, информираха от Областната дирекция "Полиция". Нелепият инцидент станал, докато варненецът си почиствал законно притежавания пистолет у дома. Сигнал за случая е подаден в петък около 16 часа във Второ РПУ. В управлението се обадил лекар от болница "Св. Анна" и съобщил, че в здравното заведение е дошъл мъж с прострелян пръст. Служителите на реда веднага направили проверка по случая. Оръжието е иззето, а на невнимателния варненец е съставен акт. По случая е заведено дознание.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.