Батман се завръща  

09 юни, 2006

Германската компания ESG разработи готов за серийно производство модел на ново въздушнодесантно оборудване, което може да промени из основи тактиката на провеждане на секретни бойни операции, при които се използват парашутисти. Лекото моно-крило с размах 1.8 м., произведено от въглеродни нишки, ще позволи на десантчика да се носи с до 193 км/ч по въздуха, носейки със себе си до 90 кг екипировка, посочват производителите. Компанията ESG е категорична, че полетът на крилото е "100% безшумен" и е изключително трудно да бъде проследен от радарите, пише "Дейли мейл".
При серийните изпитания на ESG, крилото е показало максимална скорост на хоризонтален полет 200 км/ч. Във вътрешната плоскост на крилото могат да бъдат разположени кислородни бутилки, които да позволят спускането на десантчиците от голяма височина, навигационно оборудване, провизии, оръжие и друга специална екипировка.
Когато са близо до зоната за приземяване, десантчиците ще могат да използват парашут за нормалното си кацане. Единствената трудност е свързана с прикриването на 1.8-метровото крило след кацането, докато традиционният парашут може спокойно да бъде заровен и замаскиран. ESG посочва, че следващата стъпка в развитието на модела, е разработването на "малък турбореактивен двигател", който да увеличи допълнително максималната далечина на полета.
Аеродинамичните свойства на моно-крилото са такива, че ако парашутистът бъде спуснат от височина 10 км, той спокойно може да се приземи на поне 60 км разстояние от точката на скока. Това означава, че при провеждането на секретни операции, десантният самолет може изобщо да не се приближава до територията на противника, пускайки командосите извън зоната на обхват на противниковите радари.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.